ΠολιτισμόςΑρχείο

Μουσικές νότες από την ΕΡΤ με άρωμα Άργους

Με μεγάλη επιτυχία έγιναν αυτή την εβδομάδα δύο ιδιαίτερες, επετειακές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις οποίες ο Νίκος Χριστοδούλου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Άργους, εμφανίστηκε ως μαέστρος αλλά και ως συνθέτης. 

Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, σε μια κατάμεστη αίθουσα, έγινε η επετειακή συναυλία για τα 40 χρόνια από την δημιουργία της Χορωδίας της ΕΡΤ, της κορυφαίας ελληνικής χορωδίας με ενεργητικό χιλιάδων συναυλιών, ηχογραφήσεων, εκτελέσεων Ελλήνων και ξένων συνθετών, διεθνών συνεργασιών, η οποία ιδρύθηκε το 1977 από τον Μάνο Χατζιδάκι, Διευθυντή τότε του Γ’ Προγράμματος της ΕΡΤ, με μαέστρο τον Αντώνη Κοντογεωργίου. Στο πρόγραμμα της εορταστικής συναυλίας ο Αντώνης Κοντογεωργίου διηύθυνε έργα Μπαχ, Συτς, συνθετών της Αναγέννησης, Αντωνίου, Κουρουπού, Μπαλτά και το έργο “Ντουμ ντουμ τά ‘ργανα” του Νίκου Χριστοδούλου, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τη Χορωδία ως συνθέτης και σε πολλές συναυλίες επίσης ως πιανίστας.

Συναυλίες του Νίκου Χριστοδούλου, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού  Ωδείου Άργους, στο Μέγαρο Μουσικής

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου ο Νίκος Χριστοδούλου διηύθυνε την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στην συναυλία για τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της Φινλανδίας, που δόθηκε στο Μέγαρο Μουσικής για τα μέλη του Κοινοβουλίου, πολιτικούς και το Διπλωματικό σώμα, με διοργάνωση της Πρεσβείας της Φινλανδίας. Η επέτειος της Φινλανδίας γιορτάζεται φέτος σε όλο τον κόσμο με πληθώρα εκδηλώσεων. Το πρόγραμμα της συναυλίας ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο συνθέτη Γιαν Σιμπέλιους, εθνικό συνθέτη της Φινλανδίας. Προλογίζοντας την συναυλία ο Πρέσβης Γιούχα Πύυκο είπε ότι ζήτησε να συνδυασθούν τα έργα του Σιμπέλιους με ένα έργο του εθνικού συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα και ένα του Νίκου Χριστοδούλου. Έτσι, μαζί με τον δημοφιλέστατο “Κύκνο της Τουονέλα”, καθώς και τις “Ιστορικές σκηνές ΙΙ” και άλλα έργα του Σιμπέλιους, ο μαέστρος διηύθυνε δύο Ελληνικούς Χορούς του Σκαλκώτα και επίσης το έργο του “Ο μεγάλος χορός των γερανών στο Κούλαμπεργκ”, που ακολούθησε ύστερα από τη “Σκηνή με γερανούς” του Σιμπέλιους (σε πρώτη ελληνική εκτέλεση). Το κοινό της συναυλίας χειροκρότησε θερμότατα την ορχήστρα και το μαέστρο.