ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Κυκλική Οικονομία και Μηδέν Απόβλητα στο δήμο Σπάρτης

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία NoWaste21, με την υποστήριξη του Δήμου Σπάρτης, κατέθεσαν τον Φεβρουάριο του 2020, πρόταση με τίτλο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΟN ΔΗΜΟ ΣΠΑΡΤΗΣ»  για χρηματοδότηση από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ στο μέτρο: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» στον άξονα: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» του χρηματοδοτικού προγράμματος: «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2019». 

Η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά ως πρώτη στην λίστα αξιολόγησης από τις 105 που κατατέθηκαν με βαθμολογία 90/100, και έχει ξεκινήσει από αρχές Μαΐου 2020.

Σκοπός του έργου είναι η ενίσχυση της πρόληψης, της ανακύκλωσης, της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης ομάδων στόχου της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σπάρτης,  με σχεδιασμό και  υλοποίηση επικοινωνιακών, εκπαιδευτικών και δράσεων Διαλογής στην Πηγή. Οι ομάδες στόχος της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σπάρτης που απευθύνεται το έργο είναι: α) το ευρύτερο κοινό, β) οι μαθητές σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και γ) ειδικά στοχευμένες ομάδες (π.χ. επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία, τουριστικά καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις). 

Οι δράσεις του έργου θα συνδυασθούν και με το πρόγραμμα πολλαπλών εκδηλώσεων SPARTA 2500 FORUM, που σχεδιάζεται από τον Δήμο με αφορμή τη συμπλήρωση των 2500 χρόνων από την ιστορική μάχη των Θερμοπυλών. Οι δράσεις εντάσσονται στις στρατηγικές για βιώσιμη ανάπτυξη και κυκλική οικονομία του Δήμου, ακολουθούν τις δράσεις του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου, αλλά παράλληλα θα προετοιμάζουν τις κατευθύνσεις για την αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων στο πλαίσιο των επικείμενων αναθεωρήσεων περιφερειακού και εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων για την ενσωμάτωση των στρατηγικών της κυκλικής οικονομίας.