ΟικονομίαΑρχείο

Τι ζητάει το συνδικάτο του Τουρισμού από τον Μεσσήνιο Αντιπεριφερειάρχη

Τα αιτήματα του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων του νομού, για τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο, κατέθεσε αντιπροσωπεία του στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο.

Οι εργαζόμενοι σημείωσαν πως “δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους” και επιπλέον ότι “όλα αυτά τα χρόνια η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στο κλάδο βάρεσε κόκκινο. Χαρακτηριστικά μόνο την τελευταία 6ετία έβγαλαν πάνω από 120 δισ ευρώ. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι του κλάδου γνωρίσαμε απίστευτη εκμετάλλευση”.

Αναφέρουν πως “είναι προκλητικό ότι κυβέρνηση – μεγαλοξενοδόχοι διαμορφώνουν μια καινούρια κανονικότητα, πολύ χειρότερη από αυτά που έχουμε ζήσει μέχρι στιγμής. Είναι προκλητικά τα προνόμια με δισ. ευρώ επιχορηγήσεις, δάνεια κλπ. Επίσης, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι να πληρώνουμε από την τσέπη μας το μισθό, μέσω της επιδότησης εργασίας”. Απαίτησαν “να μην μείνει κανείς συνάδελφος χωρίς εισόδημα, να πληρώσουν κράτος και η εργοδοσία” και δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου διεκδικούν: “Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, με βάση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και την σχέση εργασίας. 

Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο την 10η Ιουνίου. Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αμεση καταβολή 3μηνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσους εργάστηκαν στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία το 2019 ως εποχιακοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην Εφορία”.