ΚοινωνίαΑρχείο

Ιδιώνυμο για όσους παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς

Σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις πολιτών και συλλογικοτήτων κατά της λαίλαπας των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση απειλεί με αυτεπάγγελτη δίωξη όσους αγωνίζονται για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.
 
Η νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι θα τιμωρείται με ποινές φυλάκισης από 6 ή 3 μήνες κατ΄ ελάχιστο όριο κατά περίπτωση, όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή τους.
 
Επιπλέον προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.
 
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί χωρίς εμπόδια, ενώ σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η τροπολογία στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών μέσω της μείωσης των «κόκκινων» δανείων για την αποφυγή μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης…
 
Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει την τροπολογία της κυβέρνησης «πρόκληση που θα πάρει την ανάλογη απάντηση από το οργανωμένο εργατικό κίνημα». 

Εντονη αντίδραση και από τον γραμματέα της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη που μεταξύ άλλων επισημαίνει πως «η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για να εξυπηρετήσει τους τραπεζίτες γυρίζει την Ελλάδα σε σκοτεινούς χρόνους πολιτικών διώξεων και φυλακίσεων».