ΚοινωνίαΑρχείο

Ο Δήμος Ναυπλιέων συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη

Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο Δήμος Ναυπλιέων τροποποίησε απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου περί απαλλαγής γυναίκας από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, με το δικαιολογητικό ότι δεν ήταν µόνιµη κάτοικος Ναυπλίου.

Η ενδιαφερόµενη ωστόσο είχε τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το νόµο για την απαλλαγή, ήτοι 67% αναπηρία και οικογενειακό εισόδηµα κατώτερο του εισοδηµατικού κριτηρίου της σχετικής απόφασης του ∆ηµοτικού Συµβουλίου. 

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε από το ∆ήµο Ναυπλιέων να άρει τη διακριτική µεταχείριση εις βάρος των µη δηµοτών ή µονίµων κατοίκων. Tο ισχύον θεσµικό πλαίσιο παρέχει σε όλους αδιακρίτως τους ∆ήµους της χώρας την ευχέρεια να λάβουν αποφάσεις για τη φορολογική ελάφρυνση των δηµοτών τους, αξιολογώντας σε κάθε περίπτωση τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. 

Όµως, η µείωση ή απαλλαγή των δηµοτικών τελών και φόρων σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να εξαρτάται από την εγγραφή ή µη στο δηµοτολόγιο, ούτε από το είδος της κατοικίας (µόνιµη ή µη). Άλλωστε το νοµοθετικό πλαίσιο που διέπει το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισµού ορίζει υπόχρεους εκείνους που έχουν ηλεκτροδοτούµενο ακίνητο και κάνουν χρήση των ανταποδοτικών υπηρεσιών του ∆ήµου. 

Για το λόγο αυτό ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι η τακτική αυτή των ∆ήµων, αφενός δεν συνάδει µε την ισχύουσα νοµοθεσία και αφετέρου εισάγει ανεπίτρεπτο κριτήριο διάκρισης των πολιτών. 

Ο ∆ήµος Ναυπλιέων δέχθηκε τους ισχυρισμούς και τροποποίησε την απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου για την απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισµού απαλείφοντας τον όρο «µόνιµοι κάτοικοι». 

Επίσης, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειµένου να απαλλαγεί η ενδιαφερόµενη από τα δηµοτικά τέλη και για να της επιστραφούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.