ΨυχαγωγίαΑρχείο

Τρία καράβια φέρανε ξανθό κρασί στ’ Ανάπλι…

Μουσικό διάλειμμα με άρωμα Κρήτης και ένα τραγούδι του Νίκου Ξυλούρη με τίτλο «Τ’ Ανάπλι» το οποίο περιλαμβάνεται στον δίσκο του Σταύρου Ξαρχάκου «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» της ομώνυμης θρυλικής θεατρικής παράστασης του 1973 με την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο.

Τους στίχους του τραγουδιού υπογράφει ο Ιάκωβος Καμπανέλλης που ήταν και ο θεατρικός συγγραφέας του έργου.

Το θεατρικό έργο που ανέβηκε μεσούσης της δικτατορίας από τον θίασο Καρέζη – Καζάκου διατρέχει, με σατυρικό, αλλά και δραματικό τρόπο, τη νεότερη ελληνική ιστορία από την Τουρκοκρατία και τα χρόνια του Όθωνα έως τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη γερμανική Κατοχή.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 22 Ιουνίου 1973 στο θέατρο «Αθήναιον» της οδού Πατησίων. Αμέσως αγαπήθηκε από το κοινό κι έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της Χούντας. Αλληγορικά γραμμένο, κατάφερε να περάσει τις συμπληγάδες της λογοκρισίας, κρύβοντας δεκάδες μηνύματα κατά της δικτατορίας. Κάθε βράδυ γινόταν κοσμοσυρροή στο «Αθήναιον», που βρισκόταν σχεδόν απέναντι από το Πολυτεχνείο. Ανάμεσά τους και «εκπρόσωποι» του στρατιωτικού καθεστώτος, που σημείωναν και ενημέρωναν τους προϊσταμένους τους για τις αντιδράσεις των θεατών.

Οι παραστάσεις του διακόπηκαν βίαια από τη Χούντα, τον Οκτώβριο, λίγο πριν από το Πολυτεχνείο. Η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, ενώ συνελήφθησαν εκ νέου κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι παραστάσεις του έργου συνεχίστηκαν μετά την αποφυλάκισή τους με μεγαλύτερη επιτυχία από τις 22 Δεκεμβρίου 1973. Αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση, στις 3 Αυγούστου 1974, το έργο ξανανέβηκε με την προσθήκη των λογοκριμένων σκηνών κι ενός τραγουδιού («Το Πρόσκύνημα») στο φινάλε της παράστασης για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.