ΠολιτικήΑρχείο

Καρφί Μανιάτη για τα προνοιακά επιδόματα

Τίθεται σε εφαρμογή εντός του Φεβρουαρίου 2018 πιλοτική διαδικασία απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα για τα άτομα με αναπηρία μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας αξιολόγησης της αναπηρίας και απονομής της προνοιακής παροχής, από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων και τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Η ανωτέρω πιλοτική διαδικασία υλοποιείται μέχρι την 30η Ιουνίου 2018, εφαρμόζεται και αφορά σε άτομα με αναπηρία που υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση για την ένταξή τους στις ως άνω προνοιακές παροχές και διαμένουν μόνιμα στην Περιφέρεια Αττικής.

Αρμόδιος φορέας υλοποίησης της διαδικασίας είναι ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), σε συνεργασία με τα κατά τόπο αρμόδια Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ν.3863/2010 (Α΄115). Η καταβολή των προνοιακών παροχών σε χρήμα για τα άτομα με αναπηρία διενεργείται από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Επιδιωκόμενος σκοπός είναι η βελτίωση της πρόσβασης και της εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία στις προνοιακές υπηρεσίες με ηλεκτρονικά μέσα και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.

Από την πλευρά του ο βουλευτης Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα κάνει λόγο για κομματικό πάρτι του ΣΥΡΙΖΑ:

“Κομματικό πάρτι ΣΥΡΙΖΑ 739.000.000€ με τα προνοιακά επιδόματα. Αφαιρούν την αρμοδιότητα από τους Δήμους και την μεταφέρουν στον ΟΓΑ. Η ΚΕΔΕ καταγγέλλει κ επισημαίνει την αντισυνταγματικότητα της διάταξης. Άρθρο 215 παρ.3 του πολυνομοσχεδίου: “Η καταβολή των προνοιακών παροχών σε χρήμα για τα άτομα με αναπηρία, διενεργείται από τον ΟΓΑ. Οι αναγκαίες πιστώσεις μεταφέρονται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας”.