ΠολιτισμόςΑρχείο

Ρώσος Καποδίστριας με τα λεφτά του Σαββίδη

Ολοκληρώνονται στη Ρωσία τα γυρίσματα του νέου δραματικού ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, που θα προβληθεί φέτος στο πρώτο κανάλι της δημόσιος ρωσικής τηλεόρασης. Γυρίσματα έγιναν επίσης σε Ναύπλιο και Κέρκυρα. Στο έργο πρωταγωνιστούν και ελληνικής καταγωγής ηθοποιοί, με βασικό χορηγό το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης. Τον Ιωάννη Καποδίστρια υποδύεται ο Ρώσος ηθοποιός Κασμπέκ Κιμπίζοφ.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ 52 λεπτών με στοιχεία ταινίας μυθοπλασίας. Αφηγητής στην ταινία είναι ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος ηθοποιός του θεάτρου και του σινεμά Ευκλείδης Κιουρτζίδης, που φέρει και τον τίτλο του «εγκεκριμένου καλλιτέχνη της Ρωσίας».

Σύμφωνα με την εταιρία παραγωγής Good Production, στην ταινία αναφέρεται και η ιστορία ρομαντικής αγάπης του Ιωάννη Καποδίστρια με την ελληνικής καταγωγής Ρωξάνδρα Στούρτζα, που ήταν η μούσα του και μια πιστή συντρόφισσα στη πραγματοποίηση του κοινού τους ονείρου για την ανεξαρτησία της Ελλάδος.

Ιωάννης Καποδίστριας, Ρωξάνδρα Στούρτζα.

Το σενάριο αναφέρεται και στο γεγονός της σωτηρίας από τον Καποδίστρια, του μεγάλου Ρώσου ποιητή, Αλεξάντερ Πούσκιν από την εξορία, όπου θα καταδικαζόταν για τα ποιήματά του με θέμα την ελευθερία.

Η Μαρία Ξυνόπουλο, διευθύντρια της εταιρίας παραγωγής στη Μόσχα, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ τονίζει πως η ταινία αποτελεί για αυτήν και προσωπικό στοίχημα. «Δεν είμαι Ελληνίδα, αλλά σύζυγος του Έλληνα, του Ανέστη Ξυνόπουλου, που είχε διατελέσει πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου της ρωσικής πρωτεύουσας. Ήθελα να συμβάλω σε αυτό που λέγεται “διπλωματία της τέχνης του κινηματογράφου”», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Ο Ιβάν Σαββίδης στο ίδιο μέσο δήλωσε: «Εμείς, οι Έλληνες της Ρωσίας, δεν μπορούσαμε να μείνουμε μακριά από την υλοποίηση αυτού του έργου. Ήταν το καθήκον μας να παρέχουμε πλήρη υποστήριξη στη δημιουργία μιας ταινίας, για έναν από τους μεγαλύτερους διπλωμάτες της Ευρώπης. Είμαι βέβαιος ότι η ταινία θα δώσει την ευκαιρία στον κόσμο να αποκτήσει την πληρέστερη και ζωντανή ιδέα για την ζωή και των προσόντα του Ιωάννη Καποδίστρια. Όσο για εμένα προσωπικά, έχω βαθύ σεβασμό για την προσωπικότητα του!».

Να σημειωθεί πως ο δούκας Ιβάν Αντόνοβιτς Καποδίστριας (όπως ήταν το ρωσικό του ονομετεπώνυμο) είναι μια μοναδική μορφή στην ιστορία της Ρωσίας και της Ελλάδας. Ήταν στην υπηρεσία του ρωσικού αυτοκράτορα, από το 1809 και το 1815 και με απόφαση του Αλέξανδρου του Α’ διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.