ΚοινωνίαΑρχείο

Θα μείνει στα χαρτιά το 30ωρο των εκπαιδευτικών στα σχολεία;

Για τα «μάτια» των Θεσμών, το υπουργείο Παιδείας ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις που είχε για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης εκδίδοντας την εγκύκλιο που διευκρινίζει την εφαρμογή της 30ωρης παραμονής των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Μια εφαρμογή που, όπως όλα δείχνουν, θα μείνει γι’ ακόμη μια φορά στα χαρτιά, καθώς οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους ανοιχτά, σημειώνοντας ότι θα ακυρώσουν στην πράξη το νόμο. Και δεν πρόκειται για κάποιο αντάρτικο των εκπαιδευτικών, το οποίο θα βρει τοίχο από το υπουργείο Παιδείας, καθώς ο Κώστας Γαβρόγλου έχει ήδη κλείσει το μάτι προς αυτούς εξαγγέλλοντας ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο ωράριό τους, παρά την ψήφιση του νόμου.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο πέρα από τις ώρες διδασκαλίας τους, όχι όμως πέραν των έξι ωρών την ημέρα, ή πέρα των τριάντα ωρών την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια των κενών τους μεταξύ των ωρών που διδάσκουν, θα ανατίθενται στους εκπαιδευτικούς από τη διεύθυνση του σχολείου εργασίες όπως η διόρθωση γραπτών, η καταχώρηση της αξιολόγησης των μαθητών, η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, η ενημέρωση των γονέων ή άλλες διοικητικές εργασίες.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας παραθέτει την ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας η οποία κάνει λόγο για διγλωσσία και εμπαιγμό των εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας και απόπειρα επιβολής του 30ωρου με τεχνάσματα.

Όπως σημειώνεται σε αυτήν:

«Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το 30ωρο», διαβεβαίωσε στις 30 Ιανουαρίου ο Υπουργός Παιδείας το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. Στο ίδιο πνεύμα και η ανακοίνωση του Υπουργείου λίγες μέρες πριν την ψήφιση του Ν. 4512/2018, αλλά και η ίδια η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου που αναφερόταν σε ενδεικτική απαρίθμηση περιπτώσεων.

Και αν με το άρθρο 245 του Ν. 4512/2018, το Υπουργείο επιχειρεί, μέσω της αναλυτικής απαρίθμησης περιπτώσεων υποχρεωτικής παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο στα όρια του 30ωρου, να επιβάλει την 30ωρη παραμονή με το κλίμα εκφοβισμού και επιβολής που δημιουργεί, με την εφαρμοστική εγκύκλιο 14181/ΓΔ4/26-1-2017 εντείνει τις προσπάθειές του για επιβολή της υποχρεωτικής παραμονής με διατύπωση η οποία έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με τον ίδιο τον νόμο (τον οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αλλάξει). Σε κάθε περίπτωση σημειώνουμε ότι, όλες οι μέχρι τώρα σχετικές διατάξεις του νόμου αλλά και η εγκύκλιος, υιοθετούν τη διατύπωση  «όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα» (διατύπωση του Ν. 1566/1985), που σαφέστατα ορίζει το μέγιστο και όχι το ελάχιστο ή το υποχρεωτικό όριο παραμονής.

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας σε μια αγωνιώδη προσπάθεια συγκάλυψης της πικρής αλήθειας ότι  με κάθε τρόπο υλοποιούν τις συμφωνίες με τους «θεσμούς χρησιμοποιούν διπλή γλώσσα. Υποτακτικοί προς τα «έξω» – «σημαιοφόροι» του αγώνα κατά των θεσμών στο εσωτερικό.

Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας έρχεται να αποκαλύψει πλήρως τις προθέσεις τους. Όσες διαβεβαιώσεις κι αν δίνουν προς την εκπαιδευτική κοινότητα, έρχεται ένα, αστήρικτο και έωλο νομικά, κείμενο να τις διαψεύσει. Επιχειρούν εξαπατώντας τους εκπαιδευτικούς να τους οδηγήσουν στο να εφαρμόσουν μόνοι τους υποχρεωτική 30ωρη παραμονή ανεξάρτητα από προϋποθέσεις και «ενδεικτικές» αναφορές περιπτώσεων, εφαρμογή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Ακόμη κι έτσι, όμως, δεν θα τα καταφέρουν. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους συλλόγους διδασκόντων (κυρίαρχο και αποφασιστικό όργανο διοίκησης των σχολικών μονάδων) να συνεχίσουν να εργάζονται στο σχολείο όπως έκαναν μέχρι σήμερα και να μην εφαρμόσουν καμιά εντολή για υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο για 30 ώρες την εβδομάδα. Η αρμοδιότητα της εκτίμησης των περιπτώσεων παραμονής πέραν του διδακτικού ωραρίου, σύμφωνα και με τον τελευταίο νόμο 4512/2018, ανήκει στους συλλόγους διδασκόντων. Καλούμε τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να μην επιχειρήσουν να εφαρμόσουν, παράνομες και αυταρχικές, λογικές υποχρεωτικής παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο. Απέναντί τους θα βρεθεί σύσσωμος ο κλάδος που θα αντιδράσει με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Καλούμε τους πρωτοβάθμιους συλλόγους εκπαιδευτικών να ενημερώσουν άμεσα όλα τα μέλη τους και να πάρουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την αποτροπή επιβολής αυταρχικών πρακτικών (παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Περιφερειακές Διευθύνσεις κλπ.). Οι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες θα πρέπει να αναδείξουν το ζήτημα και οι αποφάσεις που θα ληφθούν να ενδυναμώνουν την στάση των εκπαιδευτικών ενάντια στις αυταρχικές ρυθμίσεις.

Το Υπουργείο οφείλει να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη και παράνομη εγκύκλιο κάτι που θα έπρεπε να έχει ήδη πράξει και για τα άρθρα του νόμου 4512/2018 για το 30ωρο και τις συγχωνεύσεις. Είναι βέβαιο ότι και με τα νομοθετήματα που θα ακολουθήσουν  θα επιχειρηθεί η θεσμοθέτηση σειράς αντιδραστικών ρυθμίσεων οι οποίες σε συνδυασμό με τις, ήδη αποφασισμένες, συγχωνεύσεις, και τους μηδενικούς διορισμούς στην εκπαίδευση θα εντείνουν το εκρηκτικό κλίμα στην εκπαίδευση. Η αντίδρασή μας επιβάλλεται να είναι δυναμική και αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και της Ολομέλειας των Προέδρων που θα ακολουθήσει στις 10 Φεβρουαρίου.

Αντίστοιχα η Δημοκρατική Συνεργασίας Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επισημαίνει πως το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται ούτε να παριστάνει την Πυθία, εκδίδοντας χρησμούς:

Με μια εγκύκλιο, μνημείο ανευθυνότητας, δήθεν ερμηνευτική(!!) του νόμου που πρόσφατα ψήφισε η Κυβέρνηση, η οποία θυμίζει χρησμό της Πυθίας, το υπουργείο Παιδείας, νομίζει πως μπορεί να συνεχίσει να κοροϊδεύει την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την ελληνική κοινωνία.

Με προκλητικά απαράδεκτο τρόπο, προσπαθεί να πείσει τους πάντες πως αυτά που αποφασίζονται και δημοσιοποιούνται, δεν έχουν καμία σημασία γιατί δεν θα εφαρμοστούν ποτέ, αφού τάχα είναι τα ίδια με αυτά που ίσχυαν για πάρα πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα κορυφαίοι παράγοντες, όπως ο (εκπαιδευτικός) υφυπουργός Παιδείας, “πουλούν τρέλα” υποτιμώντας με τον χειρότερο τρόπο τους εκπαιδευτικούς, μη αναγνωρίζοντάς τους ούτε καν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τι είναι αυτό που αναφέρεται στην εγκύκλιο!

Οι πρώην ασυμβίβαστοι “μνημονιοσκίστες” νομίζουν πως μπορούν να έχουν και την “αριστερή” πίτα ολόκληρη και τον “μνημονιακό” σκύλο χορτάτο… Και τους Τροϊκανούς να ικανοποιήσουν, αλλά και τους “ιθαγενείς” να κοροϊδέψουν…

Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα και ισχύουν αυτά που προφορικά λένε, οφείλουν άμεσα να εκδώσουν νέα εγκύκλιο στην οποία να αναγράφουν μία μόνο πρόταση: “οι εκπαιδευτικοί παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο, πέραν του διδακτικού ωραρίου, εφόσον τους έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο”.

Η παραμονή χωρίς κανένα συγκεκριμένο έργο σε χώρους (όπως τα γραφεία των σχολείων) όπου σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν χωρούν ούτε να καθίσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί και όπου υπάρχουν συνθήκες παντελούς αδυναμίας προετοιμασίας για την επόμενη ημέρα, διόρθωσης γραπτών εργασιών κλπ, μόνο ως τιμωρία μπορεί να εκληφθεί.

Τα δε, ήξεις, αφήξεις είναι για τους χρησμούς της Πυθίας και όχι για ένα σοβαρό και υπεύθυνο υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από ομιχλώδεις διατυπώσεις.

Επειδή όμως πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουν να κρύβονται και να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους -καθώς τρέμουν την Τρόικα- καλούμε τους εκπαιδευτικούς, μέσα από αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων να εφαρμόσουν την απόφαση της ΔΟΕ για την παραμονή στο σχολείο, την οποία η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και ψήφισε και στηρίζει.