ΠολιτικήΑρχείο

Το παρασκήνιο με τον Πούτιν στην Πελοπόννησο. Γιατί δεν γίνεται τελικά επίτιμος;

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, όσο και στην κοινή γνώμη η αναγόρευση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε επίτιμο διδάκτορα από το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που έχει έδρα στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η σχετική τελετή αναγόρευσης θα γινόταν την επόμενη Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο “Νικόλαος Γ. Πολίτης” της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών στην Καλαμάτα.
Βλαντιμίρ Πούτιν

Το θέμα είχε πάρει πανελλήνια έκταση, όμως λίγα 24ωρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της εκδήλωσης, το Πανεπιστήμιο, την ανέβαλε.

Τί λέει όμως για την αναβολή η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου;

-“Η προγραμματισμένη τελετή επιτιμοποίησης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντίμιρ Πούτιν για την ερχόμενη Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018 αναβάλλεται λόγω αδυναμίας προσέλευσης του τιμωμένου καθώς και των πρυτανικών αρχών”, τονίζεται.

Θέλει όμως πραγματικά το Πανεπιστήμιο να κάνει σόου, με την παρουσία του προέδρου της Ρωσίας στην Πελοπόννησο ή απλά η αναβολή αυτή θα σημάνει και ματαίωση;

Τί πραγματικά συνέβη και δεν αναγορεύεται σε επίτιμο διδάκτορα ο Βλαντιμίρ Πούτιν;

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η Μάρνυ Παπαματθαίου στο protagon “κάποιοι καθηγητές του Ιδρύματος που κηρύττουν ότι η Ρωσία είναι η μοναδική «φίλη» της Ελλάδας, με το βλέμμα βέβαια στραμμένο στους 5.000 ρώσους τουρίστες που φτάνουν στην Πύλο και την Καλαμάτα και τους 300.000 σε όλη τη χώρα ετησίως, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το πανεπιστήμιο της περιοχής (αφού αυτό είχαν), για να δωρίσουν από την πλευρά τους, την «τήβεννο της επιτυχίας».

Βουλευτές της αντιπολίτευσης σχολίαζαν χλευαστικά το θέμα, ενώ ακούω πως ο νυν πρύτανης του Ιδρύματος είχε σκοπό να αποφύγει να πάει στην τελετή. Ομως θα πήγαιναν οι αντιπρυτάνεις του. Σε κάθε περίπτωση, το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να εκτεθεί, μετά από όλα τα διαβήματα που προηγήθηκαν στην ρωσική πρεσβεία”.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται: “Οι καθηγητές του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών αποφάσισαν πριν από ένα χρόνο ότι λόγω της συμβολής του «μεγάλου ρωσικού γένους» στην ελληνική επανάσταση του 1821 και ειδικά στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου που έσωσε την ελληνική Επανάσταση από τον οθωμανικό ζυγό (επίκαιρο αυτό αναπάντεχα), πρέπει σήμερα να αποδώσουμε τιμή, έστω και καθυστερημένα, με την συμβολική επιτιμοποίηση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ούτε επέτειος βέβαια είναι από την ιστορική μάχη (η ναυμαχία έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827), ούτε κάποιος στην Καλαμάτα σκέφτηκε να τιμήσει παράλληλα τους Αγγλους και του Γάλλους που υπήρξαν τα δυο άλλα μέλη της συμμαχίας που στήριξαν την ελληνική Επανάσταση. Το γιατί, το ξέρουν μόνο οι καθηγητές του συγκεκριμένου τμήματος.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς πέρυσι στη γενική συνέλευση του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και έγινε κατά πλειοψηφία δεκτό. Μάλλον υπερίσχυσε, εκτός από τα πιθανά πολιτικά κίνητρα, η ανάγκη ενός μικρού πανεπιστημίου, να πέσουν για λίγο τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του (αναρωτιέμαι πώς δεν σκέφτηκε ακόμη ο υπουργός Παιδείας να το συνενώσει με κανένα άλλο Ίδρυμα της ανώτατης εκπαίδευσης στην περιοχή)”.

Σύμφωνα πάντως με άλλο δημοσίευμα του eleftheriaonline ο πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχέιρισης Πολιτισμικών Αγαθών καθηγητή Νίκος Ζαχαριάς, τόνισε ότι στόχος είναι ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν να δώσει το παρών η τελετή αναβάλλεται είτε για τα τέλη του 2018, είτε για το 2019.

Ωστόσο, όταν ανακοινώθηκε η τελετή ήταν γνωστό ότι ο Πούτιν δεν θα ερχόταν στην Ελλάδα για να παραβρεθεί αυτοπροσώπως και αντί αυτού θα βρισκόταν στην Καλαμάτα ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μασλόβ.