ΠολιτικήΑρχείο

Οι τρεις προτεραιότητες για την Αργολίδα

Στις 26 και 27 Φεβρουαρίου έγιναν στη Τρίπολη οι εργασίες του 10ου Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με επίκεντρο τη Περιφέρεια της Πελοποννήσου.

Στη πορεία προς το Συνέδριο, κατέθεσαν τις προτάσεις τους πάνω από 35 φορείς της Αργολίδας (Επιμελητήριο, ΕΒΕ, Δήμοι, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Εργατικά Κέντρα, Επαγγελματικοί Σύλλογοι, Μητρόπολη και μια σειρά άλλων φορέων ). Η διαδικασία άνοιξε τη βεντάλια όλων των προβλημάτων που σχετίζονται με τη παραγωγική ανασυγκρότηση του Νομού, δίνοντας μια χαρτογράφηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν από ένα «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης». 

Το πρώτο ακριβώς βήμα για τη συμμετοχική διαμόρφωση αυτού του Εθνικού Σχεδίου έγινε στο Συνέδριο της Τρίπολης.

Σε αυτό έγινε και μια πρώτη ιεράρχηση προτεραιοτήτων – δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας – πράγμα αρκετά δύσκολο και σε επίπεδο Περιφέρειας και σε επίπεδο Νομού.

Ειδικά για το Νομό μας, η αξιολόγηση των προτάσεων ανέδειξε τις παρακάτω προτεραιότητες σε πρώτη φάση :

Α) Τη σπουδαιότητα του Πρωτογενούς Τομέα, με τη στόχευση στην επέκταση του αρδευτικού δικτύου του Αναβάλου σε όλη την Αργολίδα ( ξεκινώντας με την άμεση δημοπράτηση του τομέα Φίχτια-Μοναστηράκι, τη προώθηση του έργου προς την Επιδαυρία και τη μελέτη της επέκτασής του προς την Ερμιονίδα ) ως αποφασιστικού μοχλού ανάπτυξης της Αγροτικής-Διατροφικής παραγωγής.

Β) Τη σημασία για την ανάπτυξη του Νομού της ενίσχυσης του δίπτυχου Αρχαιολογία-Τουρισμός με επίκεντρο,  1) τη σύνδεση του Εθνικού Οδικού Δικτύου με το οδικό δίκτυο της Αργολίδας ( αρχίζοντας από τα Δερβενάκια, με τις αναγκαίες παρακάμψεις ) εν’όψει και του σχεδιασμού του δρόμου Μυκηνών-Ολυμπίας,  2) τη χρηματοδότηση έργων ( 8,4 εκατ ) για την αξιοποίηση της Ιστορικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων  Ναυπλίου και Αργους-Μυκηνών,  3) την ολοκλήρωση έργων που έχουν δρομολογηθεί ( στερέωση-αποκατάσταση στο Μπούρτζι, Πνευματικό Κέντρο στο Λυγουριό ).

Γ) Τη κρισιμότητα της συνολικής και σχεδιασμένης αναβάθμισης των Υπηρεσιών Υγείας στο Νομό,  ξεκινώντας, 1)  από την ενίσχυση του εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας (1 εκατ ), και 2)  την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη δημιουργία της 1ης ΤΟΜΥ στο Ναύπλιο (σαν πρώτα βήματα σε αυτή τη βασική για τη ποιότητα ζωής των πολιτών κατεύθυνση)

Η πορεία της υλοποίησης αυτών των προτάσεων θα είναι υπό στενή παρακολούθηση, και θα γίνεται απολογισμός σε τακτά χρονικά διαστήματα προς τους πολίτες του Νομού μας.

Το 10ο Συνέδριο είναι μόνο η αρχή για τη πορεία συγκρότησης του “Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου”, που τελικά θα κατατεθεί στη Βουλή για να γίνει νόμος του Κράτους.

Η φιλοδοξία είναι τα Περιφερειακά Συνέδρια να γίνουν τακτικός θεσμός, και στη πορεία τους σταδιακά να βγούν από τα πλαίσια του παραδοσιακού παραγωγικού μοντέλου (που η κρίση έδειξε ότι εξάντλησε τα όριά του), και να χαράξουν το δρόμο για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο βασισμένο στις τεχνολογικές καινοτομίες στην υπηρεσία των ανθρώπινων αναγκών.