ΠολιτισμόςΑρχείο

Υγρότοπος Καλύβια: Ένα αναξιοποίητο στολίδι έξω από το Ναύπλιο

Ένα από τα πιο προσιτά μέρη στη Νότια Ελλάδα για παρατήρηση πουλιών βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο Ναύπλιο. Είναι ολόκληρο το παραλιακό τμήμα που ορίζεται από τον παραλιακό δρόμο Ναυπλίου – Νέας Κίου και συμπληρώνεται από μερικές εσωτερικές λίμνες.
 

Ο Υγρότοπος Καλύβια, που έχει εμπνεύσει ζωγράφους και ποιητές, περιλαμβάνει αξιόλογα υγροτοπικά και χερσαία οικοσυστήματα αποτελώντας ένα μεταναστευτικό σταθμό στο ταξίδι της αποδημίας των πουλιών, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 160 είδη. 
 

Είναι μια σημαντική περιοχή, ελκυστική για παρατήρηση, προσέγγιση και αναγνώριση των ειδών. Είναι εύκολα προσβάσιμη και έτσι δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης δραστηριοτήτων σε μαθητικές ομάδες, φορείς, συλλόγους και μεμονωμένους παρατηρητές.
 

Σήμερα η περιοχή έχει περιέλθει σε δραματική κατάσταση κυρίως λόγω της απώλειας μεγάλου μέρους του υγροτόπου από μπαζώματα, παράνομες παρεμβάσεις και λόγω του μεγάλου όγκου σκουπιδιών.
 

Αν ωστόσο προστατευθεί και αναδειχθεί η αξία του μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες μοναδικές δυνατότητες για παρατήρηση πουλιών, αναψυχή και περιβαλλοντική εκπαίδευση. 
 

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων ας ελπίσουμε πως θα υπάρξει ευαισθητοποίηση, καθώς η καλύτερη επένδυση για αυτό το παραλιακό κομμάτι της Αργολίδας θα ήταν η αξιοποίησή του και η αποτελεσματική προστασία της άγριας ζωής και των οικοσυστημάτων που απόμειναν.
 
 
* Photos από σχετική παρουσίαση του ΚΠΕ Νέα Κίου.