ΠολιτικήΑρχείο

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τις αποζημιώσεις από το χαλάζι

Στην 2707/18-1-2018 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα τον απολογισμό από τη ΔΑΟΚ Αργολίδας των ζημιών από τις δύο χαλαζοπτώσεις του 2017 σε εσπεριδοειδή και ελιές απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου.

Στη διατύπωση του πορίσματος και, κατά συνέπεια, και στο ποσό της καταβαλλόμενης αποζημίωσης λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες, οι οποίοι επιδρούν στη διαμόρφωση της τελικής ζημιάς, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου.

Στην απάντηση του Υπουργού επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν τους μήνες Ιούνιο και Νοέμβριο του 2017 κυρίως σε ελαιοκαλλιέργειες αλλά και σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών και κηπευτικών στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Αργολίδας, σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν συνολικά 3.500 δηλώσεις περίπου.

Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ξεκίνησε άμεσα (δηλαδή την περίοδο που διαπιστώθηκαν οι ζημιές ) και είναι σε εξέλιξη. Έχει εκτιμηθεί ένα σημαντικό κομμάτι και συνεχίζεται και για το υπόλοιπο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Σχετικά με τη διενέργεια των εκτιμήσεων, επισημαίνεται ότι οι εκτιμήσεις διενεργούνται σύμφωνα με τους Κανόνες της Γεωπονικής Επιστήμης και του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. Στους εκτιμητές δίνονται οδηγίες να είναι αντικειμενικοί και δίκαιοι και τα πορίσματα που διατυπώνουν, να εκφράζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών. Στο ποσοστό της ζημιάς περιλαμβάνονται εκτός από την απώλεια της παραγωγής (ποσοτική ζημιά) και η ζημιά που προέρχεται από την ποιοτική υποβάθμισή της, καθώς ένα μέρος της παραγωγής θα οδηγηθεί στη χυμοποίηση με χαμηλότερη τιμή. Οπότε το ύψος της τελικής αποζημίωσης συνδέεται με το τελικό ποσοστό της ζημιάς (ποσοτική και ποιοτική), με τις τιμές που καθορίζονται στην ασφαλιστική εισφορά, όπως ορίζεται στον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α.

Επιπρόσθετα, και σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α., «ο ασφαλισμένος………οφείλει να δώσει στον εκτιμητή κάθε πληροφορία και αποδεικτικό στοιχείο…….καθώς και να προσκομίσει όταν του ζητηθεί από τον εκτιμητή, έγγραφα που αφορούν την παραγωγή που συγκομίστηκε πριν από την ζημιά……κ.λπ.» (άρθρο 17 εδαφ.7).

Επιπλέον, σημειώνεται ότι πρωταρχικές επιδιώξεις του ΕΛ.Γ.Α. είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία των εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με την ταχύτητα διενέργειάς τους, σε επίκαιρο για κάθε καλλιέργεια χρόνο, από έμπειρο γεωτεχνικό προσωπικό.

Ως εκ τούτου, ο ΕΛΓΑ, για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων, προβαίνει στη στελέχωση των Υποκαταστημάτων του, συμπεριλαμβανομένου και του Υποκαταστήματος Τρίπολης, με εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό, έως οκτάμηνης απασχόλησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (μέσω ΑΣΕΠ).

Εκ των ανωτέρω, γίνεται φανερό ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας εκ μέρους των παραγωγών, καθώς στη διατύπωση του πορίσματος και, κατά συνέπεια, και στο ποσό της καταβαλλόμενης αποζημίωσης λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες, οι οποίοι επιδρούν στη διαμόρφωση της τελικής ζημιάς.

Αναφορικά με τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων που δίδονται από τον ΕΛ.Γ.Α., σημειώνεται ότι η εν λόγω διαδικασία είναι συγκεκριμένη και ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία ως εξής:

  • Με την εμφάνιση της ζημιάς στην καλλιέργεια διενεργούνται οι απαραίτητες επισημάνσεις, γίνονται αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις.
  • Ο Οργανισμός, εν συνεχεία, προβαίνει σε εξατομικευμένες εκτιμήσεις.
  • Πραγματοποιείται η επεξεργασία των στοιχείων από το αρχείο ΟΣ∆Ε, το οποίο αποστέλλεται στον ΕΛ.Γ.Α. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του φθινοπώρου έκαστου χρόνου.
  • Κοινοποιούνται τα πορίσματα.
  • Ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς, που έχουν υποβάλει τη ∆ήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (∆Κ/Ε) και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ∆Κ/Ε.

Είναι προφανές ότι κάθε στάδιο της προαναφερθείσας διαδικασίας χρειάζεται και τον ανάλογο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, πολλές φορές, εφόσον είναι εφικτό, ο Οργανισμός καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τη συγκομιδή του προϊόντος και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του αρχείου ΟΣ∆Ε. Ειδικότερα, σε σύγκριση με τα παρελθόντα έτη, οι χρόνοι εκκαθάρισης των ζημιών γίνονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς».