ΠολιτισμόςΑρχείο

Από δω πέρασε ο Παυσανίας για να πάει από την Αργολίδα στην Αρκαδία (Vid)

Βορειοδυτικά, λίγο πριν το Λύρκειο όρος, ακριβώς επάνω στην κορυφογραμμή, συναντάμε τις Πόρτες. Το μεγάλο λαξευμένο τμήμα του βράχου μαρτυρά ένα από τα βασικότερα οδικά δίκτυα της αρχαιότητας που ένωνε την Αργολίδα με την Μαντινεία.

Από εδώ πέρασε ο περιηγητής Παυσανίας από την Αργολίδα στην Αρκαδία μέσω της αρχαίας οδού «Κλίμαξ». Οι ερευνητές συγκαταλέγουν την Κλίμακα στα σπουδαία έργα της εποχής εκείνης.

Πόρτες Αρτεμισίου

Στη δίοδο της Πορτίσας είναι εμφανή τα ίχνη της τεχνητής διάνοιξης, όπως ίχνη από χονδρό βελόνι και συναφή εργαλεία, όπως και οι κάθετες αυλακώσεις του δαπέδου, για να μη γλυστρά ο δρόμος για τις διερχόμενες άμαξες. Πριν από την είσοδο της διόδου και στη δυτική πλευρά της κορυφογραμμής σώζεται η κοίτη της αρχαίας οδού. Έχει πλάτος 2.20-2.50 μ. και ανεβαίνει με μικρή κλίση από τις Πόρτες. Επίσης είναι ορατά τα ίχνη του εκβραχισμού στο ανατολικό κράσπεδο της οδού. Η κάθοδος της Κλίμακος προς Αργολίδα φαίνεται ότι κατευθυνόταν βόρεια προς τον αυχένα του Αγίου Δημητρίου μέσω της ατραπού της Ξυλόσκαλας, εκμεταλευόμενη τις υψομετρικές καμπύλες ανάμεσα στα 1050 μ. και 950 μ.

Σήμερα ονομάζεται Κλίμαξ του Παυσανία. Ακριβώς από κάτω διέρχεται η μεγάλη σήραγγα Αρτεμισίου της εθνικής οδού Κορίνθου-Τριπόλεως η οποία πήρε και την ονομασία του όρους.

Το πέρασμα της Κλίμακος από του Σάγκα μέχρι το πέρασμα της Πορτίτσας είναι μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη, αφού προσφέρει πανοραμική θέα στο μαντινειακό λεκανοπέδιο και το “Αργόν πεδίον”. Η πρόσβαση στην περιοχή της Πορτίτσας γίνεται από το χωριό Σάγκα από το καλντερίμι, αλλά και οδικά, αφού έως τις Πόρτες φθάνει χωμάτινος αμαξιτός δρόμος που έχει διανοιχθεί από τη ΔΕΗ.