ΚοινωνίαΑρχείο

Κορίνθιοι κουβάλησαν την Τριστέτσα στην Αργολίδα

Δυστυχώς ένα ακόμη φυτώριο εσπεριδοειδών, το δεύτερο αυτή τη φορά, βρέθηκε να είναι μολυσμένο από τον ιό της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών, στην Κορινθία.

Πρόκειται για το φυτώριο με την επωνυμία «Παναγούλα Κυριάκου» με τόπο δραστηριότητας περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, στην Κορινθία.

Ο φυτωριούχος αυτός είχε θεαθεί κάθε Τετάρτη και Σάββατο με ένα μικρό φορτηγό να διαθέτει δενδρύλλια εσπεριδοειδών, ελιάς, αλλά και άλλων δένδρων δικής του παραγωγής, στη Δαλαμανάρα, απέναντι από το παλιό εργοστάσιο του ΚΥΚΝΟΥ.

Το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Αργολίδας επανειλημμένα είχε προβεί σε ελέγχους για Φυτοϋγειονομικό Δαβατήριο και είχε διαπιστώσει την ύπαρξή του. Όμως, σε νέους ελέγχους που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Κορινθίας (ΔΑΟΚ) και του ΥπΑΑΤ (Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης-πρωην ΚΕΠΠΥΕΛ), βρέθηκαν μολυσμένα δείγματα με Τριστέτσα σε μανταρινιά της ποικιλίας Κλημεντίνη και στο υβρίδιο Νόβα.

Για το λόγο αυτό πρέπει οι παραγωγοί που έχουν προμηθευτεί δενδρύλλια από το φυτώριο αυτό σε μεγάλες ποσότητες, δηλαδή δενδρύλλια μανταρινιάς της ποικιλίας Κλημεντίνη και του υβριδίου Νόβα, να ενημερώσουν την ΔΑΟΚ ΠΕ Αργολίδας και συγκεκριμένα το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Τηλ. 2752360303, 4) για να ληφθούν δείγματα προκειμένου να σταλούν για έλεγχο στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Ακόμη, όσοι παραγωγοί έχουν αγοράσει λίγα δενδρύλλια μανταρινιάς Κλημεντίνης καθώς και του υβριδίου Νόβα να τα ξεριζώσουν και να τα κάψουν από μόνοι τους.

Σε καμία περίπτωση να μην τα επανεμβολιάσουν γιατί εάν τα δενδρύλλια είναι μολυσμένα δεν πρόκειται όταν εμβολιασθούν να προκύψουν υγιή.

Από την αρμόδια υπηρεσία της ΠΕ Αργολίδας γίνεται έκκληση για μια ακόμη φορά, οι παραγωγοί να μην κάνουν του κεφαλιού τους είτε γιατί νομίζουν ότι κάνουν το σωστό, είτε γιατί είδαν να το κάνει ο γείτονας, είτε γιατί έτσι τους είπαν…

Στην υπόθεση της Τριστέτσας δεν χωράνε πειραματισμοί, αυτοσχεδιασμοί και δήθεν γνώσεις που δεν έχουν κανένα επιστημονικό υπόβαθρο.