ΠολιτικήΑρχείο

Κυνηγός μεδουσών …φιλοδοξεί τώρα να γίνει ο Τατούλης

Το ανεξήγητο πρόβλημα με την εμφάνιση μεδουσών στον Κορινθιακό συνεχίζεται για τρίτη χρονιά, με τους επιχειρηματίες της περιοχής να αναζητούν λύσεις ώστε να παραμείνουν οι λουόμενοι στην περιοχή. Προκειμένου λοιπόν να προστατέψουν τις επιχειρήσεις τους πληρώνουν από την τσέπη τους για την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων, σαν κι’ αυτά που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις οικολογικής καταστροφής, για παράδειγμα, στον περιορισμό των πετρελαιοκηλίδων.

Την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ισχυρίζεται ότι «Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με μέδουσες στις ακτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον Κορινθιακό». Στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο τόνισε  ότι: «Έχουμε μεριμνήσει για την προστασία του συνόλου των απειλούμενων περιοχών στον Κορινθιακό κόλπο, όχι μόνο του Λουτρακίου και της Βουλιαγμένης» σημειώνοντας ότι «έχουμε εξασφαλίσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις απαιτούμενες πιστώσεις για να αντιμετωπίσουμε συνολικά το πρόβλημα».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τη σωστή επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος.

Πάντως, ήδη στο Λουτράκι ξεκίνησε η τοποθέτηση των ειδικών διχτυών στα παραλιακά καφέ, όπως και σε ξενοδοχεία.

Μέδουσες

Την αρχή έκανε το καφέ Coral που βρίσκεται στο κέντρο της παραλίας του Λουτρακίου, όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό υλικό που ανέβηκε στην σελίδα της επιχείρησης στο facebook. Ο ιδιοκτήτης του καφέ, αναφέρει στην σχετική ανάρτηση: “Με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης για την υψηλή παροχή υπηρεσιών, αποφασίσαμε την τοποθέτηση προστατευτικών δικτύων με δικά μας έξοδα για την προστασία των πελατών μας !!! Είμαστε η πρώτη πανελλαδικά επιχείρηση εστίασης, που προχώρησε σε δραστικά μέτρα !!!”

Μέδουσες

Το παράδειγμα του Coral ακολούθησε το ξενοδοχείο Pappas ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παραλίες κάτι που πρόκειται δημιουργήσει θέματα ανταγωνισμού καθώς οι λουόμενοι είναι λογικό να προτιμήσουν τις επιχειρήσεις που έχουν φροντίσει για την τοποθέτηση των προστατευτικών διχτυών αν και γι όλα αυτά έπρεπε να ’χε φροντίσει εδώ και καιρό το ίδιο το κράτος και με fast track διαδικασίες.

Παράλληλα, να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη για το πρόβλημα που προκαλούν οι τσούχτρες στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό κόλπο, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, και του Γενικού Γραμματέα Διονύση Τεμπονέρα.

Στη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση όλων των ενεργειών που έχουν γίνει για το θέμα, σε όλα τα επίπεδα. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ακόμα μελέτη που να εξηγεί το φαινόμενο στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό Κόλπο. Οι μελέτες που έχουν γίνει σε άλλες περιοχές της Ευρώπης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την περίπτωση του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου, επειδή στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερες οι μορφολογικές και οι κλιματικές συνθήκες. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι τα δίχτυα αποτελούν την μόνη ως τώρα λύση, η οποία είναι κατασταλτικού τύπου και η αποτελεσματικότητά της, εξαρτάται από τη μορφολογία του πυθμένα και από τις καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε και συμφωνήθηκε να γίνει νέα συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, από το Πράσινο Ταμείο και από τους εμπλεκόμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, για να ανατεθεί στο ΕΛΚΕΘΕ, η διενέργεια μελέτης σχετικά με τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο στον Κορινθιακό Κόλπο. Προτάθηκε επίσης η σύσταση δικτύου ενημέρωσης, έγκαιρης προειδοποίησης και βοήθειας ώστε να διευκολυνθεί το κοινό, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.