ΠολιτισμόςΑρχείο

Από το σκοτάδι στο φώς στον Επίκουρειο Απόλλωνα

Καλλιτεχνικά εγχειρήματα, τα οποία μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα που έχουμε στη σκέψη μας λατρεύει να στήνει η Αποστολία Παπαδαμάκη και δεν αναφερόμαστε μόνο στις χορευτικές παραστάσεις της αλλά, κυρίως, στα μεικτά δρώμενα, που στήνει με περισσή φαντασία και συναίσθημα. «Η κινητήριος δύναμη για όλα όσα κάνω είναι η δυνατότητα να ερωτεύομαι. Είμαι ερωτευμένη με την ίδια τη ζωή» μας είχε πει παλιότερα με αφορμή μια από τις παραστάσεις -εμπειρία που φέρουν την υπογραφή της και δημιουργούν νέες αντιλήψεις για τη συνάντηση καλλιτεχνών και θεατών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το «Drops of breath», η υποθαλάσσια χορευτική-εικαστική παράσταση στο Σούνιο (2015) και ο κύκλος παραστάσεων με τίτλο «The Sleep & «Dream Performance series» στο Μουσείο Βορρέ (2014), στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης (2016) και στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά (2017).

Η Αποστολία Παπαδαμάκη είναι η χορογράφους που ζήτησε από τους χορευτές της να ψάξουν βαθιά μέσα τι είναι αυθεντικό σε κάθε κίνηση και η ανταπόκριση του νου-σώματος, έγινε η πηγή της κάθε χορογραφίας. Κάτι αληθινά ξεχωριστό έχει να προτείνει, αυτή τη φορά με την επιχορήγηση του ΥΠΠΟ (25.000 ευρώ), την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Πελοποννήσου (6.000), ένα ποσό που θα δώσει ο ΕΟΤ και την συμπαράσταση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Από το σκοτάδι στο φώς στον Επίκουρειο Απόλλωνα

Μια ονειρική εμπειρία στη σκιά του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα

 Η νέα βιωματική περφόρμανς που σκηνοθετεί η Αποστολία Παπαδαμάκη μας οδηγεί «Από το σκοτάδι στο φως» («From Darkness to Light») με οδηγό τα όνειρα, σ’ ένα μυθικό τοπίο. Η διακεκριμένη χορογράφος αντλεί την έμπνευση της από τις τελετουργικές «εγκοιμήσεις» των αρχαίων Ελλήνων και από τα χαρακτηριστικά του Ναού: ισχύς, κάλλος και αρμονία. Από 28/7 έως 29/7, λοιπόν στο χώρο γύρω από τον «Παρθενώνα» της Πελοποννήσου, το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στη Φιγαλεία στα σύνορα μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, σε υψόμετρο 1130 μέτρων, χορευτές, μουσικοί και θεατές θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο επικοινωνίας και έκφρασης μέσα από τον χορό, τη μουσική και το τραγούδι συνδεδεμένοι με αρχετυπικά θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο από αρχής γενέσεως κόσμου. «Θέλουμε η παράσταση αυτή να πετύχει μια πολύ μεγάλη συγκίνηση και σύνδεση με τον τόπο και το μνημείο» μας είπε η ίδια. 

Στην παράσταση θα συμμετέχουν θεατές που μετά από μια περιπατητική δράση θα αποχωρήσουν από το χώρο και  θεατές που θα είναι εξοπλισμένοι με σλίπινγκ μπαγκς για να παραμείνουν τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η Αποστολία Παπαδαμάκη θα διαβάζει τα όνειρα που οι θεατές θα έχουν γράψει σε χαρτί. Σύντροφος σ’ αυτή τη διαδρομή θα είναι οι μουσικές τους Τρύφωνα Κουτσουρέλη, ο οποίος δημιούργησε ένα πρωτότυπο μουσικό έργο 12 ωρών, ένα site specific sound installation. Θα υπάρχουν οκτώ ηχεία τοποθετημένα στο χώρο σε μορφή σπείρας και κάθε ένα από αυτά θα εκπροσωπεί κάποιο στοιχείο. Για παράδειγμα, η μουσική της φωτιάς έχει περισσότερα κρουστά, τα έγχορδα σχετίζονται με το νερό κλπ. Ο στόχος είναι η ροή μεταξύ της μουσικής και της κίνησης και η μη λεκτική επικοινωνία, να δημιουργήσουν μια βαθειά ανθρώπινη επαφή.

Από το σκοτάδι στο φώς στον Επίκουρειο Απόλλωνα

Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδραστική παράσταση

Επισκέπτες Θεατές με ελεύθερη είσοδο: Τα δρώμενα θα ξεκινήσουν ακριβώς στις 20.00. Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια καθώς η παράσταση είναι περιπατητική και διαδραστική και απλώνεται σε μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού χώρου που περιβάλλει το Ναό. Θα αναχωρήσετε μετά την ανατολή της Πανσελήνου στις 23.00. 

Διανυκτερεύοντες Θεατές θα πρέπει να βρίσκονται στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις 17.00 το Σάββατο 28 Ιουλίου για να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο σκηνικής αντίληψης και δημιουργικής έκφρασης (διάρκειας 2 ωρών) με την καλλιτεχνική ομάδα. 

Η αναχώρηση από το Ναό θα γίνει την Κυριακή 29 Ιουλίου στις 09.00 το πρωί και θα ακολουθήσει εκδρομή στην Ανδρίτσαινα όπου και θα προσφερθεί πρωινό με παραδοσιακά προϊόντα. Κόστος συμμετοχής σεμιναρίου 31 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%). Ο αριθμός των θεατών που θα διανυκτερεύσουν στον περιβάλλοντα χώρο του Ναού είναι περιορισμένος. Για να έχετε δικαίωμα συμμετοχής ως θεατής που θα διανυκτερεύσει στείλετε email στο [email protected].

– athinorama.gr (Μαρία Κρύου)