ΨυχαγωγίαΑρχείο

Τι κρύβεται κάτω από την Ρόμβη του Τολού; (Vid)

Καταπληκτική θάλασσα στο Τολό, κάτω από τη νήσο Ρόμβη. Γεμάτη ψάρια, ιδανική για καταδύσεις και εξερεύνηση. Και για του λόγου το αληθές δείτε τι κατέγραψε από τον βυθό ερασιτέχνης δύτης:

Η νήσος Ρόμβη

Η Ρόμβη είναι νησίδα του Αργολικού κόλπου. Βρίσκεται κοντά στις ανατολικές ακτές του Αργολικού κόλπου, απέναντι από το Τολό. Η έκτασή της είναι 1,6 τ.χλμ.. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Ναυπλιέων.

Στο μεσαιωνικό κείμενο Χρονικό της Μονεμβασίας που βρέθηκε στη μονή Ιβήρων αναφέρεται πως μετά την κατάληψη της Πελοποννήσου από τους Σλάβους οι κάτοικοι του Άργους κατέφυγαν στο κοντινό νησί Ορόβη που πιθανότερα αντιστοιχεί στη Ρόμβη. Πράγματι, στη κοιλάδα του νησιού, η οποία μάλιστα έχει δεντροφυτευτεί σχετικά πρόσφατα, υπάρχουν ακόμη και σήμερα πολλαπλά απομεινάρια του μεσαιωνικού οικισμού αλλά και κλασικά και προχριστιανικά λείψανα, σε κάποια δε οι τοίχοι έχουν μείνει σχεδόν άθικτοι.

Ρόμβη Τολό

Στον όρµο της Ρόµβης κατέπλευσε το 1686 ο ενετικός στόλος µε τα στρατεύµατα του Μοροζίνη για να επιτεθεί στα τουρκοκρατούµενα Ναύπλιο και Άργος και κατ’ επέκταση την εκδίωξη των Τούρκων από την Πελοπόννησο. Τελικά η εκστρατεία των Ενετών ήταν επιτυχημένη και έτσι ιδρύθηκε το βραχύβιο Βασίλειο του Μορέως. Εκείνη τη περίοδο χτίστηκε στο δυτικό ύψωμα της Ρόμβης Ενετικό φρούριο, απομεινάρια του οποίου υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

Στο νησί τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχουν βλέψεις απο διάφορους επενδυτές. Τελικά το νησί κυρήχθηκε αρχαιολογικός χώρος το 1962 και μέχρι και σήμερα έχει μείνει ανέγγιχτο.

Ρόμβη Τολό

Στη νότια πλευρά του νησιού σχηματίζεται ένας εκτενής κόλπος με αμμώδεις ακτές. Λίγο έξω από τον κόλπο αυτό βρίσκεται η βραχονησίδα Δασκαλειό στην οποία έχει χτιστεί παρεκκλήσι, και αυτό της περιόδου του Βασιλείου του Μορέως.