ΟικονομίαΑρχείο

Ταλαίπωροι αγρότες συνωστίζονται στη ΔΕΗ Ναυπλίου με έναν σκασμό χαρτιά!

Συνεχίζονται οι ουρές στην ΔΕΗ του Ναυπλίου, με τους αγρότες να υποβάλλονται σε απίστευτη ταλαιπωρία για να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να έχουν αγροτικό τιμολόγιο.

Η επιχείρηση έχει ειδοποιήσει τους δικαιούχους αναφορικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, καθώς και τα δικαιολογητικά που καλούνται να προσκομίσουν, προκειμένου να παραμείνουν στο αγροτικό τιμολόγιο, έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Υπάρχει βέβαια η πληροφορία ότι μπορεί να δωθεί παράταση μέχρι τέλους του έτους, αλλά αυτό δεν μειώνει τον γραφειοκρατικό γολγοθά που είναι υποχρεωμένοι να περάσουν οι αγρότες, αφού κανείς δεν σκέφτηκε να δημιουργήσει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις.

Ο πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος Αργολίδας Νίκος Παππάς απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό επικρατείας για το αγροτικό τιμολόγιο, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες Έλληνες, χρήστες ηλεκτροδοτούμενων αρδευτικών εκμεταλλεύσεων, ταλαιπωρούνται αφάνταστα.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της διαδικασίας χορήγησης και διατήρησης του Αγροτικού Τιμολογίου καλούνται από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η) να προσκομίσουν μέχρι 30.9.2018 στα κατά τόπους καταστήματα της Δ.Ε.Η τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Αποτέλεσμα: Μια απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών που συνωθούνται στα αρμόδια γραφεία της Δ.Ε.Η για πληροφορίες καθώς και στους Δήμους για την έκδοση των απαιτούμενων βεβαιώσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
1. Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας είναι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης
2. Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών ανήκει στις αρμοδιότητες σας
3. Ο Σεπτέμβριος είναι για πολλούς εργαζόμενους μήνας διακοπών
4. Οι Δήμοι διαθέτουν ελάχιστο εξειδικευμένο προσωπικό που αδυνατεί να ανταποκριθεί – παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του – στον όγκο δουλειάς που δημιουργείται
5. Ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών είναι μεγάλος
6. Η αλλαγή χρήστη της σύνδεσης συνεπάγεται πέραν της υποβολής των δικαιολογητικών και τη σύναψη νέας Σύμβασης Προμήθειας με αποτέλεσμα την υπέρμετρη επιβάρυνση των πολιτών σε δύσκολους οικονομικά καιρούς

σας καλώ
να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Δ.Ε.Η να προχωρήσει αφενός στην παράταση του χρόνου κατάθεσης των δικαιολογητικών και αφετέρου στην απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών καθώς και στη γενναία μείωση του απαιτούμενου χρηματικού ποσού για τη σύναψη νέας Σύμβασης Προμήθειας
.

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έμπλεξε και ο Μπάμπης Αντωνιάδης, που περιγράφει με γλαφυρό τρόπο της εμπειρία του, στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει αγροτικό τιμολόγιο.

Όπως σημειώνει ο δημοτικός σύμβουλος της «Άλλης Πρότασης»:

«Οι περισσότεροι μπορεί να έχετε κανένα πηγάδι ή καμιά δεύτερη κίνηση και πρέπει, σύμφωνα με την οδηγία της ΔΕΗ, να τα δηλώσετε για να έχετε παροχή με αγροτικό τιμολόγιο. 

Θα σας περιγράψω τη δικιά μου περιπέτεια: Έχω δεύτερη κίνηση (δηλαδή πιεστικό μηχάνημα) που παίρνει το νερό του Αναβάλου και το στέλνει στην τεχνητή βροχή. Έχω όμως την ατυχία η ΔΕΗ να βγαίνει μέχρι τώρα στο όνομα της μάνας μου, η οποία έχει εγκαταλείψει το μάταιο τούτο κόσμο. 

Κάνοντας την υπόθεση ότι ξέρεις ποια χαρτιά απαιτούνται (πράγμα δύσκολο, καθώς δεν υπάρχει καμία δημόσια ανακοίνωση), ξεκινάς να τα μαζεύεις, αρχικά για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

• Έχεις μπει στο υπολογιστή και υποτίθεται ότι ξέρεις να βρεις τις συντεταγμένες που βρίσκεται η δεύτερη κίνηση . 
• Παίρνεις βεβαίωση από τον ΤΟΕΒ για τη δεύτερη κίνηση, τα στρέμματά και τις συντεταγμένες της.
• Πηγαίνεις τη βεβαίωση του ΤΟΕΒ στον ΓΟΕΒ για άλλη βεβαίωση, με βάση τη βεβαίωση του ΤΟΕΒ (προς ενημέρωση των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, τα γραφεία του ΓΟΕΒ βρίσκονται στο Β’ όροφο, χωρίς ασανσέρ). 
• Για αντίγραφο το συμβολαίου του χωραφιού ή Ε9 μπορεί να πας και Εφορία.
• Πηγαίνεις στα ΚΕΠ για να σου κόψουν παράβολο 25 €. 
• Πηγαίνεις στην τράπεζα να πληρώσεις το παράβολο. 
• Πηγαίνεις στην ΔΕΔΗΕ για να πάρεις το συμβόλαιο της σύνδεσης και το γεωτεχνικό δελτίο. 
• Έχεις βγάλεις αντίγραφο της δήλωσης ΟΣΔΕ και την απόδειξη του λογαριασμού της ΔΕΗ . 
• Πηγαίνεις στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και αν είσαι τυχερός και η υπάλληλος είναι εκεί και δεν έχει άλλη αρμοδιότητα, καταθέτεις την αίτηση. 

Για την Αργολίδα ίσως μιλάμε για περίπου 20.000 αγροτικές παροχές, για τις περισσότερες από τις οποίες εκδίδονται οι λογαριασμοί σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει. 

Και μετά αρχίζει η περιπέτεια στη ΔΕΗ: 
• Συμπληρώνεις τρεις ή τέσσερεις υπεύθυνες δηλώσεις.
• Πιστοποιητικό θανάτου και πλησιέστερων συγγενών από το δήμο.
• Ε9 άρα Εφορία . 
• Τη δήλωση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. 
• Συντεταγμένες που έχεις βρει από την προηγούμενη ταλαιπωρία. 
• Αντίγραφο ταυτότητας.

Αφού τα έχεις μαζέψει όλα αυτά, πηγαίνεις στη ΔΕΗ να τα καταθέσεις, με σειρά προτεραιότητας. 

Στις 8.00 το πρωί παίρνεις αριθμό γύρω στο 50. Αν δουν το φάκελό σου, θα είναι έτοιμο στις 2 το μεσημέρι, αλλιώς την άλλη μέρα.

Λες ότι τελείωσες, πληρώνεις γύρω στα 140 ευρουλάκια για αλλαγή ονόματος!!!!! Μετά σου έρχεται χαρτί να κάνεις και νέο ηλεκτρολογικό σχέδιο άλλα 50 ευρουλάκια (το λιγότερο) σε ιδιώτη μηχανικό ή ηλεκτρολόγο εγκαταστάσεων. 

Ρε παιδιά, αν δεν το έχετε ακούσει εκεί στη ΔΕΗ ή στα κεντρικά της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, έχουν εδώ και χρόνια ανακαλυφθεί οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για δηλώσεις. Γιατί πρέπει να μας τυραννάτε; 

Γιατί πρέπει συνέχεια να πληρώνουμε; 

Έχει κανείς υπολογίσει τις εργατοώρες που κάθε ένας θα διαθέσει για αυτή τη διαδικασία; 

Έχει κοστολογηθεί το προσωπικό κόστος (εργατοώρες) των ανθρώπων που θα μαζέψουν όλη αυτή τη χαρτούρα και θα περιμένουν σε σειρές αναμονής ;

Όλα αυτά τα χαρτιά που μαζεύετε (για Αργολίδα οι αιτήσεις θα είναι πάνω από 20.000), που θα τα αρχειοθετήσετε; Ποιος μπορεί να τα ελέγξει; 

Και σκεφτείτε ότι η δικιά μου περίπτωση είναι η πιο απλή 

Εκεί που υπάρχουν συνεταιριστικές δεύτερες κινήσεις ή πηγάδια ή γεωτρήσεις με συμμέτοχους 15 ή είκοσι αγρότες «φέξε μου και γλίστρησα»! 

Στο τέλος μάλιστα Σεπτεμβρίου έχει ανακοινωθεί ότι τελειώνει η διαδικασία.

Όσοι άντεξαν να διαβάσουν την περιγραφόμενη ταλαιπωρία, κατάλαβαν και τι τους περιμένει. 

Υ.Γ. Κάθε αίτηση στη ΔΕΗ συνοδεύεται από 20 με 25 περίπου χαρτιά Α4. Δηλαδή μόνο η ΔΕΗ Αργολίδας θα μαζέψει 20.000 παροχές x 25 χαρτιά Α4. Σύνολο 500.000 χαρτιά Α4. 

Ουφ!!