Οι δημιουργίες του Τσεκλένη ξύπνησαν μνήμες στο Ναύπλιο (Pics)
Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος επισκεπτών έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης TSEKLENIS | Τα Xρόνια της Mόδας στo Φουγάρο, στο Ναύπλιο, σε συνδιοργάνωση με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα την Κυριακή 7 Οκτωβρίου.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου, εστιάζει στο έργο του «παγκόσμιου» Έλληνα σχεδιαστή μέσα από συλλογές ρούχων και υφασμάτων του από το 1965 – όταν λανσάρει την πρώτη του συλλογή – έως το 1991 – όταν αποχωρεί οριστικά από τον κόσμο της μόδας. Τα εκθέματα προέρχονται από δύο μεγάλες δωρεές του Γιάννη Τσεκλένη προς το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Η επιθυμία της Ιωάννας Παπαντωνίου, να αξιοποιήσει το πολύτιμο υλικό της δωρεάς, ξεκίνησε να γίνεται πραγματικότητα όταν συμφώνησε με τη Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου να φιλοξενηθεί η συγκεκριμένη έκθεση στο ΦΟΥΓΑΡΟ, και να αναλάβουν απο κοινού τη γενική εποπτεία.
Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα των συλλογών του Γιάννη Τσεκλένη, φωτογραφίες, ντοκουμέντα της εποχής, ταινίες και σπάνιο εποπτικό υλικό από το αρχείο του σχεδιαστή. Επιπλέον, συνοδεύεται από ειδική έκδοση από το Φουγάρο και τις εκδόσεις Καστανιώτη, πρωτότυπα σχέδια & αξεσουάρ με την υπογραφή του Γιάννη Τσεκλένη, ενώ έχουν σχεδιαστεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες από τα Εκπαιδευτικά Κύτταρα του Φουγάρου.
Λίγα λόγια για τον δημιουργό
Ο Γιάννης Τσεκλένης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937 και από πολύ νέος εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση εμπορίας υφασμάτων. Σε ηλικία 27 ετών διαδέχθηκε τον πατέρα του και δοκίμασε το ταλέντο του στο σχεδιασμό υφασμάτων, δημιουργώντας «σχολή» για πολλούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1961 ίδρυσε την εταιρία μελετών και διαφήμισης “Spectra”, ενώ το 1967 άρχισε να σχεδιάζει ολοκληρωμένες συλλογές μόδας και δημιούργησε την αλυσίδα “boutiques Tseklenis”. Πρωτοστάτησε στην οργάνωση της περίφημης εκδήλωσης ελληνικής μόδας το 1970 και πάλεψε πολλά χρόνια για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής στην Ελλάδα με στόχο τις επώνυμες ελληνικές εξαγωγές. Το 1972 τα είδη του πωλούνταν σε 30 περίπου χώρες. Από το 1991 ασχολείται με άλλες μορφές δημιουργίας, όπως διαμόρφωση εσωτερικών χώρων, μέσων μαζικής συγκοινωνίας, ξενοδοχειακών και συνεδριακών χώρων.
Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης:
Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο 11πμ-2.30μμ & 5.30-10μμ | Κυριακή 11-8μμ
και κατόπιν συνεννόησης για ομάδες και σχολεία
Γενική είσοδος 2€
για την ενίσχυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος
Επιμέλεια: Δημήτρης Ξανθούλης
Γενική εποπτεία έκθεσης: Ιωάννα Παπαντωνίου, Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου
Σχεδιασμός: Σταμάτης Ζάννος
Σύμβουλος: Νόλη Μωυσή