ΟικονομίαΑρχείο

Ο μαύρος χρυσός της Πελοποννήσου

Στο θερμό γεωπολιτικό παιχνίδι της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου επιδιώκει να μπει πιο δυναμικά η Ελλάδα, ετοιμάζοντας να προκαλέσει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με άλλα νέα πέντε θαλάσσια οικόπεδα.

Χθες, στη διάρκεια workshop του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς ανακοίνωσε ότι το επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας έχει ολοκληρώσει τις γεωφυσικές μελέτες και την επανεπεξεργασία των σεισμικών δεδομένων για θαλάσσιες εκτάσεις του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης. 

Η ΕΔΕΥ εστιάζει σε πέντε νέα «φιλέτα», μεταξύ των οποίων το οικόπεδο 10 που βρίσκεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το οικόπεδο 11 που βρίσκεται Νότια της Πελοποννήσου.

Υδρογονάνθρακες Πελοπόννησος

Συγκεκριμένα οι πέντε θαλάσσιες περιοχές βρίσκονται οι δύο στο Ιόνιο Πέλαγος, οι δύο νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης και μία εκτείνεται από τον Μεσσηνιακό Κόλπο μέχρι τα δυτικά του Νομού Χανίων.

Η συνολική έκταση και των πέντε θαλάσσιων οικοπέδων υπολογίζεται σε 32.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ θέλουν μέσα στο 2019 να εμφανίζονται πετρελαϊκές που θα προκαλέσουν διεθνή διαγωνισμό για τη διεκδίκηση τους.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης του Ιονίου Πελάγους στα 12 ναυτικά μίλια κι ενώ την ίδια στιγμή το θερμόμετρο έχει ανέβει στην κυπριακή ΑΟΖ με τις έρευνες της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 και τη ρελάνς των Τούρκων με τη γεώτρηση του «Πορθητή».