ΟικονομίαΑρχείο

Εφιάλτης για τους ελαιοπαραγωγούς

Ως εφιαλτική περιγράφεται η φετινή περίοδος για τους ελαιοπαραγωγούς στην Πελοπόννησο. Οι αιτίες είναι γνωστές και έχουν να κάνουν κυρίως με την δακοπροσβολή και τις καιρικές συνθήκες. Αυτό που δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστεί είναι το ύψος των εκατομμυρίων ευρώ που θα χαθούν από τους ανθρώπους του μόχθου. 

Ανησυχίες εκφράζονται για την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, καθώς σύμφωνα με ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας τα καλά λάδια πλέον σπανίζουν, και είναι τα μόνα που πωλούνται σε καλή τιμή.

Τα έλαια σε σημαντικό ποσοστό έχουν πολύ χαμηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να κατατάσσονται στην κατηγορία μειονεκτικά με τιμές κάτω των 2 ευρώ ανά λίτρο.

Σημαντική μείωση στην παραγωγή

Για μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα επιφέρει οικονομική ζημιά της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ, κάνει λόγο στην επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κ. Νικολούτσος, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και στήριξης των παραγωγών και επιχειρήσεων.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η μείωση στην παραγωγή εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 40%.

Συνεργασία Τατούλη – Αραχωβίτη για το πρόβλημα

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Πελοποννήσου δηλώνει πως ο Πέτρος Τατούλης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μείωσης της ελαιοπαραγωγής στην Περιφέρεια, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό άνω του 40%.

Κύριο μέλημα των ενεργειών του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου είναι να διαφυλαχθεί το εισόδημα των αγροτών που επλήγησαν από τη μείωση της ελαιοπαραγωγής, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.