ΡεπορτάζΑρχείο

Υγειονομική βόμβα στο Άργος

Εντύπωση προκαλούν εικόνες που αντικρίσαμε την Δευτέρα στο κέντρο του Άργους, με νωπά κρέατα αφημένα στο πεζοδρόμιο, δίπλα ακριβώς σε άδειους κάδους σκουπιδιών. Κάποιος θεώρησε σωστό να τα αφήσει χύμα δίπλα στον δρόμο και μάλιστα σε μέρα αιχμής, αφού χθες διεξαγόταν και λαϊκή αγορά.

Όπως ήταν φυσικό τα κρέατα προσέλκυσαν τους τετράποδους επισκέπτες, σε κάθε περίπτωση όμως είναι γνωστό ότι η έκθεση τέτοιων απορριμμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, και γενικά η διασπορά και διάχυσή τους στο περιβάλλον, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Νωπά κρέατα στο δρόμο

Το κρέας, ως ευαλλοίωτο προϊόν, θα πρέπει να διατηρείται και να διακινείται σε ψύξη για να μην αναπτυχθούν βακτήρια, τα οποία δημιουργούν μολυσματικές εστίες και μπορούν να αποβούν μοιραία για όποιον ζωντανό οργανισμό τα καταναλώσει. Γι’ αυτό συνιστάται να συσκευάζεται κατάλληλα και να τοποθετείται σε πλαστικές σακούλες, αν είναι διαθέσιμες, για να μην υπάρξουν διαρροές και κατά συνέπεια επιμόλυνση των υπολοίπων τροφίμων.

Από την στιγμή που ο αγοραστής φθάσει στο σπίτι, θα πρέπει αμέσως να το βάλει στο ψυγείο. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταναλωθεί εντός 3 με 5 ημερών ή εντός 1 με 2 ημερών για προϊόντα όπως συκώτι, νεφρά, πατσάς, γλυκάδια γλώσσα κ.λπ., θα πρέπει να μπει στην κατάψυξη στους –18°C.

Μάλιστα όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, η κατανάλωση ωμού κρέατος από σκύλους, είναι άκρως επικίνδυνη για την υγεία τους, λόγω των μικροβίων που μπορεί να αναπτυχθούν, όπως η σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο E.coli.