ΚοινωνίαΑρχείο

Τι προκάλεσε την διαρροή στο δημοτικό Κουτσοποδίου – Πράσινο φως από τους μηχανικούς

Δεν λειτούργησε χθες το Δημοτικό Σχολείο Κουτσοποδίου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων, αν και ο Δήμος κατόπιν εισήγησης της τεχνικής του υπηρεσίας που το εξέτασε χθες και σήμερα, έδωσε το πράσινο φως για να γίνουν μαθήματα.

Εδώ να σημειωθεί πως ο Σύλλογος Γονέων δεν είναι αρμόδιος να πάρει μια τέτοια απόφαση, καθώς αυτό είναι αρμοδιότητα του Δήμου.

Παρότι ο Δήμος Άργους Μυκηνών καθησύζαζε και διαβεβαίωνε ότι η βλάβη που προκάλεσε τη διαρροή υδάτων θα αποκατασταθεί άμεσα, η νεοσύστατη δημοτική παράταξη του Τάσσου Χειβιδόπουλου δεν πείστηκε και με νέα ανακοίνωσή της απευθύνει στη δημοτική αρχή τα ίδια ερωτήματα.

Όπως σημειώνεται στη ανακοίνωση της «Δυνατής Πόλης Ξανά»:

«Καμία ουσιαστική απάντηση από τον Δήμο Άργους – Μυκηνών για το Δημοτικό Σχολείο Κουτσοποδίου.

Παρά την χθεσινή απόφαση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κουτσοποδίου, με την οποία ανακοινώνει ότι το σχολείο δεν θα λειτουργήσει σήμερα, καμία ουσιαστική ενημέρωση δεν υπάρχει από πλευράς του Δήμου Άργους – Μυκηνών.

Μόνο μια, γνωστού ύφους επιθετική «απάντηση», που ουσιαστικά μας λέει ότι, για μια ακόμα φορά, καμία ευθύνη δεν έχει η Δημοτική Αρχή για την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την διαρροή  του νερού στις  αίθουσες του σχολείου.

Αφού μας λένε ότι μόνο αυτοί γνωρίζουν από έργα. Αφού μας λένε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία (αλλά το σχολείο είναι κλειστό με πρωτοβουλία το Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων). Αφού δεν έβγαλαν, όπως όφειλαν, καμία απόφαση και ανακοίνωση για την μη λειτουργία του σχολείου, με αποτέλεσμα τα λεωφορεία να πάνε κανονικά στο δρομολόγιο χωρίς τους μαθητές. 

Ας μας απαντήσουν πρώτα στα χθεσινά ερωτήματά μας:

  • Ποιο είναι το ακριβές μέγεθος του προβλήματος που δημιουργήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Κουτσοποδίου;
  • Που οφείλεται ένα τέτοιο πρόβλημα, σε ένα καινούργιο σχολείο, το οποίο μόλις πρόσφατα παρελήφθη και εγκαινιάσθηκε από τον Δήμαρχο με ιδιαίτερες θριαμβολογίες;
  • Τι ενέργειες γίνονται για την αποκατάσταση της ζημιάς και με την ευθύνη ποιας υπηρεσίας, αφού όπως γράφει το σχετικό έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, σήμερα θα ολοκληρωθεί η αυτοψία των εμπειρογνωμόνων;
  • Γιατί δεν υπάρχει μέχρι τώρα δημόσια ενημέρωση από την Σχολική Επιτροπή (παρά μόνο από τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων που έβγαλε σχετική ανακοίνωση), αφού λόγω του προβλήματος επηρεάζεται η ομαλή λειτουργία του σχολείου;

Ας προσθέσουμε κι ένα ακόμα ερώτημα:

Ποιες οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής , προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σχετικά με την κατασκευή του έργου, το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο και παρουσιάζει σοβαρές αστοχίες λίγους μόνο μήνες από την παραλαβή του;

Μετά τις γνωστές αστοχίες και τα προβλήματα στο έργο της ανάπλασης, βλέπουμε και στα υπόλοιπα συγχρηματοδοτούμενα έργα του Δήμου την ίδια προχειρότητα στην εκτέλεσή τους, με άσχημα αποτελέσματα για τους πολίτες. Δυστυχώς οι δυο αστοχίες και κακοτεχνίες σε πρόσφατα έργα της Δημοτικής Αρχής πλήττουν ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού της πόλης μας, όπως τα ΑΜΕΑ και οι μαθητές.

ΥΓ.

Αλήθεια με τα προβλήματα σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Δαλαμανάρας, που παραμένει κλειστή εδώ και δύο χρόνια, με αποτέλεσμα οι μαθητές να βρίσκονται σε λυόμενη αίθουσα, τι κάνει η πάντα λαλίστατη Δημοτική Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης;

Η πρόσφατη υπόσχεση της Δημοτικής Αρχής στον φετινό αγιασμό για την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής της (έως τον Οκτώβρη είχαν πει) που βρίσκεται; Εκτός αν εννοούν τον προσεχή Οκτώβρη…»

Δεν συνέτρεχε λόγος μη λειτουργίας του σχολείου

Με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Καμπόσου απαντά στα όσα καταγράφονται παραπάνω, κάνοντας λόγο για δημιουργία εντυπώσεων χωρίς λόγο, παραθέτοντας και σχετικό έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας όπου αναφέρεται πως κατόπιν της αυτοψίας που διενεργήθηκε δεν συντρέχει λόγος μη λειτουργίας του σχολείου.

Όπως σημειώνει η δημοτική αρχή:

«Ως δημοτική αρχή αναγνωρίζουμε την αγωνία του κ. Χειβιδόπουλου να δημιουργήσει εντυπώσεις για πολιτικούς λόγους, η οποία στηρίζεται σε γεγονότα που μεγαλοποιεί σκοπίμως. Εδώ για παράδειγμα δε μπορεί να στρώσει ένα δρόμο λίγων μέτρων στο Λάλουκα και ταλαιπωρεί ένα χωριό ολόκληρο και έρχεται να χρησιμοποιήσει ένα ατυχές συμβάν σε ένα από τα δεκάδες κτήρια σχολικών μονάδων του δήμου μας για να αποκομίσει, όπως νομίζει, πολιτικά οφέλη.

Και αυτή η προσπάθεια του πέφτει στο κενό δυστυχώς παρασύροντας και κάποιους γονείς σε άστοχες κινήσεις. Πρωτίστως και όπως θα έπρεπε να γνωρίζει ως Αντιπεριφερειάρχης το νόμιμο δικαίωμα για κλείσιμο του σχολείου σύμφωνα με τον νόμο 3852/ΦΕΚ87Ά/7-6-2010 και τις διατάξεις του άρθρου 94 της παρ. 4 το έχει ο Δήμαρχος εντός των διοικητικών ορίων του οικείου Δήμου όπου ανήκει η σχολική μονάδα. Προφανώς λοιπόν κανένα δικαίωμα για την μη λειτουργία του σχολείου δεν έχει ο εκάστοτε Σύλλογος γονέων & κηδεμόνων. Όπως αποδείχθηκε μετά και την ολοκλήρωση του επιτοπίου ελέγχου που διεξήγαγε το κλιμάκιο των μηχανικών  της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Άργους Μυκηνών σήμερα 11/1 ώστε να διερευνηθεί η εισροή νερού, αυτή έγινε σε σημείο αρμού διαστολής του κτηρίου, δεν συνέτρεχε δε κανένας λόγος μη λειτουργίας του Σχολείου, για το οποίο ενημερώθηκε και η Διευθύντρια του Σχολείου προφορικώς αλλά και εγγράφως. Δεν προτρέχουμε λοιπόν πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την αρμόδια υπηρεσία και τους μηχανικούς της να εκδίδουμε ανακοινώσεις που θα επηρεάσουν τη σχολική λειτουργία και την καθημερινότητα γονέων και παιδιών αλλά αντιμετωπίζουμε τα θέματα με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης. Όπως λοιπόν μας ενημέρωσε και εγγράφως η Προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας εντοπίστηκε το πρόβλημα, η ζημιά αξιολογήθηκε, έγιναν οι άμεσες ενέργειες που απαιτούνταν και άμεσα θα αποκατασταθούν και οριστικά. Όσο για τις ευθύνες του εργολάβου, αν υπάρχουν, θα αποδοθούν στο μέγιστο βαθμό. Εξάλλου η δημοτική αρχή Καμπόσου έχει αποδείξει ότι σε ότι έχει να κάνει με το δημόσιο χρήμα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί και τιμάμε την εντολή των πολιτών.

Ας μην ομιλούν αυτοί οι οποίοι έκαναν τρία χρόνια να ολοκληρώσουν τη βόρεια είσοδο του Άργους (κόμβο στις φιστικιές) και ταλαιπώρησαν ολόκληρο το δήμο μας και τους πολίτες οι οποίοι έσπαζαν τα αυτοκίνητά τους. Ντροπή!»

Έγγραφο τεχνικής υπηρεσίας

Φώτο: Eurokinissi (Βασίλης Παπαδόπουλος)