ΚοινωνίαΑρχείο

Ο πρώην υπουργός, ο Κωστούρος, οι φόλες και τα αδέσποτα

Μία παλιά ιστορία επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή ένα αίτημα που είχε απευθύνει στους Δήμους ένας πρώην υπουργός στις 21 Δεκεμβρίου του 2017. Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης είχε αποστείλει ένα έγγραφο στους δήμους με το οποίο τους ζητούσε να προσκομίσουν κάποια στοιχεία αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους για τα αδέσποτα, ώστε να μπορέσει να γίνει μια καταγραφή της κατάστασης σε όλη την Ελλάδα.

Διάφορα άρθρα από τα μέσα Μαρτίου του 2018 δημοσίευαν μία λίστα με 169 Δήμους που δεν απάντησαν στο έγγραφο Τσιρώνη, μέσα στους οποίους ήταν και ο Δήμος Ναυπλιέων. Ο anagnostis είχε ερευνήσει από τότε το θέμα για να διαπιστώσει αν και κατά πόσο ο Δήμος Ναυπλιέων ανταποκρίθηκε ή όχι σε αυτό που του είχε ζητηθεί. 

Όπως είχαμε αποκαλύψει από τις 20 Μαρτίου του προηγούμενου έτους η απάντηση στο έγγραφο Τσιρώνη είχε σταλεί από τον Ιανουάριο του 2018. Μέσω αυτής ο Δήμος ενημέρωνε, μεταξύ άλλων, πως δεν είχε λάβει μέχρι τότε χρηματοδότηση για πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

Νέες φόλες στο Ναύπλιο, για να αποτελειώσουν ότι απέμεινε

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα τώρα, δέκα μήνες μετά, με τον Δημήτρη Κωστούρο να σπεύδει μέσω facebook να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Ναυπλιέων:

«Καμία διάθεση δεν έχω να αφήνω να δυσφημούν το Δήμο μας αλλά και να μειώνουν το έργο μας. 

Σχετικά με τα αδέσποτα αναρτώ την απάντηση (εμπρόθεσμη φυσικά)του Δήμου Ναυπλιέων στο έγγραφο του Υπουργείου το οποίο ζητούσε στοιχεία για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς και ένα από τα δύο έγγραφα που ακολούθησαν και καλούν το Υπουργείο να εξαιρέσει το Δήμο Ναυπλιέων από τη λίστα με τους Δήμους που δεν ανταποκρίθηκαν. 

Αναμένω συμπεριφορά ευσυνείδητου πολίτη και όχι ασυνείδητου υπαλλήλου υπουργείου». 

Τα σχετικά έγγραφα που παραθέτει ο δήμαρχος:

Έγγραφο2

Έγγραφο1

Απροστάτευτα τα αδέσποτα

Την ίδια στιγμή στο Ναύπλιο ασυνείδητοι σκορπούν το θάνατο, δυο μέρες τώρα, γεμίζοντας με φόλες τη πόλη. Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Ναυπλιέων προανήγγειλε ότι θα καταθέσει μήνυση σήμερα.

Ο Δήμος είναι ο καθ ύλην αρμόδιος για την διαχείριση και την ασφαλή φροντίδα των αδέσποτων. Περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα από τις αστυνομικές αρχές ως προς τον εντοπισμό και την σύλληψη του δράστη ή των δραστών, καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος…