ΚοινωνίαΑρχείο

Τα ληγμένα δακρυγόνα στο σκαμνί με μήνυση από το Ναύπλιο

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου ο δικηγόρος Δημήτρης Σαλαπάτας για την υπερβολική χρήση χημικών τοξικών ουσιών στο Συλλαλλητήριο της περασμένης Κυριακής στην Αθήνα για το Μακεδονικό, μία κατάσταση που βίωσε προσωπικά και ο ίδιος.

Ο κ. Σαλαπάτας του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου υπογράμμισε πως οι αναλύσεις έδειξαν την ύπαρξη της χημικής ουσίας CS, η όποια σύμφωνα και με την άποψη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, κατατάσσεται στα χημικά όπλα, με σοβαρές έως και πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Επισημαίνεται ότι με απόφαση του ΟΗΕ (2603/16-12-1969) απαγορεύεται η χρήση αυτού του τύπου των χημικών ουσιών από τα κράτη μέλη για πολεμικούς σκοπούς.

Με την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ζητά:

1) Να διερευνηθούν σε βάθος οι παραπάνω καταγγελλόμενες ενέργειες, με δεδομένο ότι αποδεδειγμένα η χρήση χημικών ουσιών, κατά των διαδηλωτών, μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο και να οδηγήσει σε βλάβες της υγείας των πολιτών και

2) Να διερευνηθεί αν συντρέχει περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων, καθώς επίσης και τα πρόσωπα, τα οποία τα τέλεσαν, αποκαθιστώντας, έτσι, τη νομιμότητα.