ΚοινωνίαΑρχείο

Περικοπές στα μεταφορικά των μουσικών σχολείων – Τι γίνεται με την Αργολίδα

Περικοπή εξόδων από τα μεταφορικά των μαθητών των μουσικών σχολείων ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών, κάτι που επηρεάζει -ίσως λιγότερο- και το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας, το οποίο βρίσκεται στη Προσύμνη του Δήμου Άργους Μυκηνών.

«Καταλαβαίνουμε ότι το θέμα απασχολεί τους γονείς και για αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει προσπάθειες, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις» τονίζει ο διευθυντής σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Σπύρος Κωνσταντάτος

Η λύση που δόθηκε επηρεάζει λιγότερα σχολεία και όχι το σύνολο της χώρας δηλώνει ο κ. Κωνσταντάτος, αναφερόμενος στους περιορισμούς που τίθενται στη δωρεάν μεταφορά των μαθητών των Mουσικών και Kαλλιτεχνικών Σχολείων.

«Να μη βλέπουμε μόνο την Αττική ή τα μεγάλα αστικά κέντρα. Υπάρχουν παιδιά σε όλη την Ελλάδα εδώ και χρόνια που αναγκάζονται να κάνουν αυτά τα χιλιόμετρα» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ1 και διευκρίνισε ότι το υπουργείο Παιδείας ανταποκρίθηκε στο αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών για περικοπή εξόδων, με το λιγότερο επώδυνο για τα παιδιά τρόπο.

«Μία οριζόντια αύξηση σε όλα τα σχολεία θα είχε συνέπειες στο σύνολο της Ελλάδας οπότε ήταν απλούστερο προς ώρας η αύξηση που θα επηρεάσει λιγότερα σχολεία και πολύ συγκεκριμένα» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι αναζητείται λύση, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους εξοικονόμησης που είναι περισσότερο σε logistics και όχι περικοπή. Εξηγώντας, επισήμανε ότι πρόκειται για ηλεκτρονικό τρόπο ώστε να βρεθεί συντομότερη μεταφορά, κάτι που απαιτεί μία συνεργασία με εταιρείες όπως η Google για να γίνεται αυτοματοποιημένο τρόπο. «Καταλαβαίνουμε ότι το θέμα απασχολεί τους γονείς και για αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει προσπάθειες, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις» τονίζει ο Σπ. Κωνσταντάτος.

Συγκεκριμένα η ΚΥΑ που έχει εκδοθεί ορίζει τα 3 χλμ. ως το μίνιμουμ της απαιτούμενης απόστασης για να μεταφερθεί ένας μαθητής ή μαθήτρια Γυμνασίου από το σπίτι στο σχολείο του/της και τα 4,5 χλμ. για τους μαθητές που φοιτούν σε Καλλιτεχνικό Λύκειο ή Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας. Αντίστοιχα, για τους μαθητές που φοιτούν στα Μουσικά Σχολεία και δεν μεταφέρουν βαριά και ογκώδη μουσικά όργανα τίθεται χιλιομετρικός περιορισμός 1.500 μέτρων, ενώ οι μαθητές που μεταφέρουν βαριά και ογκώδη όργανα μεταφέρονται δωρεάν χωρίς κανέναν χιλιομετρικό περιορισμό, με την προϋπόθεση ότι θα επιλέξουν το κοντινότερο στον τόπο διαμονής τους σχολείο. 

Σε ότι αφορά την Αργολίδα οι αποστάσεις που καλούνται να διανύσουν τα παιδιά για να πάνε και να επιστρέψουν από το σχολείο τους είναι μεγάλες και στην πλειονότητά τους δεν φαίνεται να επηρεάζονται τις παραπάνω διατάξεις. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που η απόσταση είναι μικρότερη από 4,5 χλμ., και εκεί καθίσταται αναγκαία η δωρεάν μεταφορά τους, για ευνόητους λόγους.