ΚοινωνίαΑρχείο

Γλύπτες και καλλιτέχνες θεωρούν εθνικιστικό να τοποθετηθεί προτομή του Κατσίφα στο Άργος

Ανοιχτή επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμαρχο ΄Αργους- Μηκυνών απέστειλε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας σχετικά με τη σκοπιμότητα τοποθέτησης προτομής Κωνσταντίνου Κατσίφα στην πόλη του Άργους.

Ο Δημήτρης Καμπόσος είχε εκφράσει αυτή του την πρόθεση στις αρχές Νοεμβρίου, μέσω της εβδομαδιαίας διαδικτυακής εκπομπής του. Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι καλλιτέχνες που απαρτίζουν τον εν λόγω φορέα, ο Δήμος δεν πρέπει να προχωρήσει στην τοποθέτηση της προτομής καθώς μια τέτοια κίνηση «εγείρει εθνικιστικά αισθήματα, θέματα αλυτρωτισμού, θα ενισχύσει ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις, αντιλήψεις που ευνοούν τη δράση φασιστικών, ρατσιστικών και εγκληματικών ομάδων».

Όπως σημειώνεται στην σχετική επιστολή:

«Πληροφορηθήκαμε από σχετικά δημοσιεύματα ότι ο Δήμος Άργους- Μυκηνών προτίθεται να προχωρήσει στην δημιουργία και τοποθέτηση προτομής του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Σας επισημαίνουμε ότι ο Δήμος σας θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα και να μην προχωρήσει στην τοποθέτηση της προτομής του Κ. Κατσίφα στην περιοχή σας.

Το ΕΕΤΕ, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και σύμβουλος του δημοσίου σε θέματα τέχνης, θέτει ζήτημα «σκοπιμότητας» τοποθέτησης της προτομής του Κ. Κατσίφα.

Η τοποθέτηση μιας τέτοιας προτομής, εγείρει εθνικιστικά αισθήματα, θέματα αλυτρωτισμού, θα ενισχύσει ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις, αντιλήψεις που ευνοούν τη δράση φασιστικών, ρατσιστικών και εγκληματικών ομάδων.

Σήμερα, που το θέμα της ειρήνης στα Βαλκάνια είναι ρευστό λόγω των διεθνών οικονομικών ανταγωνισμών και των επεμβάσεων των Διεθνών Οργανισμών, ΝΑΤΟ και ΕΕ αλλά και της Ρωσίας, στα εσωτερικά των βαλκανικών χωρών, μια τέτοια κίνηση εκ μέρους του Δήμου σας ρίχνει λάδι στη φωτιά, είναι επικίνδυνη και δεν συμβάλει στην ειρήνη, την αλληλεγγύη και την συνεργασία των λαών. Ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό, που ο εθνικισμός ενισχύεται στην Αλβανία, που η Αλβανική Κυβέρνηση εγείρει θέματα Τσάμηδων και με συνεργάτη το ΝΑΤΟ διεκδικεί αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια και επιδιώκει τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας».

Οι λαοί έχουν συμφέρον να ζουν ειρηνικά, να απομονώσουν κάθε φασιστική και ρατσιστική φωνή, να καταδικάσουν το ψυχροπολεμικό κλίμα κα τις στρατιωτικές επεμβάσεις, να απομονώσουν όλους εκείνους που έχουν φιλοπόλεμα σχέδια.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ, καλεί το Δήμο ΄Αργους Μυκηνών να μην εγκρίνει την τοποθέτηση της προτομής Κ. Κατσίφα στην περιοχή.

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος Εύα Μελά
Ο Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης Βαρελάς
»