ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Η εκδήλωση για τα σκουπίδια στη Νέα Κίο (Vids)

Στη Νέα Κίο μίλησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφιος περιφερειάρχης Νίκος Γόντικας με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Aφού έκανε ιστορική αναδρομή στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στη συνέχεια μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να τελειώσει τη βρώμικη δουλειά, όπως έκανε σε πολλές περιπτώσεις. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, όμως όλες υπηρετούν με συνέπεια το στόχο παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο».

Συνένοχες και οι Δημοτικές Αρχές

Όμως αυτός ο εμπαιγμός του λαού δεν παίχτηκε μόνο σε κεντρικό κυβερνητικό πολιτικό επίπεδο από τα αστικά κόμματα αλλά παίχτηκε και στο επίπεδο του ΦΟΔΣΑ και των δήμων.

Είδαμε δημάρχους, προέδρους, μαριονέτες του ΦΟΔΣΑ, τη μια να παραιτούνται, την άλλη να επανέρχονται, σήμερα να μην ξέρουμε πού βρίσκονται.

Είδαμε δημάρχους δήθεν διαφωνούντες και πολέμιους του ΣΔΙΤ όπως ο δήμαρχος Καλαμάτας και εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας για περιφερειάρχης, χθες να είναι πολέμιος και σήμερα υπέρμαχος του ΣΔΙΤ.

Βλέπουμε δήθεν διαφωνούντες με το ΣΔΙΤ δημάρχους να υλοποιούν έργα, να κάνουν διαγωνισμούς για την προσωρινή διαχείριση. Έργα και υποδομές που υπηρετούν τους σχεδιασμούς της ΤΕΡΝΑ και θα πάνε προίκα σε αυτήν.

Είδαμε τον Μακεδονομάχο δήμαρχο του Άργους-Μυκηνών που ξιφουλκούσε ενάντια στο ΣΔΙΤ και στον Τατούλη σήμερα να σιωπά και να εγκαινιάζει τις εγκαταστάσεις της ενδιάμεσης διαχείρισης εδώ στη Κίο. Ακριβώς στο χώρο που προβλέπεται να γίνουν οι εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ.

Είδαμε το Δήμο Άργους-Μυκηνών και Επιδαύρου να υπογράφουν προγραμματική σύμβαση, για να έρθουν τα σκουπίδια της Επιδαύρου στη Κιο, μέχρι να φτιάξει η ΤΕΡΝΑ τις εγκαταστάσεις της, και να αναλάβει αυτή τα ηνία από τον Καμπόσο.

Βλέπουμε για ήδη αποκαταστημένους από την ίδια τη φύση ΧΑΔΑ να διατίθενται εκατομμύρια ευρώ για αποκατάσταση. Διπλά στους δήθεν «αποκατεστημένους» να ξεφυτρώνουν νέοι ΧΑΔΑ, η Πελοπόννησος, τα βουνά, οι χαράδρες, να γίνονται ένας απέραντος σκουπιδότοπος και κανένας να μη μιλάει γι’ αυτό το έγκλημα. Είναι όλοι τους συνένοχοι.

Είδαμε τον ΦΟΔΣΑ μετά από παλινωδίες, σκόπιμες απουσίες διαφωνούντων, ρίξιμο των τόνων από άλλους, να εγκρίνει τελικά το ΣΔΙΤ και την προγραμματική σύμβαση περιφέρειας – ΦΟΔΣΑ για την διασφάλιση των τελών-εσόδων της ΤΕΡΝΑ, 16 εκ. ευρώ το χρόνο.

Ακόμα και ο νυν πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ στέλεχος της ΝΔ και εκπρόσωπος του Δήμου Σπάρτης στο ΦΟΔΣΑ, καθώς και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ εκπρόσωπος του Δήμου Μεγαλόπολης ψήφισαν υπέρ παρόλο που τα δημοτικά συμβούλια Σπάρτης και Μεγαλόπολης είχαν τότε ομόφωνη θέση ενάντια στο ΣΔΙΤ.

Είδαμε την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου να πιστοποιεί παράνομα ότι η ΤΕΡΝΑ διαθέτει την απαιτούμενη γη, παρότι από έγγραφα της ίδιας εταιρίας αποδεικνύεται ότι τα συμβόλαια ήταν πλαστά.

Βλέπουμε τώρα, να ακυρώνονται οι αποφάσεις του ΠεΣυ για τις απαλλοτριώσεις, γιατί δεν είχε συγκληθεί νόμιμα το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Είδαμε δημάρχους και εκπροσώπους απομακρυσμένων δήμων από τους χώρους διαχείρισης της ΤΕΡΝΑ, (όπως τους Δημάρχους Ερμιονίδας, Μονεμβασίας κ.α.), αφού υπερψήφισαν πρώτα, να κλαψουρίζουν μετά για τα υπέρογκα ποσά που επιβαρύνονται οι δήμοι τους για τη μεταφορά των σκουπιδιών στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ και να ζητούν αυτά να επιμεριστούν σε όλους.

Είδαμε σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να εγγυάται την κερδοφορία του επιχειρηματικού ομίλου για 28 τουλάχιστον χρόνια και να αποφασίζει την επίταξη της γης στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας και τη Σκάλα Λακωνίας.

Είδαμε τον κ. Τσίπρα να βάζει τη δική του σφραγίδα εγγύησης και να προσυπογράφει την επίταξη.

Και τι δεν είδαμε…….. Τώρα με αποφάσεις όλων των δημοτικών συμβουλίων, θέλουν να επικαιροποιήσουν και να δεσμεύσουν τελικά και τελεσίδικα τους δήμους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα σε αυτό το περιβαντολλογικό και οικονομικό σε βάρος του λαού έγκλημα.

Αλήθεια οι κκ Δήμαρχοι που διαφωνούσαν πριν ένα χρόνο:

• Ο Πασόκος Δήμαρχος Κορίνθου
• Ο Νεοδημοκράτης Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών
• Ο ΠασοκοΣυριζαίος Δήμαρχος Τρίπολης
• Ο Αριστερός Δήμαρχος Σπάρτης
• Τα στελέχη των αστικών κομμάτων σ’ αυτούς τους Δήμους, που «σκοτώνονται» κατά τα άλλα

Αφού διαθέτουν το μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών Γιατί δεν κάνουν ένα νέο ΦΟΔΣΑ, πέρα από τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, για να διαχειρίζονται τα σκουπίδια τους με τα 29€ που λέει ο Καμπόσος, τα 36€ που λέει ο Πνευματικός και όχι με τα 80€ που θέλει ο Τατούλης και η ΤΕΡΝΑ;

Αφού πριν δύο μήνες ήρθε σε όλους τους Δήμους έγγραφο, να αποφασίσουν αν θα φτιάξουν άλλο ΦΟΔΣΑ, ή θα συμμετέχουν στον Περιφερειακό, αποδεχόμενοι και επικαιροποιώντας τις δεσμεύσεις, γιατί σιωπούν;

Θα κοστίζει το σκουπίδι – χρυσάφι

Κυβέρνηση, Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές σφραγίζουν την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην ΤΕΡΝΑ με όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης μακροχρόνιας και υψηλής κερδοφορίας για την εταιρία και υψηλό οικονομικό και περιβαντολογικό κόστος για τα λαϊκά στρώματα.

Είναι το κουστούμι που θέλουν να φορέσουν στα λαϊκά στρώματα, όπου τα σκουπίδια θα τα πληρώνουμε χρυσάφι για να έχει σίγουρη μεγάλη και εγγυημένη κερδοφορία η ΤΕΡΝΑ δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Σε πολλές περιπτώσεις θα πενταπλασιαστεί το κόστος για τα λαϊκά στρώματα, αφού στο κόστος αποκομιδής θα προστεθούν τα 80, 5 ευρώ ο τόνος στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ συν τα μεταφορικά συν το Φ.Π.Α. στο σύνολό συν τις ρήτρες ποσότητας (150.000 τόνοι το χρόνο) και ποιότητας (σύνθεση και ποιότητα χαρτιού, πλαστικού, μετάλλου κ.λ.π)

Συνειδητά Κυβέρνηση, Περιφέρεια, εταιρεία, ΦΟΔΣΑ και δήμοι δε λένε πριν τις εκλογές για τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας πόσα σκουπίδια πρέπει να πηγαίνει ο κάθε δήμος στην ΤΕΡΝΑ, με ποια ποιοτική σύνθεση και που θα γίνουν οι επιπλέον σταθμοί μεταφόρτωσης, ποια είναι τα κόστη μεταφοράς που επιβαρύνονται οι δήμοι κ.λ.π. μήπως και αποφύγουν τη λαϊκή οργή αγανάκτηση και καταδίκη.

Υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλους τους δήμους οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ενιαία και έγκαιρα αποκαλύψαμε αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές.

Προτείναμε στα συμβούλια και στο λαό τη μόνη φιλολαϊκή πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η διαχείριση να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο, όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα.

Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις με άκρως επιστημονικά κριτήρια, και θα χρησιμοποιήσει την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη για λογαριασμό των λαϊκών στρωμάτων.

Απέναντι στη παραπάνω εγκληματική για τη τσέπη και την υγεία του λαού της Πελοποννήσου πολιτική, το ΚΚΕ συνεχίζει και στηρίζει τις διεκδικήσεις του μαζικού κινήματος για:

• Να μην προχωρήσει η ΣΔΙΤ με τη ΤΕΡΝΑ
• Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο τομέα των απορριμμάτων
• Να μην προχωρήσει η καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων με την πολυδάπανη μετατροπή τους σε καύσιμη ύλη
• Να μην φορτωθούν νέα βάρη στις πλάτες του λαού μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο
• Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν χρόνια με τη ζωή τους.
• Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας. Όχι άλλα εργατικά εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων στην καθαριότητα.