ΡεπορτάζΑρχείο

Τι θα ‘λεγε άραγε ο Υψηλάντης;

Μία αποκρουστική και συνάμα αστεία εικόνα παρουσίαζε το μνημείο Υψηλάντη στο Ναύπλιο χθες το μεσημέρι. Μπροστά από αυτό είχε τοποθετηθεί πρόχειρα μία αποκριάτικη κατασκευή και πάνω σε αυτό υπήρχαν σκουπίδια που είχαν αφήσει επισκέπτες της πόλης.

Ο σεβασμός προς το μνημείο πήγε περίπατο, όπως και ο στοιχειώδης σεβασμός προς το αστικό περιβάλλον. 

Απόκριες Ναύπλιο Υψηλάντης

Απόκριες Ναύπλιο Υψηλάντης

Το μνημείο Υψηλάντη είναι ένα ταφικό μνημείο με τα οστά του Δημήτριου Yψηλάντη που βρίσκεται στο μέσο της πλατείας Τριών Ναυάρχων του Ναυπλίου  Αργολίδας.

Με παραγγελία του Γεωργίου Υψηλάντη ως οστεοφυλάκιο του αδελφού του, Δημητρίου, κατασκευάστηκε στη Βιέννη και τοποθετήθηκε το 1843 στην πλατεία Πλατάνου (σημερινή πλατεία Συντάγματος), μπροστά από το τζαμί. Το 1951 μεταφέρθηκε στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Απόκριες Ναύπλιο Υψηλάντης

Απόκριες Ναύπλιο Υψηλάντης

Το μνημείο αποτελείται από δυο σαρκοφάγους από μάρμαρο, η μία πάνω στην άλλη, στημένες πάνω σε τσιμεντένια βάση. Η πρώτη σαρκοφάγος από κάτω προς τα πάνω, είναι και η μεγαλύτερη και έχει στην πρόσοψή της δυο ανάγλυφες μορφές. Και οι δυο φέρουν περικεφαλαία, δόρατα, ασπίδες, τσεκούρια, βέλη και η μία είναι ντυμένη με μανδύα, ενώ η άλλη μορφή φορά πολεμική ενδυμασία. Οι δυο μορφές ενώνονται μεταξύ τους με ένα κλωνάρι από λουλούδια.

Στην πρόσοψη της δεύτερης σαρκοφάγου υπάρχουν οι ανάγλυφες μορφές ενός άντρα και μιας γυναίκας. Ο άντρας είναι ένας γυμνός άγγελος με φτερά και σπαθίστη μέση, και κρατά στο δεξί του χέρι κάτι σαν γραφίδα.

Απόκριες Ναύπλιο Υψηλάντης

Απόκριες Ναύπλιο Υψηλάντης

Ο Δημήτριος Υψηλάντης, αδερφός του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρου Υψηλάντη, υπήρξε μια από τις ηγετικές μορφές της Eλληνικής Eπανάστασης και πέθανε το 1832 στο Nαύπλιο σε ηλικία 40 ετών από χρόνια κληρονομική ασθένεια. Ο Υψηλάντης αρχικά είχε ενταφιαστεί στο νάρθηκα του ναού του Aγίου Γεωργίου, αλλά το 1843 τα οστά του εναποτέθηκαν στο μνημείο Υψηλάντη κατόπιν παραγγελίας του αδερφού του, Γεώργιου.