ΡεπορτάζΑρχείο

Γιατί αυξήθηκαν τα αδέσποτα στο Ναύπλιο;

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τα αδέσποτα στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου, με αγανακτισμένους πολίτες να μας αναφέρουν πως σε κάθε γωνιά της πόλης, υπάρχει και μία αγέλη αδέσποτων σκύλων που δημιουργεί προβλήματα.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο αφού δεν μπορείς να περπατήσεις πουθενά ασφαλής, λόγω του υπερπληθυσμού των αδέσποτων σκυλιών τα οποία λόγο της ραγδαίας αύξησής τους έχουνε πλέον σχηματίσει αγέλες, οι οποίες ενίοτε δρουν ανεξέλεγκτες.

Πριν από περίπου ένα μήνα είχαμε δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ, όπου δημότες ανέφεραν πως τους επιτέθηκαν άγρια σκυλιά στην περιοχή του κολυμβητηρίου.

Άγρια σκυλιά επιτίθενται σε πολίτες στο Ναύπλιο

Τα περιστατικά αυτά είχαν καταγγελθεί στον Δήμο, που όμως δεν έσπευσε για την περισυλλογή της επικίνδυνης αγέλης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ασυνείδητοι να γεμίσουν με φόλες την πόλη, οι οποίες μεταξύ άλλων κόστισαν τη ζωή και σε ένα από τα σκυλιά της συγκεκριμένης αγέλης. 

Φόλα Ναύπλιο

Τι έχει κάνει ο Δήμος

Τι ακριβώς έχει κάνει ο Δήμος Ναυπλιέων προκειμένου να μειωθεί αισθητά ο πλυθησμός των αδέσποτων σκυλιών σε όλη την πόλη;

Σύμφωνα λοιπόν με επίσημα στοιχέια που έχουν δημοσιευτεί αλλά και αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο από τον Δήμο:

  1. Έχει συσταθεί πενταμελή επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
  2. Έχει συγκροτηθεί συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων. 
  3. Έχει οριστεί διαχειριστής του Προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Ναυπλιέων. Πρόκειται για την κ. Νίκη Παναγή. Τα τηλέφωνα για καταγγελίες  πολιτών είναι : 2752361307 & 2752361300 ([email protected]).
  4. Έχει υπογράψει διαδοχικές ετήσιες συμβάσεις από την δημοσίευση του Νόμου, δηλαδή από το έτος 2012 με ιδιώτη κτηνίατρο (Κωνσταντίνος Χασάπης) για εργασίες παροχής κτηνιατρικής φροντίδας (εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις, κ.λ.π.) καθώς και στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς που περισυλλέγονται από κοινόχρηστους χώρους ή δημόσιες εγκαταστάσεις του Δήμου Ναυπλιέων.
  5. Είχε ανατεθεί σύμβαση σε κέντρο φιλοξενίας ζώων, η παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας αδέσποτων ζώων ύστερα από την παροχή κτηνιατρικής φροντίδας και μέχρι την αποθεραπεία τους και την επαναφορά  στο φυσικό τους περιβάλλον, έναντι ποσού 10.000,00€, εις βάρος του προϋπολογισμού του Δήμου έτους 2017. Η ανωτέρω ενέργεια κρίθηκε απαραίτητη λόγω του ότι ο Δήμος δεν διαθέτει ούτε υποδομή με κατάλληλες σχετικές εγκαταστάσεις ούτε και λειτουργία Δημοτικού κτηνιατρείου.
  6. Έχουν πραγματοποιηθεί για το έτος 2016 και για το έτος 2017 οι παρακάτω ενέργειες:

Α/Α

Ηλεκτρονική Σήμανση Σκύλων

Αντιλυσσικοί Εμβολιασμοί

Σκύλων

Στειρώσεις

Σκύλων

Εμβολιασμοί Αποπαρασιτώσεις

Σκύλων

Υιοθεσίες

Σκύλων

Έτος 2016

80

80

60

80

40

Έτος 2017

70

70

50

70

3

Όσον αφορά λοιπόν το νούμερο 1 την πενταμελή επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς η οποία σύμφωνα με την υπ’αριθμόν 78ΚΛΩΚΦ-ΔΤ8 απόφαση του Δημάρχου που έχει αναρτηθεί στην διαύγεια, συγκροτείται η πενταμελής επιτροπή διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς το 2015.

Παράλληλα το 2015 έγινε και εκ νέου σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο σύμφωνα με την υπ’αριθμόν ΩΖΜΔΩΚΦ-5ΤΩ που έχει επίσης αναρτηθεί στην διαύγεια και έχει κάτι πολύ κοινό με την απόφαση για την συγκρότηση της πενταμελούς επιτροπής για την διαχείριση των αδέσποτων.

Παράλληλα το 2017 έγινε η πρώτη σύμβαση για την φιλοξενία των προς περίθαλψη αδέσποτων ζώων συντροφιάς με την υπ’αριθμόν Ψ87ΕΩΚΦ-ΑΟΔ απόφαση του Δημάρχου η οποία επίσης έχει αναρτηθεί στην διαύγεια, και επιπλέον έχει ανανεωθεί από την υπ’αριθμόν ΨΩΩΟΩΚΦ-Φ7Ν απόφαση του Δημάρχου επίσης αναρτημένη στην διαύγεια η οποία εν συνεχεία ανανεώθηκε με την υπ’αριθμόν ΨΦΛ2ΩΚΦ-ΖΟ3 απόφαση του Δημάρχου επίσης αναρτημένη στην διάυγεια.

Τι δείχνουν τα στατιστικά

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα στοιχέια των μέλων της πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στις κατά σειρά συμβάσεις για την φιλοξενία των προς περίθαλψη αδέσποτων ζώων θα ανακαλύψει κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Όσον αφορά τα νούμερα που αναφέρονται στις στειρώσεις και στις υιοθεσίες αδέσποτων ζώων για τα έτη 2016 και 2017 παρατηρούμε ότι το 2017 οι στειρώσεις και οι φιλοξενίες μειώθηκαν, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πράγμα που όμως δεν δείχνει μείωση του πλυθησμού των αδέσποτων ζώων καθότι το 2016 οι στειρώσεις αδέσποτων σκύλων ανέρχονται στις 60 και οι υιοθεσίες αδέσποτων σκύλων φτάνουν τις 40, ενώ το 2017 οι στειρώσεις αδέσποτων σκύλων ανέρχονται στις 50 ενώ οι υιοθεσίες είναι δραματικά μειωμένες και φτάνουν μόλις τις 3! 

Στην πραγματικότητα, όπως μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να παρατηρήσει, ο πλυθησμός των αδέσποτων δεν μειώθηκε καθόλου από το 2017 μέχρι και σήμερα αλλά αντιθέτως συνεχώς αυξάνεται.

Αδέσποτα Ναύπλιο

Επαρκούν οι χώροι φιλοξενίας;

Ο Δήμος παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα, το οποίο δεν έχει καταφέρει να επιλύσει.

Σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012, άρθρο 9 παράγραφος 2 οφείλει να έχει ο κάθε Δήμος ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς και ένα δημοτικό κτηνιατρείο. Ωστόσο ο Δήμος Ναυπλιέων ούτε δημοτικό κτηνιατρείο έχει με αποτέλεσμα να πληρώνει ιδιώτες κτηνιάτρους, αλλά ούτε και δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς με αποτέλεσμα και πάλι να πληρώνει για ενοικίαση τέτοιου χώρου κάποιον ιδιώτη.

Ένα δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς θα μπορεί να δέχεται όλα τα ζώα που είτε περισυλλέχθηκαν ως επιθετικά, είτε βρέθηκαν τραυματισμένα είτε απλώς κινδυνεύουν από φόλες και περισσυλέγονται μέχρι να καταφέρουν να υιοθετηθούν.

Αντίθετα ο χώρος που έχει μισθώσει ο Δήμος δέχεται μόνο άρρωστα ή χειρουργημένα σκυλιά, καθότι για να δεχτεί και σκυλιά τα οποία έχουν περισυλλεγεί ως επιθετικά ή περισυλλέχθηκαν για να μην κινδυνεύουν από φόλες μέχρι να υιοθετηθούν, το κόστος προφανώς θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Είναι προφανές πως ένα δημοτικό καταφύγιο θα πρόσφερε τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν περισσότερα αδέσποτα σκυλιά ώστε να διαλυθούν σιγά σιγά και οι επικίνδυνες αγέλες στους δρόμους.

Μάλιστα υπάρχει και σχετικό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσε ο Δήμος για να φτιάξει το δικό του καταφύγιο. Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι εβδομήντα τοις εκατό (70%) του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει, ενώ για το κόστος σίτισης των ζώων, η χρηματοδότηση αγγίζει το πενήντα τοις εκατό (50%) των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει οι φορείς για το σκοπό αυτό. 

Γιατί εγκαταλείπουν τα σκυλιά και δεν τα τσιπάρουν;

Η τουριστική ανάπτυξη της πόλης έχει οδηγήσει στο να έχουμε φαίνομενα εγκατάλειψης σκυλιών στο Ναύπλιο σχεδόν κάθε μέρα. Έτσι λοιπόν ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων προστίθενται στη πόλη, τα οποία φυσικά χρήζουν της ανάλογης περίθαλψης και φροντίδας.

Αυτό οφείλεται κατά βάση σε δύο παράγοντες:

Ο 1ος παράγοντας λοιπόν έιναι η ασυνηδεισία των ιδιοκτητών των σκύλων, αφού σταδιακά δεν τους θέλουν και τους εγκαταλείπουν, χωρίς να αναλογίζονται τις δυσάρεστες συνέπειες για το ίδιο το ζώο.

Ο 2ος παράγοντας είναι μη τοποθέτηση microchip λογο του υψηλού κόστους που υπάρχει. Και μιας και μιλάμε για υψηλό κόστος στην τοποθέτηση του microchip αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν ύστερα από έρευνα μας η τοποθέτηση του microchip σε οποιοδήποτε κτηνιατρείο στο Ναύπλιο ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 25-30€, την ίδια στιγμή που στο διαδίκτυο το ίδιο microchip κοστίζει μόλις 9,19 € δηλαδή στο ένα τρίτο της τιμής που το πουλάνε οι κτηνίατροι της πόλης.

Αν ο Φιλοζωικός Σύλλογος Ναυπλίου είχε καταγγείλει το περιστατικό, απαιτώντας παράλληλα την μείωση των τιμών στα microchip ακόμα και κατά 70% ώστε να μπορούν όλοι να τσιπάρουν τα σκυλιά τους, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν να μην μπορεί κάποιος να εγκαταλείψει το σκυλί του αφού θα μπορούσαν οι αρμόδιες αρχές να τον βρουν αμέσως και να του επιβάλουν το ανάλογο πρόστιμο ούτως ώστε να μην το ξανακάνει. Το έχει πράξει αυτό;

Επιπλέον έχει κάνει κάποια έγγραφη αίτηση ο Φιλοζωικός Σύλλογος Ναυπλίου προς όλες τις αρμόδιες αρχές που σύμφωνα με τον νόμο είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν ειδικό μηχάνημα scanner και να ελέγχουν όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά για την ύπαρξη ή μη του microchip, ώστε να επιβάλλουν το ανάλογο πρόστιμο σε όποιον ιδιοκτήτη σκύλου δεν το διαθέτει;