ΟικονομίαΑρχείο

Επέλαση από σαλιγκάρια που τρώνε τις αγκινάρες στα Ίρια και καταστρέφουν την παραγωγή

Ανήσυχοι για την φετινή παραγωγή αγκινάρας είναι οι παραγωγοί στα Ίρια από την έφοδο σαλιγκαριών που τρώνε και καταστρέφουν την παραγωγή.

Η έλλειψη εγκεκριμένων ειδικά για την αγκινάρα φυτοπροστατευτικών προϊόντων δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην καταπολέμηση των σαλιγκαριών. Οι έντονες βροχοπτώσεις και υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία πολλαπλασιάζουν τις γέννες τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια του φυτού. 

Τα παραπάνω επισημαίνει ο γεωπόνος Πάνος Χριστόπουλου, με δηλώσεις του στο ypaithros.gr, ενώ ανάλογος είναι και ο προβληματισμός για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, από την παραγωγό κα Γιάννα Τράκα:

«Άλλες χρονιές, αυτή την εποχή συλλέγαμε μεγαλύτερες ποσότητες αγκινάρας από αυτές που συγκομίζουμε σήμερα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τις υψηλές βροχοπτώσεις, αναστέλλουν την ανάπτυξη του φυτού, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τα επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ο μεγάλος αριθμός των σαλιγκαριών, όπου με την παρουσία τους δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στα φυτά μας, τα οποία δεν μπορούμε να προστατεύσουμε».