ΆρθροΑρχείο

Χορτάσαμε «συμπαράσταση»…

Πριν λίγο επέστρεψα από τη Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Ναυπλίου. Από την ενημέρωση που είχαμε από το σωματείο φαίνεται πως επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών πάει για κλείσιμο. Απ’ ότι φαίνεται κανένας από τους αρμόδιους δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για το αντίθετο.

Φαίνεται πως η «επιστροφή στην κανονικότητα» είναι να μην έχουμε Νοσοκομείο. Φαίνεται πως η «έξοδος από μνημόνια» σημαίνει ότι μπορούμε να αποφασίζουμε τις περικοπές στην Υγεία και «χωρίς την Τρόικα και τους θεσμούς». Όποιος περίμενε να δει «άσπρη μέρα» από τη «δίκαιη ανάπτυξη» φαίνεται ότι προσγειώθηκε απότομα έξω από τα Επείγοντα του Ναυπλίου.

Βρεθήκαμε στη συνέλευση των εργαζόμενων όλοι οι υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ναυπλιέων, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν. Γόντικας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Κ. Γκόνης. Μαζί μας και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων από τα σωματεία Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας. Όλες αυτές οι δυνάμεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια –στην πράξη, όχι στα λόγια – έχουμε βρεθεί στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την αναβάθμιση των υποδομών του Νοσοκομείου, για επαρκή στελέχωση, για αξιοπρεπείς, σύγχρονες και δωρεάν υποδομές Υγείας για όλο το λαό.

Θυμίζουμε ότι μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν οργανωθεί τα εξής:

 • Το Μάρτη του 2013 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου έκαναν καθημερινές κινητοποιήσεις ενώ επισκέφθηκαν με πούλμαν το Υπουργείο για τη γενικότερη υποβάθμιση του νοσοκομείου τις απλήρωτες υπερωρίες κ.ά. αλλά δεν πήραν απαντήσεις.
 • Το Νοέμβρη του 2015 έγινε μεγάλη κινητοποίηση σωματείων και φορέων ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου.
 • Το Δεκέμβρη του 2015 το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τα Νοσοκομεία Άργους-Ναυπλίου.
 • Τον Αύγουστο του 2016 με αφορμή το «Σχέδιο οργανισμού Γ.Ν. Αργολίδας» η Τομεακή Επιτροπή (ΤΕ) του ΚΚΕ έβγαλε ανακοίνωση και ενημέρωσε το λαό του Νομού.
 • Τον Οκτώβρη του 2016 οργανώθηκε μεγάλο συλλαλητήριο για τις σοβαρές ελλείψεις στα δύο νοσοκομεία του Νομού στην Πλατεία Καποδίστρια. Το οργάνωσαν το Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Αργολίδας, το Σωματείο Τεχνιτών Οικοδόμων Ναυπλίου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας.
 • Τον Απρίλη του 2017 η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ έβγαλε εκ νέου ανακοίνωση για τις δραματικές ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας.
 • Τον Απρίλη του 2017 το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων – Ποτών έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Ναυπλίου διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχώς εξελισσόμενη υποβάθμιση.
 • Το Μάη του 2017 το ΚΚΕ κατέθεσε εκ νέου ερώτηση στη Βουλή για τα Νοσοκομεία Άργους-Ναυπλίου.
 • Τον Ιούλη του 2018  οργανώθηκε σύσκεψη από το Σωματείο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας με συμμετοχή πολλών σωματείων και φορέων. Η σύσκεψη κατέληξε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και στα δύο Νοσοκομεία.

Με αφορμή την τελευταία εξέλιξη με το κλείσιμο των ΤΕΠ, ήδη από την Παρασκευή 22 Μαρτίου, όταν ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι, το ΚΚΕ και οι υποψήφιοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση βγήκαν με έκτακτη κινητοποίηση στο Κέντρο του Ναυπλίου να ενημερώσουν τον κόσμο. Συνεχίσαμε τις δράσεις ενημέρωσης των Ναυπλιωτών το Σάββατο και την Κυριακή. Ο Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γ. Πινάτσης ήδη από την Παρασκευή ζήτούσε από το Δήμαρχο τη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα. Στην συνέχεια τα αγωνιστικά σωματεία οργάνωσαν πικετοφορία την Τρίτη 26 Μάρτη ενώ προγραμματίζουν και παράσταση διαμαρτυρίας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28/3.

Αυτά έκαναν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, των αγωνιστικών σωματείων και της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Νοσοκομείο!

Για να δούμε τώρα τι έκαναν οι υπόλοιποι άρχοντες και «παράγοντες» του Δήμου.

Στη συνέλευση των εργαζόμενων παραβρέθηκαν και μίλησαν και ο Δήμαρχος κ. Κωστούρος αλλά και ο πρώην Δήμαρχος κ. Αναγνωσταράς. Ακούγοντάς τους θα νόμιζε κανείς ότι ακούει κάποιους που ήρθαν από κάποια άλλη πόλη για να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους, ότι ακούει κάποιους που είναι πρόθυμοι να μπουν μπροστά και να διεκδικήσουν να σταματήσει η υποβάθμιση του Νοσοκομείου. Η μόνη «λεπτομέρεια» είναι ότι αυτοί οι δύο κύριοι -που σήμερα έρχονται και κάνουν δηλώσεις συμπαράστασης- ήταν και είναι Δήμαρχοι όλα αυτά τα χρόνια που οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και αγωνιστικά σωματεία της πόλης διεκδικούσαν. Ότι αυτοί οι δύο κύριοι έχουν ξαναπεί τα ίδια χωρίς να έχουν κάνει τίποτα. Αλήθεια τι έκαναν τόσα χρόνια για το Νοσοκομείο; Πως εμπόδισαν την υποβάθμιση των δομών Υγείας που δρομολογείται όλα αυτά τα χρόνια για το Νομό μας;  Η απραξία τους είναι συνενοχή!

Όσα και να υπόσχονται πια δεν τους εμπιστευόμαστε, έχουν ήδη δείξει δείγματα γραφής για το τι προτίθεται να κάνουν:

 • Όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων έρχονταν για συμπαράσταση και «λόγια παρηγοριάς» αλλά στην πράξη ποτέ δεν διεκδίκησαν ουσιαστικά τη λύση του προβλήματος. Έχουν πρεμούρα στα Δημοτικά Συμβούλια να προχωράνε με fast-track διαδικασίες όλες οι business για τις μαρίνες, τα yacht, το mall που θα γίνει στο λιμάνι, οι τουριστικές υποδομές για τα 5άστερα της πόλης, οι χωροθετήσεις για τις βιομηχανίες. Για όλα αυτά τρέχουν σε Υπουργεία, κάνουν συσκέψεις με επιχειρηματίες, δίνουν συνεντεύξεις κλπ. Όμως για τα πραγματικά προβλήματα του λαού της πόλης δεν αφιέρωσαν τον… πολύτιμο χρόνο του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν πήγαν σε κανένα Υπουργείο να διαμαρτυρηθούν, δεν απαίτησαν καμία χρηματοδότηση…
 • Ας μην βγουν πάλι να μας συστήσουν «ψυχραιμία» ας μην ξαναπουν να περιμένουμε τις αποφάσεις του Υπουργείου, ας μην μας πουν πάλι ότι θα διαβουλευτούν αυτοί «για το καλό μας». Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου χόρτασαν συμπαράσταση και ο λαός της Αργολίδας χόρτασε από υποσχέσεις. Όλα αυτά τα χρόνια μας διαβεβαίωναν ότι «θα επιληφθούν αυτοί του θέματος» και σήμερα φτάσαμε σε αυτό το αδιέξοδο.
 • Ακόμα, οι κ.κ. Κωστούρος και Αναγνωσταράς ήρθαν σήμερα και μας είπαν ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι μια τουριστική πόλη σαν το Ναύπλιο δεν μπορεί να μην έχει Νοσοκομείο να εξυπηρετεί τους τουρίστες. Μάλιστα ο κ. Κωστούρος το πήγε ακόμα παραπέρα λέγοντας ότι οι «πελάτες μας» -έτσι το είπε αυτολεξεί- πρέπει να βλέπουν ένα Νοσοκομείο στα Ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως και στην πατρίδα τους. Όλα αυτά τα είπαν χωρίς να κοκκινίζουν ούτε στιγμή. Ας τους πει κάποιος ότι το Νοσοκομείο το χρειαζόμαστε πρώτα απ’ όλα για εμάς και τα παιδιά μας. Το ότι το Νοσοκομείο Ναυπλίου αντικειμενικά επιβαρύνεται συγκριμένους «τουριστικούς» μήνες και Σαββατοκύριακα είναι ένας επιπλέον λόγος που πρέπει να παραμείνει και να αναβαθμιστεί.

Δίπλα σε αυτούς έκανε δηλώσεις και ο Θ. Πετράκος, υποψήφιος Περιφερειάρχης με τη ΛΑΕ. Στη δήλωση του γράφει ότι το κλείσιμο του Νοσοκομείου Ναυπλίου είναι «συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής». Αλήθεια ακόμα τα μνημόνια φταίνε κ. Πετράκο; Τι προβλέπει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Υγεία ακόμα και για τις χώρες που δεν έχουν μνημόνια; Ιδιωτικοποίηση και ανταποδοτικότητα. Στην Ελλάδα τι γινόταν πριν τα μνημόνια; Ήδη πριν το 2009 υπήρχαν 30.000 κενά σε γιατρούς, πριν τα μνημόνια δινόταν κάτω από το 3% του προϋπολογισμού για την Υγεία, από τότε ακόμα τα χρήματα που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά ιατρεία, οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας έφθαναν κοντά στο 50% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία. Προφανώς η κρίση και τα μνημόνια ήταν ευκαιρία για να περάσουν όλα αυτά που από χρόνια είχαν αποφασίσει στα Ευρωπαϊκά και κυβερνητικά επιτελεία για μείωση των δαπανών για την Υγεία, για όλο και μεγαλύτερη στροφή του κόσμου στην ιδιωτική Υγεία.

Οι υπόλοιποι άρχοντες και «παράγοντες» (κ. Χειβιδόπουλος, κ. Σαλεσιώτης, κ.κ. βουλευτές του Νομού κ.α.) δεν ήρθαν σήμερα. Μάλλον καλά έκαναν γιατί και αυτοί που ήρθαν είπαν τα ίδια που μας είχαν πει και πριν 2 και πριν 4 χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για το Νοσοκομείο αποκαλύπτονται σιγά-σιγά όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο Δήμο και την Περιφέρεια. Φαίνεται ποιοι είναι αυτοί που στριμώχνονται στις κάμερες για μια δήλωση «συμπαράστασης» (sic!) και ποιοι είναι αυτοί που οργανώνουν την αντίσταση στα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ. Τις επόμενες μέρες, στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα φανεί «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος» και πως εννοεί ο καθένας τη «συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα».

Στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας μπορούμε να ενισχύσουμε τη δύναμη που θα βάλει εμπόδια σε αυτές τις πολιτικές, τη δύναμη που μπαίνει μπροστά, διεκδικεί, οργανώνει, για να αποσπά κατακτήσεις ο λαός. Οι αγωνιστές του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης να είναι περισσότεροι στην Ευρωβουλή, στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

 

* Ο Τάσος Αντωνίου είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπλίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση