ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Ελευθεριάδη: Τα σχολεία θέλουν το μάστορά τους

Πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι αρμοδιότητες ενός δήμου σε σχέση με τα σχολεία; Η Σοφία Ελευθεριάδη, έμπειρη εκπαιδευτικός και υποψήφια στο Ναύπλιο, με το συνδυασμό «Πρωτεύουσα Ξανά» του Παναγιώτη Αναγνωσταρά, διευρύνει το αυστηρό τυπολατρικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων, πιστεύοντας ότι ένας σύγχρονος δήμος οφείλει στους πολίτες να είναι πανταχού παρών και καινοτόμος, αρωγός και προστάτης, συνοδοιπόρος και ηγέτης.

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος, στη συνέντευξή της στο anagnostis.org εντοπίζει τα σοβαρά προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, αναφέρεται στους στόχους και τις προσδοκίες της, ενώ δηλώνει ότι ακολούθησε τον Π. Αναγνωσταρά επειδή τον θεωρεί άνθρωπο που τιμά το λόγο του, προσηνή, ικανό, με παντελή απουσία έπαρσης.

Ελευθεριάδη: Τα σχολεία θέλουν το μάστορά τους

Η συνέντευξη:

ΕΡ. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στην απόφαση να διεκδικήσετε μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων;

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ναύπλιο. Μετά τις σπουδές μου ξαναγύρισα στο Ναύπλιο. Ζω κι εργάζομαι στην – κατ΄ εμέ- ωραιότερη πόλη του κόσμου, και μόνο τυχερή μπορώ να νοιώσω γι’ αυτό.

Η φυσική ομορφιά, όμως, του τόπου, η αίγλη και η πολυ-πολιτισμική ιστορία της που την καθιστούν ένα πραγματικά ζωντανό μουσείο, δεν είναι αρκετά για να συνθέσουν από μόνα τους την πολυδιάστατη εικόνα που οφείλει να έχει μια πόλη σύγχρονη μεν, με τέτοιο ένδοξο παρελθόν δε.
Η ανάδειξη, λοιπόν, του ιδιαίτερου χαρακτήρα της πόλης μας χρήζει προσεκτικών χειρισμών, ούτως ώστε κανένα από τα στοιχεία της πολιτιστικής της ταυτότητας να μην μείνει κρυφό κι ανεκμετάλλευτο αλλά ούτε και να υπολείπεται σε παροχές δημοσίων κι ιδιωτικών υπηρεσιών και στους δημότες, αλλά και στους επισκέπτες της. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε μια πόλη με εξαιρετικά μεγάλη επισκεψιμότητα και από ξηράς και από θαλάσσης.

Λόγω επαγγέλματος (έχω ήδη 24 χρόνια προϋπηρεσίας ως Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας, 11 εκ των οποίων στο Ιδιωτικό Γυμνάσιο Λύκειο Νέο Σχολείο και 13 στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, στο οποίο υπηρετώ ως Υποδιευθύντρια για την τρέχουσα διετία) είχα το προνόμιο να έρχομαι σε επαφή με ένα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό συνδημοτών μου και μη. Αυτό, μου δίνει τη δυνατότητα να έχω μια πολυεπίπεδη πληροφόρηση γύρω από θέματα που αφορούν στη σύνθετη –πλέον – καθημερινότητά μας και να δημιουργήσω μια βάση δεδομένων επάνω στην οποία επιθυμώ να εργαστώ για να προσφέρω, με πλήρη επίγνωση των σημείων στα οποία “πονά” ο Δήμος μας, όσα είναι ανθρωπίνως κατορθωτά για την διευκόλυνση και την εξυπηρέτηση όλων των κοινωνικών ομάδων που απαρτίζουν την τοπική κοινωνία μας.

ΕΡ. Γιατί επιλέξατε να κατεβείτε στις εκλογές με το Συνδυασμό  του Παναγιώτη Αναγνωσταρά;

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ. Η πρόταση του κ. Αναγνωσταρά να συνταχθώ στο πλευρό του Συνδυασμού του ήταν ιδιαιτέρως τιμητική για εμένα. Εξαιτίας της στενής οικογενειακής μας σχέσης από πλευράς των γονιών μας (οι δικοί του είναι κουμπάροι των δικών μου και νονοί του μεγαλύτερου αδελφού μου) γνωρίζω από πρώτο χέρι και τις αρετές και τα προσόντα και την προσωπικότητα του κ. Αναγνωσταρά. Άνθρωπος που τιμά το λόγο του, προσηνής, προσγειωμένος, ικανός  και ταυτόχρονα μειλίχιος, με παντελή απουσία έπαρσης, η οποία θα μπορούσε να δικαιολογηθεί είτε λόγω των οικογενειακών καταβολών του, είτε λόγω της παρελθούσης πολυετούς θητείας του ως Δημάρχου. 

Άνθρωπος με όραμα, που ξέρει να διακρίνει το καλό και να το τιμά αλλά και να είναι ήπιος και χωρίς προσβλητικές εξάρσεις όταν εντοπίζει το κακό, απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτό. 

Φυσικά και με τιμά, λοιπόν, η πρότασή του αφού διέκρινε σ’ εμένα την ισχυρή μου επιθυμία να θέσω τις όποιες ικανότητες και γνώσεις διαθέτω στη διάθεση του Συνδυασμού για ένα Δήμο ισχυρό, που θα δώσει στο Ναύπλιο την Πρωτεύουσα Σημασία που του αρμόζει.

ΕΡ. Έχετε προηγούμενη εμπειρία με τα κοινά η αρκείστε στην επαγγελματική σας εμπειρία;

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ. Θα σας εξομολογηθώ ότι η απουσία εμπειρίας μου με τα κοινά δεν με φοβίζει καθόλου μιας και πραγματικά θεωρώ πλεονέκτημα τις παρουσίες υποψηφίων οι οποίοι δεν έχουν δοκιμαστεί ξανά στον εκλογικό στίβο, άρα δεν ακολουθούν πεπατημένες, βλέπουν σίγουρα τις καταστάσεις και τα τεκταινόμενα από μια προοπτική που φέρνει φρέσκες ιδέες ή διόδους σε πάγια θέματα και δεν έχουν αναλωθεί σε ανάλογο έργο. Ο Συνδυασμός του κ. Αναγνωσταρά «Ναύπλιο, Πρωτεύουσα Ξανά» όπου ανήκω, έχει φροντίσει να συμπεριλάβει υποψηφίους που ανήκουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, επαγγέλματα κι ενδιαφέροντα, αλλά με ένα κοινό στοιχείο.. Την επιθυμία τους να δώσουν με τις δυνάμεις τους τη μέγιστη δυνατή ώθηση στην ποιότητα ζωής στο Δήμο μας.

Ελευθεριάδη: Τα σχολεία θέλουν το μάστορά τους

ΕΡ. Η εκπαίδευση πού αρχίζει και πού τελειώνει για το Δήμο; Ποιες, δηλαδή, θεωρείτε ότι είναι οι παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει ένας Δήμος στην εκπαίδευση;

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ. Όπως σας προ είπα, λόγω επαγγελματικής μου προϋπηρεσίας, έχω τη δυνατότητα να κοιτάζω με πιο έντονα κριτική ματιά όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο της εκπαίδευσης και να συγκρίνω το «πριν» και το «μετά». Ο Δήμος οφείλει να είναι μόνιμος αρωγός και προστάτης της εκπαίδευσης των νέων – και όσων επιθυμούν να μορφώνονται – αφού αυτό είναι η μεγαλύτερη επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό για το μέλλον μιας κοινωνίας.

Ο Δήμος οφείλει να φροντίζει για την ασφάλεια της μετακίνησης των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες. Οφείλει να προστατεύει την Ψυχική και Σωματική τους Υγεία μέσα σε αυτές, Οφείλει να παρέχει τα μέγιστα από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής – και να φροντίζει να εξοικονομεί γι’ αυτά. Οφείλει να ενημερώνει και να εκπαιδεύει τους μαθητές και το οικείο περιβάλλον τους με καινοτόμες δράσεις που έχουν σαν στόχο  την επιτυχημένη μετάβαση ενός μαθητή από το περιβάλλον του σχολείου σε αυτό της ευρύτερης κοινωνίας.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν δέσμευση για το συνδυασμό μας.

ΕΡ. Τα σχολεία του Ναυπλίου καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες;
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ.
Δυστυχώς, το Ναύπλιο δεν φημίζεται, τα τελευταία χρόνια, για τις ενέργειες ως προς την επίλυση χρονίων προβλημάτων. Λυπηρό στο παρόν, αλλά τα τελευταία σχολικά κτίρια του Δήμου κτίστηκαν επί Δημαρχίας Αναγνωσταρά, είναι γνωστό. Το μέγιστο πρόβλημα της συστέγασης του 2ου και 5ου Δημοτικού στον Συνοικισμό, με τα παιδιά να βρίσκονται σε αίθουσες ενοικιαζόμενες εκτός σχολικού συγκροτήματος, παραμένει άλυτο, όλα αυτά τα χρόνια, με έναν υπερβολικό αριθμό μαθητών να προαυλίζονται σε χώρο που μετά βίας εξυπηρετεί το ένα από τα δύο σχολεία, με όλους τους κινδύνους που αυτό το γεγονός έχει και για τα παιδιά και για την ευθύνη των εφημερευόντων εκπαιδευτικών. Και, όχι μόνο τα σχολεία του Ναυπλίου δεν καλύπτουν τις ανάγκες χωρητικότητας των συγκροτημάτων, μα είναι και έρμαια των καιρικών συνθηκών. Είναι αδιανόητο να λένε οι μαθητές των Γυμνασίων ότι κατά τη διάρκεια νεροποντών το νερό τρέχει μέσα στις τάξεις από τις παροχές φωτισμού στο ταβάνι! Είναι αδιανόητο να μην επιδιορθώνονται περιφράξεις άμεσα, τη στιγμή που διακυβεύεται η ασφάλεια της μαθητικής κοινότητας. Γενικά, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει όχι απλά γρήγορη αλλά καίρια και άψογη αντιμετώπιση για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης μαθησιακής διεργασίας και της σωματικής ασφάλειας των εκπαιδευομένων.

Ελευθεριάδη: Τα σχολεία θέλουν το μάστορά τους

ΕΡ. Εκτός από τα παραπάνω, πού μπορεί ακόμη να έχει παρέμβαση ο Δήμος;
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ.
Ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει στους πολίτες να είναι πανταχού παρών και καινοτόμος, αρωγός και προστάτης, συνοδοιπόρος και ηγέτης. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες πρέπει να νοιώθουν ασφαλείς στην καθημερινότητά τους, ικανοποιημένοι από την παροχή υπηρεσιών, οι οποίες δεν αναλώνονται στη στείρα γραφειοκρατία και στο τυπολατρικό πρωτόκολλο αλλά είναι ευέλικτες, άμεσες και καίριες στην παρέμβαση ή στην παροχή, υπερήφανοι που ανήκουν σε μια κοινωνία που αμβλύνει τις οξύτητες πνευμάτων και πράξεων, ενδυναμώνει τον αδύναμο, ενθαρρύνει και ωθεί τον ικανό.

Ένας Σύγχρονος Δήμος οφείλει να δίνει προτεραιότητα στην υποστήριξη των ντόπιων επαγγελματιών όταν ζητά στελέχωση εκδηλώσεων παντός είδους, μικρής ή μεγάλης κλίμακας. Οφείλει να προάγει τον εθελοντισμό και να επιστρατεύει όλη την ικανότητά του ούτως ώστε να πείσει τους Δημότες να θελήσουν να προσφέρουν από το χρόνο και τον κόπο τους – όσο μπορεί ο καθένας – σε όλες τις δράσεις, τις καμπάνιες και τις ενημερώσεις που αφορούν στην καλύτερη δυνατή διαχείριση της πολυάσχολης πραγματικότητας όλων μας, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν Προσωπική μου δέσμευση, γι΄ αυτό και θα θεωρήσω πραγματικά ιδιαιτέρως τιμητική την ψήφο εμπιστοσύνης των συνδημοτών μου.  

Ελευθεριάδη: Τα σχολεία θέλουν το μάστορά τους