ΟικονομίαΑρχείο

Πήραν την ανηφόρα οι τιμές στο σουβλάκι σε Ναύπλιο και Άργος

Σε εφαρμογή μπαίνουν σταδιακά οι αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει οι ψητοπώλες στο σουβλάκι. Ήδη στο Ναύπλιο από το Πάσχα κιόλας κάποιοι έσπευσαν να περάσουν το μήνυμα, ανεβάζοντας την τιμή του τυλιχτού από τα 2,30 στα 2,80 ευρώ. Ανάλογες ανατιμήσεις παρατηρούνται και στο σουβλάκι με καλαμάκι, και πάει λέγοντας…

Αιτία των αυξήσεων, σύμφωνα με τους ψητοπώλες, είναι η αύξηση της τιμής του χοιρινού νωπού κρέατος, η οποία φθάνει το 1 ευρώ στα σημεία λιανικής εδώ και περίπου ένα μήνα. Η «πηγή του κακού» εντοπίζεται στην Κίνα και στην κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την Ευρώπη καθώς η κινεζική κυβέρνηση κατόπιν εντολών του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας υποχρεώθηκε να θανατώσει κάποιες εκατοµµύρια χοιροµάνες που προσβλήθηκαν από λοίµωξη, µε αποτέλεσµα οι Κινέζοι να στραφούν στην ευρωπαϊκή αγορά για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ετσι, τεράστιες ποσότητες κρέατος από την Ευρώπη φεύγουν προς την Κίνα, µειώνοντας δραµατικά τα αποθέµατα στην Ευρώπη και πιέζοντας προς τα πάνω τις τιµές.

Ωστόσο οι αυξήσεις που ξεκίνησαν ήδη σε ορισμένα ψητοπωλεία του Ναυπλίου και του Άργους δεν περιορίζονται μόνο στο χοιρινό κρέας αλλά παρατηρούνται και στα υπόλοιπα κρέατα, όπου η τιμή αγοράς τους παραμένει η ίδια. Γι’ αυτό το λόγο κάποιοι καταναλωτές μας καταγγέλουν πως επιχειρείται συντονισμένη προσπάθεια κερδοσκοπίας, απειλώντας ακόμα και με μποϊκοτάζ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι καταναλωτές θα πρέπει να ερευνήσουν την αγορά, να δουν ποιοι επαγγελματίες διατηρούν ακόμα τις τιμές τους στα προηγούμενα επίπεδα και να κάνουν τις επιλογές τους, ανάλογα και με την προσφερόμενη ποιότητα. Φυσικά υπάρχει και η επιλογή να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Αυξήσεις σουβλάκια

Με καμπάνες απειλεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού:

Την ίδια στιγμή σαρωτικοί έλεγχοι έρχονται στην αγορά για τις ανατιμήσεις στο σουβλάκι. Η προαναγγελία αυξήσεων στο σουβλάκι, δεδομένου ότι η εναρμονισμένη πρακτική επιχειρήσεων για τον καθορισμό των τιμών πώλησης απαγορεύεται από τη νομοθεσία, προκάλεσε την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.  

Πριν λίγες ημέρες η Επιτροπή ανακοίνωσε πώς:

«Κατόπιν δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης της τιμής στο σουβλάκι από 1η Μάιου 2019, ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εκκίνησε αυτεπάγγελτο έλεγχο στα πλαίσια του οποίου διερευνάται κατά πόσο οι αναφερόμενες στα εν λόγω δημοσιεύματα ενέργειες στοιχειοθετούν παραβάσεις των διατάξεων του Ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν 3959/2011 απαγορεύονται όλες οι συμφωνίες και εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων και όλες οι αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού στην Ελληνική Επικράτεια, και ιδίως εκείνες οι οποίες, μεταξύ άλλων, συνίστανται στον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών αγοράς ή πώλησης ή άλλων όρων συναλλαγής, καθώς και σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των σχετικών διατάξεων, προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων.»