ΚοινωνίαΑρχείο

Μπάτε σκύλοι αλέστε

Την τιμητική του έχει το νοσοκομείο Ναυπλίου τον τελευταίο καιρό. Μετά και το πρόσφατο επεισόδιο επίθεσης σε βάρος τραυματιοφορέα του Νοσοκομείου Ναυπλίου το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων της Νοσηλευτικής Μονάδας Ναυπλίου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση – καταγγελία:

«Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων της Νοσηλευτικής Μονάδας Ναυπλίου, σε συνέχεια και προηγούμενων επεισοδίων, για μια ακόμα φορά καταγγέλει κάθε μορφή βίας που ασκείται σε εργαζόμενους και δει κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους. Πότε επιτέλους θα πάρει η Διοίκηση θέση και θα τοποθετηθεί για τα μέτρα που έχει λάβει, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ψυχική και σωματική ακεραιότητα στους χώρους που παρέχονται υπηρεσίες υγείας;»

Παράλληλα ερωτήσεις στη βουλή υπέβαλαν ο Γιάννης Μανιάτης και ο Γιάννης Ανδριανός.

Η ερώτηση Μανιάτη:

«Κύριοι Υπουργοί,

δυστυχώς, πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα βίαιων επιθέσεων σε βάρος εργαζομένων των νοσοκομείων Αργολίδας. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μου στη Βουλή για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων των νοσοκομείων, τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, αδιαφορούν προκλητικά. Τεράστια κενά σε προσλήψεις φυλάκων, απουσία πολιτικής βούλησης, υποστελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας, έχουν ως αποτέλεσμα επιθέσεις σε γιατρούς και πρόσφατα σε τραυματιοφορέα στο νοσοκομείο Ναυπλίου.

Είχα ζητήσει την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης Αργολίδας, προκειμένου τουλάχιστον τις μέρες της εφημερίας να υπάρχει εμφανής αστυνομική παρουσία στις Νοσηλευτικές Μονάδες. Αντί για ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης, ο Π. Πολάκης αναθέτει το ρόλο της «αστυνόμευσης» και τον έλεγχο των χώρων του νοσοκομείου, στους εφημερεύοντες νοσηλευτές/τριες!

Η πρόσφατη επίθεση σε τραυματιοφορέα του Νοσοκομείου Ναυπλίου, ο οποίος γρονθοκοπήθηκε και παρ’ όλα αυτά μετέφερε την αιμορραγούσα γυναίκα στο γυναικολογικό τμήμα, δείχνει το βαθμό αυτοθυσίας των εργαζομένων. Όμως, η απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης της πολιτείας, δείχνει και την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Απαιτείται πλέον οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων, μετά από νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου, να υποβάλλουν μηνύσεις κατά των δραστών που προχωρούν σε επιθέσεις κατά του προσωπικού των νοσοκομείων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν κατά βαθμό αρμοδιότητας, για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα επιθέσεων σε βάρος εργαζομένων των Νοσοκομείων Αργολίδας;»

Η Ερώτηση Ανδριανού:

«Το Σάββατο 4 Μαΐου σημειώθηκε ακόμη ένα περιστατικό βίας, εναντίον τραυματιοφορέα της Νοσηλευτικής Μονάδας Ναυπλίου που έρχεται να προστεθεί στη μακρά σειρά κρουσμάτων εναντίον ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού των δύο Νοσηλευτικών Μονάδων της Αργολίδας (Ναυπλίου και Άργους).

Όπως μάλιστα τονίζεται στην έγγραφη καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων της Νοσηλευτικής Μονάδας Ναυπλίου είναι επιτακτική ανάγκη η διασφάλιση της ψυχικής και σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων στους χώρους όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας.

Δεδομένου του ότι το ιατρικό, το νοσηλευτικό και το λοιπό προσωπικό των Νοσηλευτικών Μονάδων, αλλά και των Κέντρων Υγείας της Αργολίδας καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε δύσκολες συνθήκες για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους και επισκέπτες της Αργολίδας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Τι συγκεκριμένες δράσεις θα αναλάβει για την έμπρακτη εγγύηση της ασφάλειας του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των Νοσηλευτικών Μονάδων Ναυπλίου και Άργους και την αποτροπή της επανάληψης αντίστοιχων απαράδεκτων περιστατικών ώστε να μπορούν απερίσπαστοι να επιτελούν το καθήκον τους».