Αρχείο

Αυτοφωτιζόμενοι ποδηλατόδρομοι στην Πολωνία

Όποιος βρεθεί στην αγροτική πόλη Lidzbark Warminski θα έχει την ευκαιρία να ποδηλατήσει πάνω σε ένα μοναδικό ποδηλατόδρομο, ο οποίος εκπέμπει φωτεινό μπλε χρώμα όλη τη νύχτα.

Η φόρτιση του ποδηλατόδρομου γίνεται τη μέρα – μέσω του ήλιου και αποτελεί νέα προσθήκη σε ένα μεγαλύτερο μονοπάτι αναψυχής που οδηγεί μέχρι τη λίμνη Wielochowskie.

Ο ποδηλατόδρομος σχεδιάστηκε από την ευρωπαϊκή τεχνική εταιρεία TPA sp. z o.o, με στόχο να βοηθήσει στην πρόληψη των ατυχημάτων ποδηλατών και πεζών.

Το οδόστρωμα περιέχει συνθετικά σωματίδια που ονομάζονται luminophores, τα οποία έχουν την ιδιότητα να απορροφούν ενέργεια από τον ήλιο και στη συνέχεια να την απελευθερώνουν τη νύχτα, εκπέμποντας φως για δέκα ώρες.

Ποδηλατόδρος που φωτιζεται το βράδυ

 «Ελπίζουμε ότι ο φωσφορίζον ποδηλατόδρομος θα βοηθήσει να αποφευχθούν τα ατυχήματα ποδηλατών και πεζών τη νύχτα», συμπληρώνει ο Igor Routman, προσθέτοντας: «είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ στην Πολωνία, ειδικά στις περιοχές μακρύτερα από τις πόλεις που είναι σκοτεινότερες και οι συνθήκες οδήγησης πιο δύσκολες τη νύχτα».

Τη μέρα, ο ποδηλατόδρομος διατηρεί ένα γαλάζιο χρώμα περιμένοντας υπομονετικά τη δύση του ηλίου για να αναδείξει την υπέροχη μπλε λάμψη του.

Στην Ελλάδα βέβαια όλα αυτά είναι όνειρο θερινής Νυχτός αφού δεν έχουμε καλά καλά ποδηλατόδρομους σε όλη την χώρα. Ουραγός η Αργολίδα και σ αυτόν τον τομέα παρ όλο που η γεωγραφία τουλάχιστον των δύο μεγάλων πόλεων του Νομού επέβαλε την ύπαρξη ποδηλατοδρόμων. Το Άργος έφτιαξε δύο δείγματα ποδηλατοδρόμων που δεν οδηγούν πουθενά και το Ναύπλιο προσανατολίζεται να φτιάξει τον πρώτο του πραγματικό ποδηλατόδρομο στην Αιγίου. Είχε προηγηθεί ο «ποδηλατόδρομος παρωδία» στο Λιμάνι επί Αναγνωσταρά!

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Ορθοπεταλιές Αργολίδας, είχε καταθέσει και στους δύο μεγάλους  Δήμους πρόταση για έναν ποδηλατικό Άξονα από τα Δερβενάκια, μέσω Άργους στο Ναύπλιο κι επ` αυτού επιμέρους ποδηλατοδρόμους για την εξυπηρέτηση, μαθητών, εργαζομένων αλλά και για αναψυχή και άθληση, χωρίς ποτέ να ληφθούν υπ όψιν των αρχών.