ΡεπορτάζΑρχείο

Ρίξε τον παππού στην κάλπη

Δεν είναι φυσικά ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος με προσημειωμένο φακελάκι που οδηγείται στην κάλπη, αλλά το να το λες και φάτσα μπάτσα στην δικαστικό παραείναι.

Συνέβη σε εκλογικό κέντρο του Άργους αυτή την φορά. Μια ηλικιωμένη σύζυγος μετέφερε τον σύζυγό της σχεδόν στην πλάτη της προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Άσχετα βέβαια αν κανείς έχει ήδη κάνει check in για τον Άγιο Πέτρο, μέχρι να εγκαταλείψει τα εγκόσμια έχει δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του. Έτσι λοιπόν ο υπερήλικας, σχεδόν τυφλός έφτασε ασθμαίνοντας στο εκλογικό τμήμα, αφού κατάφερε να ανέβει, πάντα υποβασταζόμενος από την σύζυγό του, τα τρία σκαλοπάτια της αίθουσας όπου βρισκόταν η κάλπη.

Η σύζυγος αξίωσε να μπει κι αυτή στο παραβάν μαζί του, μην κάνει λάθος ο υπερήλικας και ρίξει την ψήφο του στην σχισμάδα των απορριμμάτων αντί της κάλπης.

Η αντίδραση της δικαστικού ήταν άμεση και της είπε πως θα πρέπει να πάει μόνος του στο παραβάν για να ψηφίσει στην κάλπη. 

«Μα το έχουμε ήδη σταυρωμένο» αντέκρουσε την δικαστικό η σύζυγος, και συνέχισε «δεν χρειάζεται ούτε να πάει στην κάλπη ούτε να πάρει όλα αυτά τα χαρτιά (σ.σ. τα ψηφοδέλτια). 

Η δικαστικός της εξήγησε αρκετές φορές πως δεν μπορεί παρά μόνο εκείνη να τον συνοδεύσει με όλα τα ψηφοδέλτια στο παραβάν και να σταυρώσει αυτή την παράταξη και τον υποψήφιο που θα επιθυμούσε. Κι έτσι κι έγινε. Η δικαστικός συνόδευσε τον γέροντα μέσα στο παραβάν και στην συνέχεια ως την κάλπη, όπου και άσκησε το δικαιώματά του, όπως ορίζει ο νόμος.

Τώρα αν ο παππούς αποφάσισε να ψηφίσει κάτι διαφορετικό από αυτό που του είχαν ως προσταυρωμένο επιβάλει δεν ξέρουμε, ούτε συμμεριζόμαστε τις φωνές απ έξω «ρίξε τον παππού στην κάλπη».