ΆρθροΑρχείο

Ανάβαλος, το πιθάρι των Δαναΐδων

Μόλις βλέπουν πως η Άβυσσος που λέγεται Ανάβαλος κινδυνεύει να ολοκληρωθεί και να μην μπορούν να ‘επενδύσουν’ σε νέο χρήμα, ανακάλυψαν την αφαλάτωση του Αναβάλου ή επί τω λαϊκότερον την «εγκατάσταση επεξεργασίας νερού στις πηγές του Αναβάλου».

Δισεκατομύρια σπαταλήθηκαν εδώ και 50 χρόνια παίζοντας με την ελπίδα των παραγωγών πως θα φτάσει νερό στο χωράφι τους. Τώρα ανακάλυψαν την νέα κότα που γεννά χρυσά αυγά κι αυτή λέγεται αφαλάτωση.

Πρώτος διδάξας ο συγχωρεμένος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που ήθελε να μεταφέρει τον Ανάβαλο στις δεξαμενές του Λάτση για να τροφοδοτήσει με νερό την Αθήνα!

Εκατομμύρια κόστη που μεταφράζονται σε υπερτριπλάσια κέρδη. Με τις πρώτες αντιδράσεις το σχέδιο ναυάγησε. Τώρα επανέρχεται το ίδιο σχέδιο αλλά σε τοπικό επίπεδο. Το έφερε πρώτα ένας βουλευτής. Είχε λέει κολλητούς στο πολυτεχνείο που θα έκαναν πλωτή μονάδα επεξεργασίας, χαμηλού κόστους!

Το γαιτανάκι το σέρνει πια ο απερχόμενος περιφερειάρχης. «Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, που εμείς μελετήσαμε, εμείς ωριμάσαμε το φάκελο υποβολής του και εμείς εξασφαλίσαμε ότι θα ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ώστε να εξοικονομήσουμε σημαντικούς πόρους για περαιτέρω υποδομές από το δικό μας επιχειρησιακό πρόγραμμα» τονίζει σε ανακοίνωσή του. Με μια πρώτη ανάγνωση διαβάζει κανείς για τα 13 εκ., όμως η φράση «…ώστε να εξοικονομήσουμε σημαντικούς πόρους για περαιτέρω υποδομές από το δικό μας επιχειρησιακό πρόγραμμα» σημαίνει πως θα χρειαστούν κι άλλα χρήματα, πως ένας νέος Ανάβαλος που θα καταβροχθίζει ελπίδες και χρήματα θα ανοιχτεί μπροστά μας.

Είναι πράγματι να αναρωτιέται κανείς αν σε αυτή την χώρα δεν έχουν ακούσει ποτέ για διαχείριση υδατίνων πόρων και μιλούν μόνο για εκμετάλλευση υδατίνων πόρων λες και το νερό μας είναι εμπόρευμα ή μήπως είναι; Ένα φυσικό αγαθό λόγω την ανύπαρκτης διαχείρισης αρχίζει να σπανίζει μετατρέπεται αυτόματα στις καπιταλιστικές κοινωνίες σε αγαθό υψηλής αξίας. Σου λένε λοιπόν το κόστος εγκατάστασης επεξεργασίας του Αναβάλου είναι 13εκ. Δεν σου λένε όμως πόσο θα κοστίζει η λειτουργία του εργοστασίου και πόσο θα ανέβει η ήδη ακριβή τιμή του πόσιμου νερού!

Αποφεύγουν να μιλήσουν για φράγματα, φυσικούς τρόπους εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα, απαγόρευση των γεωτρήσεων, εξοικονόμηση νερού, επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων για άρδευση, διαφορετικό δίκτυο άρδευσης κοινοχρήστων χώρων κλπ. Αυτά δεν έχουν τόσο κέρδος όσο τα σχέδιά τους, παρ όλο που το πείραμα της Απειράνθου της Νάξου απέδωσε καρπούς και βραβεία από την ΕΕ σε αντίθεση με τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού που όπου λειτουργούν αυξάνουν το κόστος, είναι περιβαλλοντικά αμφισβητούμενα, συμβάλουν στην κλιματική καταστροφή, επιβαρύνουν οικονομικά τον καταναλωτή κλπ.

Αυτό είναι λοιπόν το δώρο του απερχόμενου περιφερειάρχη. «Ευχαριστούμε πολύ, δεν θα πάρουμε» θα έπρεπε να πουν οι δήμαρχοί μας. Θα έπρεπε …

Άκης Ντάνος