ΠολιτισμόςΑρχείο

Φτωχότερη η Αργολίδα χωρίς την Λιλή

Έφυγε ξαφνικά από την ζωή στις 18 Ιουνίου, η Λιλή Καρύμπακα, χωρίς να προειδοποιήσει κανένα κι όμως η απουσία της έγινε απ όλους αισθητή. 

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναγνωρίζοντας την προσφορά της στο Κιβέρι ζητούν η «Γιορτή του Μάη» να πάρει το όνομά της. Είχε ασχοληθεί με το λαϊκό πολιτισμό του χωριού και είχε συγκεντρώσει ένα μεγάλο λαογραφικό αρχείο, το οποίο δεν πρόλαβε να αξιοποιήσει.

Η Λιλή Καρύμπακα γεννήθηκε στην Πάτρα, ήταν πτυχιούχος της σχολής ξεναγών, εργάστηκε στο δημόσιο και είχε εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές. Είναι αδελφή της Γλύπτριας και Ζωγράφου Αργυρώς Καρύμπακα, και κόρη της οικογένειας του Ανδρέα Καρύμπακα από την Κυνουρία και της Χρυσούλας Καρκαλάτου από το Κιβέρι. 

Οργάνωσε στο Κιβέρι το 1990 σε συνεργασία με το Χορευτικό Όμιλο Κιβερίου μια εξαιρετική έκθεση με τίτλο «Αναμνηστικά», στην οποία παρουσίασαν παλιές φωτογραφίες, διάφορα έγγραφα και παλιά αντικείμενα, που τους παραχώρησαν οι κάτοικοι του χωριού. 

Ακολούθησε το 2001 η «Γιορτή του Μάη» με οργάνωση έκθεσης με γλάστρες ανθισμένες, στεφάνια, ανθοδέσμες και παιδικά σχέδια των μαθητών του δημοτικού σχολείου Κιβερίου. Οργάνωσε επίσης σε συνεργασία με τη γνωστή στην Αργολίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα Μιμή Φυρογένη παράσταση παιδικού θεάτρου για τα παιδιά του σχολείου, η οποία παίχτηκε στο χωριό και παρουσιάστηκε στο 1ο φεστιβάλ παιδικού θεάτρου Άργους.