ΠολιτικήΑρχείο

ΚΚΕ κατά Γκιόλα και ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά

Με ανακοίνωσή της η Τομεακή Αργολίδας του ΚΚΕ τοποθετείται για τα εργασιακά, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλα τα υπόλοιπα κόμματα εξουσίας για τις πολιτικές που έχουν ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια: 

«Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες εκπροσώπους όλων των κομμάτων να μιλούν για τα έργα που έκαναν αυτοί και οι κυβερνήσεις τους που υποτίθεται ευνόησαν τη λαϊκή οικογένεια, για το πως υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα των εργαζομένων, κλπ.

Μάλιστα ο κ. Γκιόλας  βουλευτής Αργολίδας με το ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος,  σε πρόσφατη δήλωση του έκανε λόγο για τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα εργασιακά όπως την υποτιθέμενη μείωση της ανεργίας, τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας, την επαναφορά των ΣΣΕ και την αύξηση του κατωτάτου μισθού και άλλα πολλά τέτοια… Μάλλον ξεχνάνε ή θέλουν να ξεχάσουν ορισμένα αντιλαϊκά αίσχη που εφάρμοσαν και υπέγραψαν όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, τα οποία είναι αυτά που διαμόρφωσαν τη κατάσταση των εργαζομένων να είναι από το κακό στο χειρότερο:

 • Οι άνεργοι παραμένουν σταθερά πάνω από 1.000.000, ανακυκλούμενοι στη μερική απασχόληση, στην εποχιακή εργασία και σε 8μηνα προγράμματα.
 • Οι απλήρωτοι παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες στους χώρους δουλειάς.
 • Οι μισθοί παραμένουν εξαιρετικά χαμηλοί. Στα τέλη του 2018 το 43% των εργαζομένων αμείβονταν με κάτω από 700 ευρώ μεικτά.
 • Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ το Νοέμβρη του 2018, ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους στη μερική απασχόληση ανέρχεται στο εξευτελιστικό ποσό των 384,22 ευρώ μεικτά.
 • Πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι και φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν υποστεί αναγκαστικές κατασχέσεις στους μισθούς και τις καταθέσεις τους.
 •  Περίπου 200.000 εργαζόμενοι και νέοι επιστήμονες μετανάστευσαν την περίοδο 2010 – 2018.

Μάλιστα τα τελευταία στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας είναι αποκαλυπτικά:

 • Το 2017 ήταν έτος «ρεκόρ» ως προς την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», τη μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, την εργασία ανηλίκων, ενώ μειώθηκαν κι άλλο οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ).
 • Το 55% των νέων συμβάσεων που υπογράφτηκαν ήταν μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ και οι υπόλοιπες στην πλειοψηφία τους δεν είναι σταθερής και μόνιμης δουλειάς.
 • Καταγράφηκαν 7.357 εργατικά «ατυχήματα», ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2000.
 • Καταγράφηκαν 76 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2011.
 •  Θεωρήθηκαν 7.647 βιβλιάρια ανηλίκων (άνω των 15 ετών), έναντι 562 θεωρήσεων το 2012.
 • Οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων για την ΥΑΕ έφτασαν τους 21.423, οι λιγότεροι από το 2001.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και διάφορα κόμματα «δορυφόροι» τους που δημιουργεί η αναγκαιότητα της αναμόρφωσης του συστήματος για τη χειραγώγηση του λαού,  δημαγωγούν ότι υπερασπίζονται το «νέο» και το «καινοτόμο».

 Λένε ψέματα. Είναι με τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τους μεγαλοξενοδόχους. Δουλεύουν για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και η Χρυσή Αυγή αρνήθηκαν τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για την προστασία και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε πρωτομάστορας στο ψέμα και στην εξαπάτηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πάτησε στους δεκάδες αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τους επέκτεινε.

Εφάρμοσε τον αντιλαϊκό νόμο της ΝΔ για τις Συλλογικές Συμβάσεις, που δίκαια πήρε το όνομα νόμος «Βρούτση – Αχτσιόγλου», διατηρώντας τον κατώτατο μισθό σε άθλια επίπεδα και τις ΣΣΕ στο ψυγείο. Επικύρωσε τις ΣΣΕ στον Τουρισμό και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ που καθιερώνουν την 7ήμερη και 9ήμερη εργασία.

Ψήφισε το νόμο «Κατρούγκαλου» που πετσόκοψε και άλλο τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε 11 νέες μειώσεις στις συντάξεις στις ήδη δεκάδες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Επέκτεινε με νόμο τη δουλειά των εμποροϋπαλλήλων την Κυριακή σε 32, από 8 που ήταν πριν. Ψήφισε νόμο που επεκτείνει σε 11 συνεχόμενες τις μέρες δουλειάς των γιατρών, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλα επαγγέλματα.

Ψήφισε δεκάδες άλλους αντεργατικούς νόμους, πολλούς μαζί με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που διευρύνουν τη δράση των «δουλεμπορικών» γραφείων, επεκτείνουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, μέχρι και τις συμβάσεις μιας μέρας.

Από τον Αύγουστο του 2016 έως το Νοέμβρη του 2018 ο μέσος μισθός μειώθηκε πάνω από 10%.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με νόμο τον Γενάρη του 2018 χτύπησε κι άλλο το δικαίωμα στην απεργία, υλοποιώντας έναν διαχρονικό πόθο των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων.

Την επόμενη μέρα των εκλογών, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική με μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας, δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, σιωπή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, νέα προνόμια στο κεφάλαιο, όπως είναι οι δεκάδες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, τους επιχειρηματικούς ομίλους, όλα όσα μαζί ψήφισαν αυτά τα κόμματα.

Όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ την επόμενη μέρα των εκλογών, όσο μεγαλύτερη δύναμη έχει, τόσο θα μπορεί από καλύτερες θέσεις να πρωτοστατεί στην οργάνωση των αγώνων, να βγάζει στην επιφάνεια τη δύναμη του λαού, να πιέζει αποτελεσματικά, να διεκδικεί, να αποσπά κατακτήσεις.

Με ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρό εργατικό κίνημα μπορούμε να διεκδικήσουμε: Σταθερή δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. Με μισθούς και συνθήκες δουλειάς που να εξασφαλίζουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Με σύγχρονα δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο, καθώς οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του λαού μειώνουν τον αναγκαίο ημερήσιο χρόνο εργασίας.

Υπάρχει ο δρόμος της αντίστασης, της αντεπίθεσης, του αγώνα για να έρθει ο λαός στην εξουσία, για να γίνει οργανωτής και κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».