ΠολιτικήΑρχείο

Υπό την προεδρία Γαβρήλου η κρίσιμη συζήτηση στο ΠΕΣΥ για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη»

Οι προτεινόμενες αλλαγές στον «Κλεισθένη» από τη Νέα Δημοκρατία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του τελευταίου Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, στο οποίο προέδρευσε ο Γιώργος Γαβρήλος.

Όπως σημειώνει ο ίδιος:

«Είχα την τιμή να προεδρεύσω στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, με θέμα συζήτησης τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στο σχέδιο “Κλεισθένης” και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απ’ όλες τις παρατάξεις διατυπώθηκαν έντονες ενστάσεις για τη διαφαινόμενη οπισθοδρόμηση που κυοφορείται στον χώρο της αυτοδιοίκησης και προβλήθηκαν τα ζητήματα δημοκρατίας και συνταγματικότητας που ανακύπτουν από τις προτεινόμενες αλλαγές.

Η ΝΔ πάντα λειτουργούσε φοβικά και αντιμαχόταν τους νέους θεσμούς της αυτοδιοίκησης. Επιθυμούσε μία αδύναμη αυτοδιοίκηση σε ρόλο βραχίονα του κομματικού της κράτους και σε ρόλο εργαλείου αναπαραγωγής της εξουσίας της. Σήμερα, κάνει ένα βήμα παραπέρα και προσπαθεί να φαλκιδεύσει τη νωπή λαϊκή εντολή και τη νομιμοποίηση των εκλεγμένων πολιτικών οργάνων της αυτοδιοίκησης.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής που ίσχυσε για την εκλογή των οργάνων της αυτοδιοίκησης και η αρπαγή της τοπικής εξουσίας από τα νόμιμα εκλεγμένα πολιτικά όργανα, όπως αυτά αναδείχθηκαν με την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Ο αυτοδιοικητικός κόσμος θα αντιδράσει και θα βρεθεί απέναντι στη κυβέρνηση της ΝΔ και στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, που υποβαθμίζουν τους θεσμούς και υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».