Η Patricia Fandiño βάλθηκε να μάθει τους Αρκάδες να χορεύουν Αργεντίνικους ρυθμούς
Μια γυναίκα δραστήρια, που δεν κάθεται στ΄ αυγά της, αλλά έχει στόχους και ξέρει να τους πετυχαίνει. Η Patricia Fandiño βάλθηκε να μάθει τους Αρκάδες να χορεύουν σε Αργεντίνικους ρυθμούς και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Μόνη της, χωρίς βοήθεια από κανέναν θέλησε να διαδώσει το χόμπι της και να το μεταδώσει στην πόλη που ζει, στην Πελοπόννησο.
Το Αργεντίνικο τάγκο είναι στο αίμα της, όπως λέει στο anagnostis.org:
-Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κολομβία, σε μια χώρα γεμάτη τάνγκο.
Nαι μεν, εδώ έμαθα να το χορεύω, όμως το τάνγκο το ακούω από μικρό παιδί, από τη γιαγιά μου και τον παππού μου, οι οποίοι χόρευαν τάνγκο (πάντα θυμάμαι τη γιαγιά μου με ένα πολύ όμορφο τάνγκο Fumando Espero). Επίσης πολλά γνωστά τάνγκο έγιναν ρομαντικά τραγούδια στην εποχή μου και όλη η νεολαία τα τραγουδούσε.
Όπως λέει «η Κολομβία – μετά την Αργεντινή -, είναι μια χώρα με πολύ τάνγκο, αφού μερικοί συνθέτες, τραγουδιστές και μουσικοί έζησαν στην Κολομβία (ο Carlos Gardel πέθανε στην Κολομβία σε αεροπορικό ατύχημα) και άφησαν στο πέρασμα τους μια μεγάλη κληρονομιά.
Γι΄ αυτό, όταν ξεκίνησα να το χορεύω δεν ήταν κάτι εντελώς καινούργιο για μένα.
Για το τάνγκο λένε ότι μόνο του μας συναντάει την κατάλληλη στιγμή. Tο 2009 άλλωστε το τάνγκο ανακηρύχτηκε από την UNESCO παγκόσμια άυλη πολιτιστικής κληρονομιάς και σήμερα είναι παγκόσμιο πολιτιστικό φαινόμενο.
Έτσι, από τη στιγμή που ξεκίνησε η Patricia να χορεύει, ήθελε να υπάρχουν μιλόνγκες και εκδηλώσεις, που αφορούσαν αυτό το είδος μουσικής και χορού και όχι μόνο. Και ό,τι άλλο έχει σχέση με τη Λατινική Αμερική.
Η Patricia Fandiño έχει διοργανώσει διάφορες βραδιές tango και πράκτικες, σε διαφορετικά μαγαζιά της Τρίπολης: στο Face, στο Διπλό καφέ, στο Te quiero, στην σχολή χορού Εν Κινήσει, στο Times.
Δημιούργημά της είναι η ομάδα Milonga de Tripoli. Πρόκειται για μια ανοιχτή κοινωνική ομάδα με κύριο θέμα το Αργεντίνικο τάνγκο, με στόχο την ενημέρωση και τη διάδοση του.
Λειτουργεί από το 2013 και την εμπνεύστηκε ένα βράδυ επιστρέφοντας στην Τρίπολη μετά από μια μιλόνγκα, αφού στην Αρκαδική πρωτεύσουσα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο.
Αρχικά δημιούργησε αυτή την ομάδα στο facebook και στις 26 Απριλίου του 2013 πραγματοποιήθηκε η πρώτη βραδιά τάνγκο στην Τρίπολη με μεγάλη συμμετοχή από τους λάτρεις αυτού του είδους μουσικής.
Η Patricia, βλέποντας τη μεγάλη απήχηση που είχε η μιλόνγκα και ότι όλοι είχαν ανάγκη από τέτοιες βραδιές, χωρίς να το σκεφτεί ιδιαίτερα και χωρίς να γνωρίζει τον διαχειριστή του Μεγάλου Καφενείου της Τρίπολης τον κ. Πάρη Κατσικερό, του ζήτησε τον χώρο για να διοργανώσει βραδιές τάνγκο και πήρε την συγκατάθεση του.
Από τότε μέχρι τώρα έχουν διοργανωθεί ποικίλες μιλόνγκες με μεγάλη συμμετοχή από διάφορες πόλεις της Πελοποννήσου:
- Βραδιές με χορευτικές παρουσιάσεις από επαγγελματίες χορευτές όπως: Ο Fabian Ballejos με τη Gina Nikolitsa 13-12-2013
- Ο Παναγιώτης Καράβουλας με τη Μαρία Μάντζου 20-11-2014,
- Ο Κώστας Νικολαϊδης με τη Βάσια Θανοπούλου 3-6-2016
- Ο Γιώργος Λιναρδάτος με την Κατερίνα Σκουτέλη 8-12-2017
- Ο Raphael Passaquay και την Δανάη Ζευγαδίνα 4-5-2018
- Ο Lucas Gauto με την Naima Gerasopoulou (4η θέση στο Mundial Tango 2019 στην κατηγορία Tango Pista) 6-10-2018
- O Νίκος Δημητρόπουλος με τη Μαρίνα Σιαμά στις 6-4-2019
Βραδιές με διαφόρους dj, γιατί η ίδια πιστεύει ότι ο κόσμος πρέπει να έχει άλλα ακούσματα πέρα από τις δικές της μουσικές επιλογές:
- Με τον Daniel Pereyra dj σε μεγάλες μιλόνγκες στο Μπουένος Άιρες στις 08-05-2015
- Δυο βραδιές με τον Sergio Lingko από την Αθήνα στις 7-5-2016 και στις 28-4-2017
- Με την Valeria Buyati στις 22-09-2017 από την Αργεντινή
- Με τον dj Νίκο Μαρκέτο στις 18-11-2017 από την Αθήνα
- Με τον dj Iv Manos στις 8-12-2018 από την Αθήνα
- Επίσης, δυο βραδιές με τους μουσικούς: Αμαλία Γούλα στο πιάνο και τον Θανάση Μουρλά στο βιολί, η πρώτη στις 7-3-2013 στο Te Quiero της Τρίπολης.
Άλλες δραστηριότητες:
- Συζήτηση για το τάνγκο μαζί με τον Κώστα Καραμήτο (στην εκπομπή της Έλενας Πολυχρονοπούλου) στο Δημοτικό ραδιόφωνο της Τρίπολης το 2013.
- Γράφει και μεταφράζει διάφορα κείμενα που αφορούν το τάνγκο, την ιστορία του, την ιστορία για τις ορχήστρες, για τους συνθέτες και άλλα.
- Έχει κάνει απομαγνητοφώνηση ντοκιμαντέρ εξ ακοής στα ισπανικά και τη μετάφραση τους στα Ελληνικά για τις πιο σημαντικές ορχήστρες (όλα έχουν την επιμέλεια του Μανώλη Φουναργιωτάκη):
Επίσης μεταφράσεις για τραγούδια όπως:
Gricel (Η ιστορία αγάπης της Gricel και τον ποιητή Jose Maria Contursi)
Solamente ella
Επίσης έχει παίξει μουσική τάνγκο ως dj σε διάφορες πόλεις μεταξύ άλλων: Κόρινθο, Καλαμάτα, Σπάρτη, Κυπαρισσία, Τρίπολη και φυσικά στην χώρα μου, στην Κολομβία.
Ανήκει σε σημαντικές ομάδες dj tango.
Έχει κάνει μεταφράσεις στην σελίδα ELRECODO
Παράλληλα όμως της αρέσει να ταξιδεύει σε άλλα μέρη για να γνωρίζει κόσμο, να ανταλλάσσει απόψεις, να παίρνει ιδέες και να τις μοιράζεται.