ΚοινωνίαΑρχείο

Έκλεβε, επέστρεφε στο κελί και τον έβαζαν να μιλήσει και σε ημερίδες!

Ομιλητής σε ημερίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών τον Νοέμβριο του 2018 με θέμα τις αγροτικές φυλακές και την «κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των κρατουμένων τους» ήταν ο 39χρονος που συνελήφθη για δύο ληστείες που είχε διαπράξει σε Ναύπλιο και Πάτρα ενώ ήταν ήδη κρατούμενος στις φυλακές Τίρυνθας. Απλά έβγαινε από το κελί, έκανε τις ληστείες και μετά επέστρεφε πάλι πίσω σα να μην συμβαίνει τίποτα. Για την υπόθεση διερευνάται η πιθανή εμπλοκή σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο tovima.gr:

«Ομιλητής σε ημερίδα, τον Νοέμβριο του 2018,  για την επιτυχία των αγροτικών φυλακών έχοντας στο πλευρό του στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν ο 39χρονος κρατούμενος στο σωφρονιστικό κατάστημα της Τίρυνθας ο οποίος –σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΑΣ-  φέρεται να εξερχόταν παράνομα από τις φυλακές και να προχωρούσε σε ληστείες! Κι ακολούθως να επέστρεφε στις αγροτικές φυλακές χωρίς να τον ενοχλεί οποιοσδήποτε…

Πρόκειται για μια έρευνα της ΕΛΑΣ,  δείγμα της ασυδοσίας και της ανομίας στα σωφρονιστικά καταστήματα επί εποχής Σύριζα, που είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» στις 26 Μαρτίου 2019.

Η ΕΛ.ΑΣ φέρεται να τεκμηρίωσε  ότι ο 39χρονος που είχε κατηγορηθεί για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου αλλά και για ανθρωποκτονίες του «οργανωμένου εγκλήματος» εξερχόταν από τις φυλακές από  χρήματα που βρέθηκαν από την κατοχή του, από τηλεφωνικές κλήσεις. Καθώς κι από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛΑΣ  σε κινητό τηλέφωνο που κατείχε παρανόμως και στο οποίο εντοπίσθηκαν διαδικτυακές αναζητήσεις για να βρει τσάντες αλλά και στολές για μεταμφιέσεις που χρησιμοποίησε πράγματι στις επιθέσεις του.

Ακόμη διαπιστώθηκε ότι ο 39χρονος είχε τηλεφωνικές επαφές –από το τηλέφωνο που κατείχε παρανόμως- με τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους στις φυλακές της Τίρυνθας. Ορισμένοι από αυτούς επικαλέσθηκαν ότι καλούσαν τον 39χρονο βαρυποινίτη για να τον ενημερώσουν για τις …πίτσες και τα άλλα φαγητά που είχε παραγγείλει (με delivery) στο εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα. Στην κατοικία ενός εκ των σωφρονιστικών υπαλλήλων φέρεται να βρέθηκε κι όπλο που δεν κατείχε νομίμως.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας που διερεύνησε την υπόθεση ο 39χρονος στις 27 Φεβρουαρίου 2019 διέπραξε μαζί με άγνωστους συνεργούς του ένοπλη ληστεία στο αστικό ΚΤΕΛ Πατρών, αφού προηγουμένως είχε εξέλθει από κατάστημα κράτησης(σ.σ. με κανονική άδεια) στο οποίο και επανήλθε μετά την τέλεση της ληστείας.

Επίσης στις 24 Μαρτίου 2019 μαζί με άγνωστους συνεργούς του, αφαίρεσε με την απειλή όπλου τις εισπράξεις καταστήματος στο Ναύπλιο, αφού προηγουμένως είχε και πάλι εξέλθει από το κατάστημα κράτησης, στο οποίο και επανήλθε. Την ίδια ημέρα αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ναυπλίου πραγματοποίησαν έρευνα στο κελί του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ρούχα, υποδήματα και γάντια που χρησιμοποιήθηκαν στη ληστεία καθώς επίσης χρηματικό ποσό από τη ληστεία και κινητό τηλέφωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί της Αργολίδας φέρεται να διέθεταν πληροφορίες ότι «ορισμένοι κρατούμενοι στην Τίρυνθα …βγαίνουν περιέργως από το σωφρονιστικό κατάστημα και προχωρούν σε ληστρικές επιδρομές».

Ο συγκεκριμένος ισοβίτης είχε μεταφερθεί από τον Κορυδαλλό στις φυλακές Τίρυνθας (σσ. όπως συμβαίνει και με άλλους καταδικασμένους σε πολυετείς καθείρξεις που μεταφέρονταν την τελευταία διετία σε αγροτικές φυλακές της χώρας) και εμφανιζόταν να συμμετείχε σε αγροτικές εργασίες».