ΚοινωνίαΑρχείο

Πρώτο κουδούνι με ευχές και αλλαγές

Στο σχολείο επέστρεψαν σήμερα οι μαθητές για την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς με την τελετή του αγιασμού. Τα βιβλία είναι στη θέση τους και το μεγαλύτερο μέρος των κενών έχει πληρωθεί από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, όπως έχει διαβεβαιώσει το Υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 20.558 αναπληρωτών, με τις 16.191 προσλήψεις να αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 4.367 τη Δευτεροβάθμια. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου έχει δηλώσει ότι οι πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών που θα χρειαστούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς είναι ήδη εξασφαλισμένες.

Ο καθιερωμένος αγιασμός έγινε και στα σχολεία της Αργολίδας, με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του νομού και τοπικών αρχόντων ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι δήμαρχοι Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος και Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος με ανακοινώσεις τους εύχονται καλή σχολική χρονιά στους μαθητές. Το ίδιο και οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Γκιόλας και Ανδρέας Πουλάς. Τις ευχές του για καλή σχολική χρονιά εξέφρασε και ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος, βεβαιώνοντας πως η δωρεάν μεταφορά των μαθητών έχει εξασφαλιστεί και θα γίνει φέτος απρόσκοπτα. Επίσης το ίδιο έκανε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αργολίδας Βασίλης Σιδέρης.

Τι αλλάζει από φέτος

Όπως είχε ανακοινώσει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων στα μέσα του καλοκαιριού, οι αλλαγές στις οποίες προβαίνει για την τρέχουσα σχολική χρονιά αποτελούν βελτιωτικές κινήσεις και όχι ριζικές αλλαγές, που θα αιφνιδίαζαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Στο δημοτικό δεν αλλάζει κάτι, πέραν της πρόθεσης του υπουργείου να επαναφέρει το κριτήριο της βαθμολογίας για την επιλογή σημαιοφόρου στις παρελάσεις, ήδη από την 28η Οκτωβρίου, όπως δήλωσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της την περασμένη Πέμπτη.

Παράλληλα, θα συνεχίσει να ισχύει η δράση «Η τσάντα στο σχολείο», με βάση την οποία για τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα, οι τσάντες των μαθητών με τα διδακτικά τους βιβλία θα παραμένουν στο σχολείο.

Για το λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το σύστημα εισαγωγής που ψηφίστηκε επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου παραμένει στους βασικούς του άξονες:

– Οι εξετάσεις θα γίνουν σε τέσσερα μαθήματα. Οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια ακριβώς μαθήματα τόσο για το απολυτήριο όσο και για τις πανελλαδικές. Αντί των Λατινικών, οι μαθητές θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων θα είναι 6 την εβδομάδα.

– Οι Ομάδες Προσανατολισμού θα είναι τέσσερις, όσα και τα επιστημονικά πεδία.

Ωστόσο, οι αλλαγές που φέρνει η νέα ηγεσία είναι:

– Κατάργηση της κατηγοριοποίησης των τμημάτων σε «ελεύθερης πρόσβασης» και «κατόπιν εξετάσεων».

– Μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα: Βιολογία, Χημεία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Ιστορία και Αρχαία

– Μείωση του συντελεστή της λογοτεχνίας στη συνεξέταση με την Έκθεση, στο 15% του συνολικού βαθμού

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι απόφοιτοι του 2019 επιλέξουν να επανεξεταστούν στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση το 2020 θα εξετασθούν με το ίδιο σύστημα με το οποίο εξετάσθηκαν στις Πανελλαδικές 2019.