ΡεπορτάζΑρχείο

Σύντομα μαθαίνει η Αργολίδα αν και που θα φιλοξενήσει μετανάστες

Σύντομα θα ενημερώσει κάθε έναν ξεχωριστά για τα κέντρα φιλοξενίας που έχει εντοπίσει το υπουργείο σε κάθε περιφέρεια και θα ζητήσει εκτενώς τις δικές τους προτάσεις και θέσεις. Αυτό είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στους 13 περιφερειάρχες στην χθεσινή σύσκεψη για το μεταναστευτικό. 

Η σύσκεψη που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Κουμουτσάκου, καθώς και αρμόδιων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση των περιφερειαρχών να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «εθνικό πρόβλημα», θέτοντας, όμως, όρους και προϋποθέσεις, όπως δήλωσαν μετά τη σύσκεψη, κατά την οποία ο κ. Χρυσοχοΐδης τους ανέπτυξε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

Οι περιφερειάρχες ζήτησαν ισοκατανομή των αλλοδαπών σε όλη την Ελλάδα, συνεπώς κλειδώνει η έλευση και άλλων προσφύγων στην Πελοπόννησο οι οποίοι θα προστεθούν στους 2000 που ήδη φιλοξενούνται αυτή την στιγμή, κυρίως στην Κόρινθο. Το πόσοι θα είναι αυτοί θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών που θα εισέλθουν στη χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το μυστικό σχέδιο για την Πελοπόννησο προβλέπει τη φιλοξενία περίπου 4500 μεταναστών σε Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία και Λακωνία, αν και δεν αποκλείεται αυτός ο αριθμός να μεγαλώσει στην πορεία.

Να αξιοποιηθούν ξενοδοχεία & να αξιολογηθούν οι ΜΚΟ

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστας Αγοραστός, πρότεινε μεταξύ άλλων να αξιοποιηθούν ξενοδοχεία στην επαρχία, που δεν δουλεύουν, πράγμα το οποίο και τους ξενοδόχους θα σώσει και οι αλλοδαποί θα έχουν μια πιο αξιοπρεπή φιλοξενία, καθώς, όπως τους είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, απώτερος σκοπός είναι αυτό το μέτρο να είναι προσωρινό και οι αλλοδαποί να ενσωματωθούν στην κοινωνία ή να επαναπατριστούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, ο υπουργός τους ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται να γίνονται με γρήγορες κινήσεις οι ταυτοποιήσεις για το άσυλο και στις αρχές του 2020 θα επαναπατριστούν περίπου 12.000 αλλοδαποί, ενώ από τη στιγμή της συμφωνίας με την Τουρκία δεν έχουν επαναπατριστεί ούτε 1.200 άτομα.

Ο κ. Αγοραστός επισήμανε ακόμα ότι οι κατευθύνσεις για το καυτό ζήτημα, που τους εξέθεσε ο υπουργός είναι η καλύτερη φύλαξη των συνόρων, η ενίσχυση των δομών ταυτοποίησης για το άσυλο, οι επαναπροωθήσεις και η διαμόρφωση άλλων συνθηκών φιλοξενίας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών έθεσε, τέλος, και των θέμα των ΜΚΟ, λέγοντας ότι «πρέπει να αξιολογηθούν από την αρχή», καθώς «υπάρχουν πολλά προβλήματα» και «η Ελλάδα είναι ένα κράτος με δομή και λειτουργεί σωστά, όπου δεν μπορούν να έρχονται οι ΜΚΟ να διαχειρίζονται το προσφυγικό- μεταναστευτικό, όπως σε τρίτες χώρες».

Πρόσθεσε, δε, ότι δεν είναι όλες οι ΜΚΟ το ίδιο, αλλά πολλές έχουν ελλείψεις που καλούνται να καλύψουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Αναφέρθηκε ακόμα και στο πρόγραμμα «Εστία», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία και περιλαμβάνει την φιλοξενία αλλοδαπών από τους δήμους σε σπίτια, λέγοντας ότι θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί, μετά την 31/12/2019, αλλά χρειάζεται μια πιο προσεκτική μελέτη.

Όχι άλλοι πρόσφυγες στην Κόρινθο

Ο Παναγιώτης Νίκας επέμεινε να μην επιβαρυνθεί άλλο η Κόρινθος, καθώς έχει ήδη φθάσει στα όρια της. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: 

«Στα όριά του έχει φθάσει ο χώρος του στρατοπέδου της Κορίνθου. Είναι αδύνατον να υποδεχθεί επιπλέον πρόσφυγες! Η επισήμανση ότι το στρατόπεδο Κορίνθου δε μπορεί να δεχθεί επιπλέον πρόσφυγες, καθώς οι υποδομές του έχουν φθάσει στα όριά τους, καθώς και το αίτημα για ισοκατανομή των προσφύγων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, διατυπώνονται –μεταξύ άλλων- στο ψήφισμα που ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Το σώμα, μετά από εκτεταμένη συζήτηση κατά την συνεδρίασή του, έκανε αποδεκτό το ψήφισμα που εισηγηθήκαμε».