ΆρθροΑρχείο

«Μέτρον Άχριστον» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Με λύπη παρακολούθησα, στιγμιότυπα από το χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Λύπη και απογοήτευση από τη στάση κυρίως των επικεφαλής της συμπολίτευσης και μείζονος αντιπολίτευσης. Από τον Περιφερειάρχη κ. Νίκα και από τον πρώην Περιφερειάρχη κ. Τατούλη.

Γνωρίζαμε όλοι στην Πελοπόννησο, ότι η μακρόχρονη παραμονή του κ. Τατούλη στη θέση του Περιφερειάρχη, δημιούργησε έπαρση και μερικές φορές αλαζονεία στον πολιτικό άντρα. Αισθάνεται πικρία από την ήττα των τελευταίων εκλογών αυτός και οι περιφερειακοί σύμβουλοι του.
Είναι φυσικό να θέλουν από τα πρώτα Περιφερειακά Συμβούλια να δείξουν σθένος και αντίσταση.
Είναι δεδομένο ότι θα υποστηρίξουν το έργο τους.

Από την άλλη πλευρά του κ. Νίκα είναι φυσικό η νίκη να  έχει δημιουργήσει συναισθήματα ηγεμονικά, που περιβάλλονται από την εσφαλμένη λογική, ότι για όλα έχουμε τις λύσεις.
Το άλλοτε περιβόητο των πολιτικών αντιλήψεων αμέσως μετά το μεσοπόλεμο «έχουμε τις λύσεις φέρτε τα προβλήματα».

Είναι και μερικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Περιφέρειας, που είτε από εκδικητικότητα, είτε από το σύνδρομο του ευλογείν την εξουσία, συνδράμουν στην ίππευση της καλάμου και την θεοποίηση των νέων αρχόντων, με την παράλληλη απομυθοποίηση των παλαιών.

Και έτσι στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο επικράτησε το «Μέτρον Άχριστον».

Η πλευρά Τατούλη έθετε συνεχώς διαδικαστικά ζητήματα, όντας πιο έμπειρη από το πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, και έκανε χρήση του δικαιώματος της στις ερωτήσεις, με αποτελέσματα τραγικά για την εικόνα και το κύρος των συνεδριάσεων του περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο κ. Νίκας χάνοντας τη ψυχραιμία του, ύστερα από το πρέσινγκ Τατούλη, απευθυνόμενος στο Τατούλη εκστόμισε:

  • Τέσσερις συνεχόμενες φορές τη λέξη «σταμάτα», με επιτακτικό ύφος και χροιά φωνής…
  • Είπε στον Τατούλη «σε ξέβρασε το κεντρικό πολιτικό σύστημα στη Πελοπόννησο και έκανες ζημιά στην Αρκαδία…»
  • Επίσης ως άχαστος, που λένε και στο ποδόσφαιρο, είπε στον Τατούλη ότι όσες φορές θα αναμετρηθούν – εννοώντας σε εκλογές – θα χάσει ο Τατούλης.
  • Ακόμη ότι 25 χρόνια σε όργανα δεν έχει δει τέτοια.

Θα περίμενε κανείς από το κ. Νίκα, μετά από 25 χρόνια σε όργανα, να είναι πιο ψύχραιμος.

Θα περίμενε ο κ. Νίκας να έχει προτρέψει το πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να μελετήσει το κανονισμό λειτουργίας, ώστε να μην δίνονται αφορμές στη πλευρά Τατούλη.

Θα περίμενε η χροιά της φωνής και το ύφος του κ. Νίκα να είναι πιο απαλό, όπως ταιριάζει σε έναν Περιφερειάρχη που επικαλείται τη συναίνεση και την έχει ανάγκη, λόγω της έλλειψης πλειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Θα περίμενε να μην προβάλλει τόσο πολύ την πρόθεση του να τα αλλάξει όλα, αλλά να περιμένει να αλλάξει κάποια και ύστερα να διακηρύξει τα επόμενα.

Δυστυχώς οι δύο πολιτικά γηραιοί αντίπαλοι Νίκας και Τατούλης, αφού ο μεν Νίκας έχει όπως δήλωσε 25 χρόνια σε όργανα και από αυτά 12 Δήμαρχος Καλαμάτας και αρκετά αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και ο δε Τατούλης εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής το 1993 δηλαδή έχει 26 χρόνια στη πολιτική, με τη χθεσινή συμπεριφορά τους και την κοκορομαχία τους προβλημάτισαν τους πολίτες της Πελοποννήσου.

  • Ίσως η παραμονή τους για τόσα χρόνια σε θέσης εξουσίας τους έχει κουράσει.
  • Ίσως όσα διαμείφθηκαν προεκλογικά να άνοιξαν πληγές, που δεν έχουν επουλωθεί ακόμα.
  • Ίσως να θέλουν να κρατήσουν αρραγείς της παρατάξεις τους μέσω της έντασης.
  • Ίσως να μην θέλουν να συζητήσουν για τα μεγάλα προβλήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  • Ότι και να σκέφτονται, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Πελοπόννησος υπήρξε και πριν από αυτούς και θα υπάρχει και μετά από αυτούς.
  • Επίσης, ότι τα τέσσερα χρόνια είναι σύντομος πολιτικός χρόνος, για να αναλώνεται σε κοκορομαχίες.

Ίδωμεν στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ρισελιέ