ΚοινωνίαΑρχείο

Φουντώνουν πάλι τα σενάρια για μετανάστες στο Ναύπλιο

Τουλάχιστον 11 είναι τα υποψήφια κενά ή ανενεργά στρατόπεδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, εκ των οποίων τα δύο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να μετατραπούν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα προκειμένου να μεταφέρονται εκεί όσοι μπήκαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη στείλει έγγραφο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να προτείνει στρατόπεδα εγκαταλελειμμένα ή άλλους στρατιωτικούς χώρους ούτως ώστε να τους μετατρέψει σε κλειστούς χώρους για να κρατούνται οι μετανάστες που αναμένεται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Τα υποψήφια στρατόπεδα τα οποία ενδέχεται να «ενεργοποιηθούν» εφόσον αρχίζουν να «γεμίζουν» τα ήδη υπάρχοντα είναι τα εξής:

  • Πυροβολικού – Θήβα
  • Μηχανικού – Ναύπλιο
  • 9ο Σύνταγμα Πεζικού – Καλαμάτα
  • 547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού – Ρέθυμνο
  • 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων – Μεσολόγγι
  • 1ο Σύνταγμα Πεζικού. ΔΙΚΕ – Τρίπολη
  • Υγειονομικού – Αρτα
  • Εφοδιασμού – Μεταφορών – Σπάρτη
  • 586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού – Γρεβενά
  • Υλικού Πολέμου – Λαμία
  • Διακλαδικό Κέντρο – Τρίπολη

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από αυτά τις περισσότερες πιθανότητες για να ανοίξουν άμεσα συγκεντρώνουν τα στρατόπεδα της Σπάρτης και του Ναυπλίου, εφόσον γεμίσουν τα οκτώ υπάρχοντα προαναχωρησιακά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στην Ελλάδα οκτώ κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, σε Ταύρο (Πέτρου Ράλλη-Διεύθυνση Αλλοδαπών), Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη, Φυλάκιο Ορεστιάδας, Μόρια Λέσβου και Κω.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αν κριθεί απαραίτητο θα μετατραπούν και άλλα στρατόπεδα σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και αυτό θα γίνεται σταδιακά στην περίπτωση που παρατηρείται υπερπληθυσμός στα υφιστάμενα.

Από την άλλη ήδη είναι σε εφαρμογή το σχέδιο του ΓΕΣ για μετατροπή μέρους του στρατοπέδου σε εξοχικές κατοικίες αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, ενώ Περιφέρεια και Δήμος ερίζουν για το υπόλοιπο κομμάτι.

Μπόνους στους Δήμους που θα δεχθούν πρόσφυγες

Πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει να μοιράσει η κυβέρνηση σε δήμους, Περιφέρειες και επιχειρήσεις τοπικών κοινωνιών προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες και οι κατάλληλες υποδομές ώστε να μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα.

Τα ανταποδοτικά οφέλη για τους Δήμους που θα σηκώσουν το βάρος της υποδοχής 20.000 αιτούντων άσυλο θα τους δωθούν ώστε να διαμορφώσουν χώρους υποδοχής που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες. 

Άμεσα αναμένεται να προκηρυχθεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως άλλωστε ήδη έχει εξαγγελθεί, το πρόγραμμα για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία με αντίτιμο 12 ευρώ ανά άτομα την ημέρα για ένα εξάμηνο ή για ένα χρόνο. Στην ανταμοιβή δεν περιλαμβάνονται έξοδα σίτισης ή άλλα έξοδα.

Σύμφωνα με τον ειδικό Γραμματέα Υποδοχής, Μάνο Λογοθέτη, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ελκυστικό για τους ξενοδόχους που έχουν μικρές μονάδες, όπως φαίνεται άλλωστε και από το ενδιαφέρον που ήδη έχει υπάρξει από πολλές περιοχές.