ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Θα πάρει ο Νίκας από τον Κωστούρο τμήμα του στρατοπέδου;

Το πίσω τμήμα του στρατοπέδου Ναυπλίου που δεν θα γίνει ξενώνας για τη φιλοξενία υψηλόβαθμων στρατιωτικών του ΓΕΣ και του ΝΑΤΟ, πιέζει για να πάρει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με σκοπό να στεγάσει τις υπηρεσίες της, παρά την επιμονή του δημάρχου Ναυπλίου Δημήτρη Κωστούρου ότι είναι μονόδρομος να παραχωρηθεί στο δήμο.

Ο κος Νίκας από την πρώτη στιγμή κάνει κινήσεις ώστε να παραχωρηθεί η χρήση στην Περιφέρεια. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 7 Οκτώβρη έχει προγραμματισμένη συνάντηση για αυτό το σκοπό. 

Δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης:

«Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή θα έχω μεθαύριο Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, το απόγευμα.
Θέμα της συνάντησης θα είναι η παραχώρηση από το υπουργείο στην Περιφέρεια των στρατοπέδων Τρίπολης, Κορίνθου και Ναυπλίου, προκειμένου αυτή να προβεί σε ανακατασκευή των βασικών υποδομών τους ώστε να δρομολογήσει τη στέγαση σε αυτές των υπηρεσιών της.
Ας σημειωθεί ότι έχω λάβει διαβεβαίωση από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο σχετικά με την χρηματοδότηση των πιο πάνω ανακατασκευών».

Από την πλευρά του δήμου αντίστοιχα δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για αντίστοιχες ενέργειες, παρά την εξουσιοδότηση του δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο (23/2/2018) να το διεκδικήσει. Ανέφερε το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου το 2018:

«Ζητούμε την άμεση δρομολόγηση της παραχώρησης του στρατοπέδου και του πεδίου βολής στο Δήμο και στην τοπική κοινωνία.
Οι πιθανές χρήσεις είναι Διοικητικό πάρκο (Δήμος – περιφέρεια κ.α.), στέγαση υπηρεσιών (πυροσβεστική, ΔΕΗ κ.α.), εκπαίδευση, αθλητισμός, χώροι πρασίνου και αναψυχής κ.α.
Σε περίπτωση που η λειτουργία του στρατοπέδου υποβαθμιστεί στο επίπεδο που αυτή τη στιγμή λέγεται ότι θα υποβαθμιστεί, η παραχώρηση στο Δήμο είναι ΜΟΝΌΔΡΟΜΟΣ.
Για άλλες “χρήσεις” δεν αφήνουμε περιθώρια.
Απαιτούμε και μένουμε αμετακίνητοι σε αυτό που διεκδικούμε. Το Ναύπλιο δικαιούται ειδικής μεταχείρισης, ως μοναδικός και ξεχωριστός τόπος και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά».

Βέβαια, στο ψήφισμα αναφέρεται και η χρήση από την Περιφέρεια, κάτι που προφανώς γίνεται αποδεκτό (;), ίσως και με ανακούφιση, για να μην στεγαστούν μετανάστες. Όμως η φράση του ψηφίσματος “η παραχώρηση στο Δήμο είναι ΜΟΝΌΔΡΟΜΟΣ” (με κεφαλαία η λέξη στο ψήφισμα) λέει κάτι διαφορετικό. 

Τέλος, ο κος Νίκας στο πλαίσιο της διεκδίκησης έχει δηλώσει ακόμα:

«Για μία ακόμα φορά, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσα χθες το μεσημέρι στην Τρίπολη, τόνισα ότι διαφωνώ απόλυτα με την λογική της χρήσης στρατοπέδων για την φιλοξενία μεταναστών:

“Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να ακολουθούμε τη λογική των στρατοπέδων, όπως λόγου χάριν του στρατοπέδου Κορίνθου. Ο χειμώνας έρχεται και μαζί του οι δύσκολες συνθήκες. Πρέπει εφόσον οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στην πατρίδα μας να προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες. Κι αυτό δεν θα επιτευχθεί με στρατόπεδα αλλά με ενοικίαση σπιτιών, διαμερισμάτων.

Γι’ αυτό χαίρομαι για την προκήρυξη που έβγαλε η κυβέρνηση με την οποία αναζητούνται ξενοδοχεία σπίτια διαμερίσματα. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος, μέχρι να τελειώσει η διαδικασία του ασύλου και να πάνε στο καλό, είτε στην Τουρκία είτε στις χώρες από τις οποίες προέρχονται”.

Παράλληλα τόνισα ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει μια ιδιαίτερη κατάσταση, “μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για τη χώρα μας, υπάρχουν θέματα εθνικής ασφαλείας, μιλάμε για ένα εθνικό πρόβλημα για πόλεμο διαφορετικό απ’ ό,τι γνωρίζαμε. Τα νησιά μας έχουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες -όχι πρόσφυγες- από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν κυρίως”.