ΟικονομίαΑρχείο

ΝΑΤΟ και Περιφέρεια “μνηστήρες” για το στρατόπεδο Ναυπλίου

Μετά την πρωινή μεταφορά – για πολλοστή φορά – υλικών με φορτηγά από το στρατόπεδο του Ναυπλίου, ελάχιστα οχήματα παραμένουν ακόμα σταθμευμένα στον τεράστιο χώρο των 270 στρεμμάτων, που έσφυζε παλιότερα από ζωή και ελάχιστο προσωπικό.

Ο Ιανουάριος είναι το ορόσημο σχετικά με το μέλλον του στρατοπέδου αυτού, το οποίο βρίσκεται μέσα στο Ναύπλιο και για το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια συζήτηση σχετικά με την αξιοποίησή του. Οι τελευταίοι αξιωματικοί που μετατέθηκαν στο Ναύπλιο έχουν την πληροφόρηση ότι θα πρέπει να αναμένουν την επόμενη μετάθεσή τους σε λίγους μόλις μήνες.

Ελπίδα και επιθυμία των τοπικών αρχών – που μετρούν το πολιτικό κόστος από τις απώλειες της τοπικής οικονομίας σε έσοδα από την προηγούμενη πλήρη λειτουργία του στρατοπέδου – είναι η άμεση αξιοποίησή του, ώστε το κλείσιμο να γίνει ομαλά και να περιστραφεί το ενδιαφέρον του κόσμου στο κάτι νέο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί στο χώρο αυτό.

Επιβεβαιώνεται ο anagnostis για το ΚΕΜΧ – Τί θα γίνει το στρατόπεδο

Μνηστήρες

Οι μνηστήρες για την τεράστια έκταση είναι πολλοί, με τελευταία την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που επιθυμεί να παραχωρηθεί μέρος της έκτασης για τις δικές της ανάγκες.

Πρόσφατα μάλιστα ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σε συνάντηση που είχε με το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης Αντώνιο Οικονόμου και επικοινωνία με τον υφυπουργό Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδη Στεφανή, ζήτησε την άμεση παραχώρηση στην Περιφέρεια μέρους των στρατοπέδων Τριπόλεως, Κορίνθου και Ναυπλίου, για την ανακατασκευή τους, προκειμένου να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν εκεί υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Μάλιστα από τον κο Νίκα ζητήθηκε να κατατεθεί και γραπτώς το σχετικό αίτημα παραχώρησης.

Ανάλογα αιτήματα έχουν γίνει και από το δήμο Ναυπλιέων, που το θέλει δικό του.

Τί θα γίνει όμως με το φιλέτο, δηλαδή την έκταση επί της οδού Ασκληπιού;

Πληροφορίες που είναι ήδη γνωστές στις τοπικές αρχές – απλά για λόγους σκοπιμότητας δεν επιβεβαιώνονται – λένε ότι υπάρχει αίτημα του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία εξοχικών κατοικιών αξιωματούχων του. Το πρότζεκτ που έχει υποβληθεί ήδη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας βγαίνει από το συρτάρι και μελετάται, εν όψει του κλεισίματος του ΚΕΜΧ. Παράλληλα μελετάται βάση του συντελεστή δόμησης τί ακριβώς μπορεί να υλοποιηθεί από το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Στην περίπτωση αυτή η στρατιωτική «μορφή» τμήματος του στρατοπέδου θα διατηρηθεί, αλλά για άλλο σκοπό.

Εφόσον προχωρήσει το σχέδιο αυτό, τα δύο τμήματα του στρατοπέδου, θα χωριστούν.

Αλλά στην «περιουσία» του στρατού στο Ναύπλιο δεν είναι μόνο το στρατόπεδο. Εκτός της έκτασης πίσω από αυτό που σχεδιαζόταν να παραχωρηθεί πριν από χρόνια στο δήμο Ναυπλιέων για να κατασκευάσει σχολεία, που ποτέ δεν έφτιαξε, υπάρχει το πεδίο βολής στα Πυργιώτικα (το οποίο είναι εκτός πόλης), αλλά και η Λέσχη Αξιωματικών με τις Στρατιωτικά Οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ) στην πλατεία Αγίου Νικολάου στην παλιά πόλη του Ναυπλίου.